10 tips voor een betere nachtrust

betere nachtrust

Slapen is erg belangrijk. Je lichaam en je hersenen krijgen tijdens het slapen de tijd om zichzelf te herstellen. Wanneer je niet gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht slaapt, kan dat al snel gaan leiden tot concentratie en geheugenproblemen. Hierdoor loop je het risico om op lange termijn ziek te worden.

Veel mensen hebben last van slaapgebrek en weten niet wat zij kunnen doen om dit te verhelpen. Een typische oorzaak is het gebrek aan een gezonde lifestyle. We bewegen vaak niet genoeg, eten en drinken teveel en we hebben veel gedachtes die in ons hoofd blijven rondspoken.

Ook speelt het regelmatige telefoon gebruik hier een grote rol in. Dit komt doordat het beeldscherm een blauwachtig licht afgeeft. Blauwachtig licht stoort de biologische klok en remt de productie van het slaaphormoon melatonine. Als je voordat je naar bed gaat nog ‘even snel’ op de telefoon gaat, denkt je lichaam dus dat het nog dag is en dat maakt het lastig om hierna in slaap te vallen .Gelukkig zin er een aantal dingen die je kunt doen om dan toch in de avond sneller in slaap te vallen.

Wij benoemen 10 tips die jou kunnen helpen aan een betere nachtrust.

  1. Prober overdag zoveel mogelijk te bewegen. Dit kun je doen door op een sport te gaan. Maar dit kun je ook doen door op de fiest naar werk te gaan of elkedag een rondje door de buurt te lopen.
  2. Houd de slaapkamer zo rustig mogelijk. Draag oordoppen als er te veel lawaai van buiten komt en instaleer verduisterende raamdecoratie. Zo wordt je ook minder snel uit je slaap gewekt door bijvoorbeeld daglicht vroeg in de ochtend.
  3. Elektronica is niet welkom in de slaapkamer. De slaapkamer is om in te slapen. Het is verleidelijk wanneer je in bed ligt om even snelFacebook op je telefoon te checken, maar van het blauwe licht krijgt onze biologische klok een signaal dat het dag is en vallen we minder goed in slaap.
  4. Omgekeerd is het voor je biologische klok ook belangrijk dat je overdag voldoende daglicht krijgt. Dit doe je door vaker in de tuin of op het balkon te zitten, kleine wandelingen te maken of door gewoon vaker voor het raam te gaan zitten.
  5. Een uur voordat je gaat slapen is het belangrijk om ontspannende activiteiten te ondernemen. Bijvoorbeeld een boekje lezen of luisteren naar rustige muziek.
  6. Als je in bed ligt, kan een ademoefening helpen om te ontspannen. Een handige oefening is de 4-7-8: adem 4 seconden in door je neus, houd je adem vervolgens 4 seconden vast, adem na 8 seconden weer uit door je mond en herhaal de cyclus tot dat jij je ontspannen voelt.
  7. Dutjes zijn lekker, vooral als je s’ nachts niet goed slaapt, maar probeer dit niet te doen. Zo raakt je lichaam en je biologische klok ook in de war.
  8. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Probeer dit ook in het weekend te doen.
  9. Als je wakker bent, sta dan op en blijf niet te lang in bed liggen.
  10. Wanneer je langer dan een maand tenminste drie dagen per week slaapproblemen hebt, is het belangrijk dat je toch even naar de huisarts gaat.

Bestel hier verduisterende gordijnen