De do’s en don’ts met isolerende gordijnen

isolerend

Buiten het comfort van verduisterende of gevoerde gordijnen geeft het een aanzienlijke besparing in de stookkosten. Wanneer je de gordijnen voorziet van een strak geweven voering krijgt je de gewenste isolatie. Gordijnen voorzien van een voering geven een gelijke isolatie als dubbelglas. Het beste is om de gevoerde gordijnen tot op de grond te laten hangen aangezien de kou altijd over de vloer gaat. Verduisterende gordijnen, met name blackout, isolerende ook erg goed en hebben vaak ook geen voering nodig om toch goed te isoleren.

Optimale isolatie met gordijnen, 5 do’s

Komt er veel kou vanaf de deur of brievenbus? Dan kun je het beste een lichtdichte, en dus luchtdichte stof, nemen. Dan is Blackout een goede keuze.

  • Gebruik een rail, deze sluit het beste aan de bovenzijde af en maak als het kan geen bocht.
  • Maak het gordijn in een enkele plooi, een dubbele plooi geeft niet meer isolatie en heeft meer ruimte aan de zijkant nodig.
  • Laat het gordijn uit één stuk bestaan.
  • Laat het gordijnen tot op de grond hangen.

Don’ts met isolerende gordijnen

  • Niet voor de verwarming plaatsen. Zo wordt ook warme lucht tegengehouden en niet alleen de koude lucht.
  • Het beste is om op maat gemaakte gordijnen te plaatsen. Kant en klare gordijnen sluiten vaak niet mooi aan op het raam en laat hierdoor toch nog koude lucht door.

De ramen isoleren

Een kleine tip wat al heel veel kan schelen: sluit ’s avonds en ’s nachts je gordijnen of raambekleding. Dit houdt de kou lekker buiten en zo is het al warmer in huis zonder dat je daar de verwarming hoger voor hoeft te zetten. Daarnaast is het handig om, als het kan, je raambekleding of gordijnen niet voor de verwarming te hangen. Anders blijft de warmte achter je gordijnen hangen, terwijl je juist wilt dat de warmte naar binnen gaat.

Wil je besparen op je energierekening? Dat kan met goede, isolerende raambekleding. Je kunt zelfs tot tot wel €810 per jaar besparen met de juiste raambekleding. Ook in de zomer bespaar je op engeriekosten, doordat ook warmte dan buiten wordt gehouden. Zowel de airco als verwarming kun je dus minder gebruiken.

Plooikeuze en isolatie


Maximale isolatie ontstaat door de gordijnen tot op de grond te laten hangen. Kou gaat over de vloer en deze zal dan worden tegen gehouden. Blackout gordijnen hebben een zware, dicht geweven stof. Hierdoor kunnen deze erg goed isoleren.

Doordat de stof zwaar is adviseren wij de gordijnen met een enkele plooi te laten maken. Onze voorkeur gaat hier uit naar de enkele plooi, omdat deze beter afsluiten. Bij de toepassing van de enkele plooi kun je door middel van de verstelbare haken het gordijn perfect tot op de grond laten zakken.

Een enkele of dubbele plooi hebben het voordeel dat deze tot aan het plafond kunnen reiken. Ingeslagen ringen en wave gordijnen kunnen niet worden bijgesteld. Deze hebben beide een minder goede aansluiting tot aan het plafond, wat de isolatiewaarde negatief beïnvloed.


Bekijk hier isolerende gordijnen