Wat zijn de beste gordijnen tegen tocht?

tocht in huis

Als je vaak last hebt van ongewenste kou of warmte in huis, dan zijn isolerende gordijnen misschien iets voor jou. Gordijnen zorgen namelijk niet alleen voor aankleding en sfeer in het interieur maar voor nog veel meer. Isolerende gordijnen zijn zowel in de zomer als winter ideaal. Ze brengen sfeer in huis, houden fel zonlicht, warmte, kou en tocht buiten. Alle gordijnen zijn in een bepaalde mate isolerend, maar de ene stof net iets meer dan de andere.

Hoeveel isoleert een gordijn?

Nu vraag jij je misschien af: hoeveel isoleert een gordijn dan precies? Dat verschilt per gordijn, maar over het algemeen kun je met goede raambekleding, die je sluit zodra het donker wordt, in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Met de huidige gasprijzen kun je zo in euro’s €810 per jaar besparen. Het is dus zeker de moeite waard om isolerende gordijnen te overwegen als je wilt besparen op de energierekening.

Blackout gordijn = verduisterend en beste isolatie


Met black-out gordijnen beheers jij het daglicht dat de kamer bereikt. Black-out gordijnen bestaan uit een dikke stof met een coating aan de achterzijde die 100 % van het licht tegenhoudt. Bijkomend voordeel is dat je dankzij de dikke stof met coating naast licht, ook kou en hitte buiten houdt. De verduisterende coating heeft namelijk ook een isolerende functie.

Tocht komt hier niet doorheen en blijft achter het gordijn net als koude tempraturen. Ook in de zomer heeft dit zijn voordelen, doordat warmte van de zon hierbij ook wordt tegengehouden. In de zomer is het dus lekker koel, terwijl het in de winter juist warmer blijft. Doordat Blackout gordijnen van zichzelf een dikke stof hebben zijn deze voordeliger dan gordijnen laten voeren. Wanneer je kiest om gordijnen te laten voeren wordt hier extra stof voor gebruikt, wat voering een duudere, maar ook effectieve, oplossing maakt.

Gordijnen met een extra voering

Sommige soorten gordijnen isoleren beter dan andere. Vooral gordijnen voorzien van een extra voering hebben een isolerende werking. Vergelijk die voering met dubbelglas: de ruimte tussen de glasplaten zorgt voor de isolerende werking. Zoek daarom vooral naar verduisterende gordijnen. Hoe dikker het materiaal is, hoe warmer jij het in huis zult hebben.

Gordijnen in een donkere kleur zoals marineblauw of zwart zijn prachtig zijn in een klassieke of industriele woonkamer. Ook in een donkere slaapkamer kan het oogstrelend mooi zijn. Wil je een luxe tintje? Kies dan een velours stof. Ga je voor een landelijke stijl, dan zijn verduisterende gordijnen van natuurlijke stoffen in een natureltint juist een aanvulling.

Variëren met raambekleding

gordijnen combineren

Natuurlijk kun je ook voor meerdere soorten raambekleding kiezen. Door met laagjes te werken, creëer je een isolerend effect. Afhankelijk van het weer of de stemming kun je zo het raam in meer stof hullen of juist uitkleden. Combineer bijvoorbeeld een rolgordijn of vitrage gordijnen met royale overgordijnen. Door te spelen met verschillende kleuren maak je het zo helemaal eigen en passend bij jouw interieurstijl.

Nog een paar tips voor goede isolatie:

  1. Zorg ervoor dat de gordijnen zo goed mogelijk aansluiten rond het raam. Zo komt nog minder tocht langs kieren.
  2. Heb je een radiator onder het raam? Hang de gordijnen niet over de verwarming heen, zo blokkeer je de warmte.
  3. Vooral bij enkel glas kan goed isolerende raamdecoratie veel verschil maken. Zo krijgt enkel glas namelijk hetzelfde effect als dubbelglas.


Bekijk hier isolerende gordijnen