Nieuwe raamdecoratie plaatsen in huis? Let op deze 7 meest gemaakte fouten

Nieuwe raamdecoratie kan een prachtige manier zijn om je woning een fris aangezicht gegeven of om een ruimte op te fleuren. Raamdecoratie kopen of bevestigen hoeft helemaal niet lastig te zijn, in principe kan iedereen er mee aan de slag.

Toch zijn er enkele vreselijke raamdecoratie fouten die je kunt maken. Dit kan komen omdat je simpelweg iets vergeten bent, of omdat je je van tevoren niet goed genoeg hebt ingelezen. Om te zorgen dat jij die fouten niet maakt, zetten wij hier de 7 meest voorkomende fouten bij nieuwe raamdecoratie voor je op een rij.

1. Geen rekening gehouden met draai-kiepramen

Veel nieuwbouwhuizen hebben tegenwoordig draai-kiepramen. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt wanneer je op zoek bent naar passende raamdecoratie. Veel mensen denken namelijk dat elke soort raamdecoratie op elk raam past, maar dit is niet het geval, zeker niet wanneer het om draai-kiepramen gaat.

Vermijdt bijvoorbeeld loshangende rolgordijnen of jaloezieën, deze verliezen al hun effectiviteit wanneer ze aan een draai-kiepraam worden bevestigd en hangen bovendien in de weg. Ook raamdecoratie met een relatief grote bovenbak, zoals houten horizontale jaloezieën, zijn ongeschikt, aangezien deze een draai-kiepraam kunnen blokkeren waardoor deze niet meer open kan.

Zorg er hierbij ook voor dat je hierbij denkt aan spandraden. Wat zijn spandraden? Dit zijn draden die langs je rolgordijn lopen en je aan de onderkant van je raamkozijn bevestigd. Zo voorkom je dat je raamdecoratie gaat klapperen wanneer je het draai-kiepraam open zet.


Verschillende soorten raamdecoratie zijn voorzien van spandraden. Bekijk bijvoorbeeld onze rolgordijnen voor draai-kiepramen of plisségordijnen voor draai-kantelramen. Deze gordijnen kun je perfect bevestigen op een draai-kiepraam.


2. Ramen verkeerd opmeten

Het lijkt een open deur maar het gebeurt echt nog heel vaak; verkeerd opmeten. Wil je mooie raamdecoratie in huis, dan moet je zorgen dat het precies goed hangt. En daarvoor heb je de juiste afmeting nodig. Niets staat zo suf als gordijnen met ‘hoog water’. Of raamdecoratie die in het kozijn valt waardoor er kieren ontstaan. De beste manier om dit te voorkomen? Laat het opmeten door een vakman. Dan weet je zeker dat jouw raamdecoratie straks perfect en mooi hangt.

Plan hier een gratis meetafspraak in, om zeker te zijn dat jouw raamdecoratie goed zal aansluiten op de ramen...

3. raamdecoratie voor op een dakraam

dakraam rolgordijn

Heb je een dakraam dat je wilt bedekken? Raak dan niet in paniek, ook hier is raamdecoratie voor te vinden. Sterker nog, als je een Velux raam hebt is het heel gemakkelijk om de juiste raamdecoratie te vinden. Wij hebben speciale dakraam rolgordijnen die passen op dakramen van:

  •        Velux
  •        Fakro
  •        Keylite
  •        Dakstra

4. Raamdecoratie die in het kozijn wordt geplaatst

Heb jij ramen die naar binnen openen? Let dan goed op waar jij je raamdecoratie hangt. Hang deze niet in het kozijn. Wanneer je dit namelijk wel doet kunnen jouw ramen niet meer open, aangezien deze geblokkeerd worden door de bovenbak of raamdecoratie.

In plaats daarvan kun je de raamdecoratie beter ‘op de dag’ hangen. Bijvoorbeeld aan de muur of aan het plafond. Op deze manier kun jij je raamdecoratie helemaal naar boven rollen en je ramen zonder problemen naar binnen openen. Bovendien ziet de ruimte er hierdoor ook hoger uit.

5. Houten of stoffen raamdecoratie in vochtige ruimtes

Stoffen raamdecoratie in de keuken of badkamer of gewone houten jaloezieën in de badkamer. Je kunt wel nagaan dat dit meestal geen succes is. Maar het staat wel vaak heel erg mooi. Dus wil je toch graag het effect van houten jaloezieën in de badkamer? Kies dan voor een soort stof die daar wel geschikt voor is. 

Door het vocht in de badkamer is de kans groot dat het hout gaat werken, waardoor deze niet meer goed te bedienen is, of zelfs kapot kan gaan. Kies in plaats daarvan liever voor aluminium jaloezieën. Dit metaal heeft nauwelijks tot geen last van het vocht en is daarom bij uitstek geschikt voor in een badkamer.

Houten jaloezieën kunnen echter ook erg mooi zijn in een badkamer en hier gaat ook vaak de voorkeur naar uit. Gelukkig is hier een oplossing voor. Onze PVC jaloezieën zijn verkrijgbaar in een hout look. Hierdoor heb je het beste van twee werelden: de sfeer van hout en de vochtbestendigheid van kunststof.

6. Transparante raamdecoratie in de badkamer

De badkamer is waarschijnlijk de laatste kamer waarvan je wilt dat mensen naar binnen kunnen kijken. Denk daarom goed na over de stof die je wilt gebruiken voor de raamdecoratie in jouw badkamer. Transparante rolgordijnen zijn niet bepaald goed voor je privacy en ook lichtdoorlatende gordijnen zijn soms transparanter dan je zou willen. Wil je zeker zijn van je privacy? Kies dan liever voor verduisterende rolgordijnen of jaloezieën. Zo kun je ook nog een prettige lichtinval regelen, door deze niet volledig te sluiten.

verduisterend rolgordijn voor badkamer

7. Verkeerde stof gordijnen in de slaapkamer

De juiste raamdecoratie kan een cruciale rol spelen in een goede nachtrust, zeker wanneer je veel last hebt van licht van buitenaf. Vermijd daarom jaloezieën, duo rolgordijnen en andere raamdecoratie waar lichtkieren zich kunnen voordoen. Kies in plaats daarvan voor verduisterende gordijnen, zoals blackout gordijnen.

Deze kunnen 100% verduisteren en hebben bovedien nog een isolerende functie. Zo is jouw slaapkamer in de winter lekker warm en knus, terwijl het in de zomer juist een stuk koeler aanvoelt.

Bekijk hier isolerende gordijnen