Hoe kan ik mijn slaapkamer geluidsdicht maken?

slaapkamer geluidsdicht

Dat gordijnen verduisterend kunnen werken weten de meeste mensen. Over geluidswerende gordijnen hoor je echter minder ervaringen. En dat terwijl zoveel personen hier juist baat bij hebben. Wanneer men last heeft van omgevingsgeluid van buiten, wordt al snel gedacht aan dubbel of zelfs drievoudig glas. Het meeste geluid komt immers via het raam een kamer binnen. Hoewel dit zeker een goede oplossing is, zijn nieuwe ramen een flinke investering. Gelukkig zijn geluiddempende gordijnen minder kostbaar. Een budget proof oplossing vergeleken met het alternatief.

Akoestiek in huis

Steeds vaker is de akoestiek in ruimtes niet naar wens. De meeste omgevingsgeluiden komen je woning binnen via het raam. Je kunt dan ook het beste geluiden dempen met geluiddempende raamdecoratie zoals gordijnen. Over het algemeen geldt:

“Hoe dikker de stof van het gordijn, hoe beter geluiden gedempt worden.”

Blackout gordijnen zijn gemaakt van een dikke, zware stof wat deze goed geluidabsorberend maakt. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een overgordijn met een goede dim-out stof of voor een lichtdoorlatend gordijn die je laat voeren met een verduisteringsstof.

blackout gordijn geluiddempend

Naast dat overgordijnen de geluiden van buiten verminderen, hebben ze ook nog eens het voordeel dat ze jouw kamer goed verduisteren. Ideaal als je ‘licht’ slaapt. Zo ben je bij lichte zomerochtenden niet om 7 uur al wakker op je vrije zaterdag of zondag. Houdt wel in gedachten dat als je kiest om gordijnen te voeren, dit meestal duuder zal uitkomen dan wanneer je kiest voor een blackout stof. Bij het maken van de gordijnen is hier namelijk minder stof nodig, en dus is blackout meestal goedkoper.

Bekijk hier blackout verduisterende gordijnen

Wil je optimale geluidsisolatie? Dan raden wij jou, naast geluidswerende gordijnen, de volgende opties aan:

1. Rolluiken

Gordijnen zijn niet de enige vorm van geluidswerende raambekleding. Met rolluiken blokkeer je het geluid al van buiten. Wanneer je erg veel last hebt van straatgeluiden, is een rolluik sterk aan te raden. Zeker in combinatie met geluidsabsorberende gordijnen. Zo creëer je twee keer zoveel geluiddemping. Bovendien draagt een rolluik niks bij aan de akoestiek binnen. Wanneer dit een wens is, is de combinatie met gordijnen dus een vereiste.

2. Vouwgordijnen en plisségordijnen

Voor nóg meer geluidswering kun je ook kiezen voor dubbele geluiddempende raambekleding binnen. Deze gelaagdheid oogt bovendien erg chique. De beste opties hiervoor zijn vouwgordijnen en plissegordijnen. Vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in dezelfde klasse C stoffen als overgordijnen en kennen dus ook een hoge geluidsabsorptie. Ook plisségordijnen zijn goed in staat geluid te filteren. Dit geldt vooral voor duo plisségordijnen. Tussen de dubbele laag stof blijft namelijk lucht hangen. Dit werkt als een goede geluidsbarrière.

vouwgordijn geluiddempend

100% op maat gemaakt

Voor optimale geluiddemping is het belangrijk dat het volledige raam bedekt wordt. Maatwerk is dan ook absoluut een vereiste. Zo weet je zeker dat de gordijnen perfect aansluiten op het raam. Het enige wat je nodig hebt zijn de gewenste hoogte en breedte.deze kun je zelf opmeten, maar als je dit nog lastig vind, kun je gratis een afspraak maken om deze door onze specialisten te laten inmeten.

Twijfel je over de kleur? Of wil je de stof eerst in het echt voelen? Dat begrijpen we. Daarom kun je hier gratis en eenvoudig kleurstalen aanvragen. In de meeste gevallen worden ze nog dezelfde werkdag verzonden.

Extra tips om je kamer geluidsdicht te maken

Naast raamdecoratie is het verstandig om nog wat extra maatregelen te nemen om de geluiden van buiten te weren. Met deze eenvoudige aanpassingen isoleer je je woning in een handomdraai nog meer voor geluiden:

  • Kies voor vloerbedekking of een hoogpolig vloerkleed. Voor extra isolatie kun je er ook voor kiezen om een dik wandkleed aan de muur te hangen.
  •  Zorg voor ramen met (drie)dubbel glas en dicht alle scheuren en gaten netjes af.
  •  Kies voor deuren van een stevig materiaal.
  •  Plaats een aantal goed gevulde boekenkasten tegen de muur.
  •  Plaats tochtstrips onder de deuren.