Welke kleur gordijnen laten een kamer groter en luchtiger lijken? 3 tips voor de juiste kleurkeuze

Als je op zoek bent naar een manier om een kamer groter en luchtiger te laten lijken, zijn de kleur van de gordijnen van cruciaal belang. Gordijnen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de sfeer en de ruimtelijkheid van een kamer. Hier zijn enkele tips over welke kleuren het beste werken om een kamer optisch te vergroten:

1. Lichtere kleuren voor meer ruimte

Het gebruik van lichte kleuren in je gordijnen kan wonderen doen om een kamer ruimer te laten lijken. Lichte tinten weerkaatsen natuurlijk licht en creëren een gevoel van luchtigheid. Hier zijn enkele geschikte opties:

  • Zachte crèmes en beiges: Deze kleuren zijn neutraal en tijdloos. Ze reflecteren licht goed en maken de ruimte helderder zonder te veel contrast te creëren.
  • Zacht grijs: Een lichtgrijze tint kan ook een uitstekende keuze zijn. Het is subtiel en kan goed passen bij verschillende interieurstijlen.
  • Lichtblauw of zeegroen: Deze tinten roepen associaties op met de lucht en de zee, waardoor een gevoel van ruimtelijkheid ontstaat. Ze zijn vooral geschikt voor kamers met veel natuurlijk licht.

2. Doorzichtige of semi-transparante stoffen

Naast kleur is het ook belangrijk om te kijken naar het type stof van de gordijnen. Doorzichtige of semi-transparante stoffen laten meer licht door, wat de illusie van ruimte versterkt. Overweeg materialen zoals:

  • Linnen: Linnen gordijnen hebben een natuurlijke uitstraling en kunnen licht filteren zonder de kamer te verduisteren. Ze zijn perfect voor een luchtige en ontspannen sfeer.
  • Organza of Voile: Deze stoffen zijn zeer licht en transparant, waardoor ze ideaal zijn voor ruimtes die wel wat extra licht kunnen gebruiken.

3. Vermijd donkere kleuren en zware stoffen

Omgekeerd kunnen donkere kleuren en zware stoffen een kamer juist kleiner laten lijken. Donkere tinten absorberen meer licht en kunnen de ruimte benauwend doen aanvoelen. Vermijd daarom gordijnen in kleuren zoals diepbruin, donkerblauw of bordeauxrood als je een ruimtelijk effect wilt bereiken.

Het kiezen van de juiste kleur en stof voor je gordijnen is essentieel om de sfeer van een kamer te transformeren. Door te kiezen voor lichte en luchtige gordijnen kun je een kamer optisch vergroten en een uitnodigende ruimte creëren waarin je graag tijd doorbrengt. Experimenteer met verschillende opties en geniet van het proces van het transformeren van je leefruimte!
TIP: bekijk hier gratis kleurstalen, zodat je zelf de kleur & kwaliteit kunt beoordelen.

Hoe kies je een passende gordijnlengte voor kleine ruimtes?

Als het gaat om het kiezen van de beste gordijnlengte voor een kleine ruimte, is het belangrijk om te streven naar een ontwerp dat de ruimte optisch vergroot en niet overweldigend overkomt. Een populaire keuze voor kleinere ruimtes is om gordijnen te kiezen die net boven de grond hangen of zelfs tot halverwege de vloer. Dit zorgt voor een luchtige uitstraling en laat meer van de muur en vloer zien, wat de kamer groter doet lijken. Hieronder zie je een handige visuele tabel met verschillende gordijnlengtes en hun effect op de perceptie van ruimte:

GordijnlengteEffect op de ruimte
Hangend tot net boven de vensterbankGeeft een luchtige uitstraling, laat meer muurruimte zien
Hangend tot halverwege de vloerOptisch vergrotend effect, laat meer vloerruimte zien
Hangend tot op de vloerCreëert een elegante look, kan de ruimte kleiner doen lijken

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

  • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
  • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
  • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
  • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis