De verrassende reden hoe isolerende gordijnen jouw energierekening verlagen (tot € 810 )

geld besparen

Bij veel mensen loopt de energierekening steeds verder op. Het huis isoleren is hierdoor erg belangrijk geworden. Niet iedereen heeft echter het budget om verbouwingen te ondergaan en in sommige gevallen is dit ook niet mogelijk. Daarnaast wordt het steeds belangrijker om milieuvriendelijk te leven. De manier waarop jij jouw huis inricht kan hier aan bijdragen. Wist jij dat raambekleding kan bijdragen aan het verlagen van jouw energierekening?

Besparen met goede raambekleding en zonwering

Veel warmte verlaat het huis via ramen, zelfs met dubbelglas verdwijnt er nog altijd 20% van de warmte via het raam. Bij huizen met enkel glas loopt dit zelfs op tot 50%. Raambekleding kan hier een belangrijke rol in spelen. Goede raambekleding is dus niet alleen erg sfeervol, maar ook heel functioneel.

grafiek warmte verlies via ramen

Goede raambekleding en zonwering helpen het binnenklimaat te verbeteren en dragen bij aan besparing op de energiekosten. Niet alleen in de winter, ook in de zomer. In de winter worden kou en tocht namelijk buiten gehouden. Terwijl in de zomer de velle zon wordt tegengehouden, waardoor het in huis koeler aanvoelt. Zowel de airco als verwarming kun je zo minder gebruiken.

Ramen isoleren met gordijnen

Kamerhoge gordijnen accentueren de hoogte van een ruimte, verbeteren de akoestiek in huis en geven sfeer. Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas voelt het binnen, met gesloten gordijnen behagelijker aan. Daarnaast gaan dikke gordijnen tocht tegen.

Wanneer je goede raambekleding hebt, die je dichtdoet zodra het buiten donker wordt, kun je meer dan 6% verwarmingskosten besparen op jaarbasis.


Goede raambekleding dichtdoen zodra het donker wordt, bespaart in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar. Met de huidige gasprijzen kun je zo op jaarbasis tot €810 besparen. Zo hoef je minder hard stoken en bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2.


Bekijk hier isolerende gordijnen

Welke raamdecoratie isoleerd het beste?

Blackout gordijnen zijn gemaakt van een dikke stof die goed warmte, kou en tocht tegen kan houden. Zware gordijnen van een dikke stof zorgen voor een warmer huis. Hoe dikker de stof, hoe beter de isolatiewaarde en hoe beter de warmte in huis wordt vastgehouden. Blackout gordijnen hebben een isolatiewaarde van A++. Deze hebben de beste isolerende stof.

Daarnaast geven black-out gordijnen een extra chique look, omdat ze door het gewicht altijd mooi en strak op de grond vallen. Ook beschermen deze het interieur tegen verkleuring van de zon. Dit maakt een blackout gordijn erg duurzaam.

Blackout stof

Overige tips om energiezuiniger te worden

  1. Hang je raamdecoratie niet voor de verwarming. Er wordt dan namelijk voor niets gestookt, want de warmte nergens naar toe kan. Ook kun je beter geen kasten of bankstellen voor je verwarming zetten.
  2. Zorg dat je raamdecoratie ’s avonds en ’s nachts gesloten is. De warmte blijft dan meer binnen. Dit is niet alleen goed voor de energiebesparing, maar ook nog eens een stuk gezelliger.
  3. Heb je nog geen dubbel glas? Dan is het wel interessant om te kijken naar de mogelijkheden. Dubbel glas werkt beter isolerend dan enkel glas. Als dit geen optie is, dan is het goed om te weten dan enkel glas in combinatie met goede, isolerende binnen zonwering zelfs beter isoleert dan alleen dubbel glas zonder raamdecoratie.