Haalbare tips om te besparen op de energiekosten met raamdecoratie

besparen op de energiekosten met raamdecoratie

Als je het over raambekleding hebt denk je niet snel aan energie besparen. Je kan echter zeker wel energie besparen met de juiste raambekleding. Met de juiste raambekleding kun je zelfs tot wel 260 m3 gas per jaar besparen. Met de huidige energieprijzen is dat la gauw €810 euro per jaar. Als de verwarming minder hard aan hoeft, bespaar je daarbij niet alleen geld, maar ook CO2 uitstoot, dus je levert ook een bijdrage aan milieu.

Gordijnen voor extra warmte & isolatie

Gordijnen om extra te isoleren? De stof hangt voor je gehele raam, waardoor er geen kieren ontstaan. Dit helpt erg tegen tocht en houd de kou dus goed buiten en de warmte binnen. Als je kiest voor overgordijnen wordt dit effect nog beter. Hoe warmer het blijft in huis, hoe lager de verwarming kan, hoe meer jij bespaart op de energiekosten. Blackout gordijnen hebben een erg dikke en goede isolerende stof. Deze gordijnen hoef jij dus niet te voeren om deze beter te laten isoleren.

blackout gordijnen

Tip: Als je de beste isolatie wilt, zijn dubbele plisségordijnen een goede optie. Dit soort gordijnen leveren uiteindelijk de meeste energiebesparing op. Sommige plisségordijnen hebben zelfs een speciale warmte reflecterende, aluminium coating. Als je plisségordijnen naar beneden doet, ontstaat er lucht tussen de verschillende plooien. Dit heeft een isolerende werking. 

plisse met aluminium coating

Wat kun je verder doen om de warmte in huis te behouden?

In de winter doet iedereen de verwarming een aantal graden hoger. Dit zorgt voor een enorme stijging in de energiekosten tijdens deze periode, terwijl dat helemaal niet nodig is. Daarom geven wij nog vier gemakkelijke tips om energie te besparen, door gordijnen op de juiste manier te gebruiken. 

grafiek enrgieverbruikTip 1:

Hang gordijnen of andere raambekleding niet voor de radiator. Dan gaat veel warmte verloren, omdat de radiator hard moet draaien doordat er kou door het raam naar binnen dringt. Door de raamdecoratie op maat te laten maken, heb je hier geen last van.

Tip 2:

Doe ‘s avonds en ’s nachts  de gordijnen of andere raambekleding dicht. Zo houd je de warmte in de avond ook goed binnen het huis.

Tip 3:

Dubbele plisségordijnen met een special aluminium coating aan de binnenkant leveren de meeste  energiebesparing op. Deze houden warmte binnen en kou buiten door die speciale coating.

Tip 4:

Leg je natte was niet  op de verwarming. Het gebruik van de verwarming zorgt dat radiator harder moet draaien om de kou van natte was weg te werken. Bovendien zorgt dit er ook voor dat meer vocht in de lucht komt, dit kan zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid door risico op schimmelvorming.