Als deur of scheidingswand: 4x verschillende manieren om gordijnen te gebruiken

4manieren gordijnen gebruiken

Gordijnen is een vorm van raamdecoratie. Door gordijnen voor ramen op te hangen, zorg je ervoor dat er niemand naar binnen kan kijken en vermijd je dat te veel licht in de ruimte valt. Bovendien hebben gordijnen ook een isolerende werking. Maar je kunt gordijnen ook op een hele andere manier gebruiken. Dit zijn 4 manieren om gordijnen op een creatieve manier te gebruiken.

Gordijn als deur

Een deur wordt bijna altijd gebruikt als een afscheiding tussen twee ruimten. Door deze te sluiten, worden de ruimten afgesloten. En door de deur open te doen, creëer je de toegang tot de andere ruimte. Hetzelfde kan bereikt worden met gordijnen.


Maar wanneer gebruik je daadwerkelijk gordijnen in plaats van een echte deur? Er zijn genoeg denkbare redenen te verzinnen. Denk bijvoorbeeld aan een deuropening zonder deurpost. Een nieuwe deurpost inclusief deur is mogelijk, maar gordijnen zijn een stuk goedkoper. Ook creëer je zo veel mee rust in een ruimte.
Het heeft een zachte, verwelkomende uitstraling die vooral perfect bij een boho interieur past. Als buitendeur is deze natuurlijk niet geschikt, maar een gordijn kun je er wel vóór hangen voor hetzelfde zachte effect. Dit vermindert ook tocht wat een positieve bijdrage kan leveren aan het verlagen van de stookkosten.

Gordijn als scheidingswand

Sommige delen van je huis wil je van elkaar scheiden, maar een hele muur neerzetten is vaak veel werk. Bijvoorbeeld tussen de open keuken en de woonkamer of tussen de slaapkamer en de woonkamer in een éénkamerappartement. Het grote voordeel van gordijnen als scheidingswand, is dat je het volledig open kunt schuiven, zodat het geheel tóch één grote ruimte kan worden. Ideaal voor kleine woningen of juist grote open loft appartementen.

gordijn als scheidingswand

Heb je er al eens aan gedacht om een gordijn als scheidingswand te gebruiken? Dat kost je een stuk minder werk en het ziet er ook nog eens leuk uit. Zo hebben je toch aparte ruimtes in huis gemaakt, zonder dat ze er een muur voor hoefden te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor semi-transparante gordijnen, zoals inbetween gordijnen, die naast het afbakenen van ruimtes ook voor een mooie lichtinval zorgen. Zo worden de ruimtes niet te donker.

Monteer een gordijnrail tegen het plafond en hang het gordijn eraan op. Waar? Overal waar een ruimte, in een ruimte gecreëerd moet worden. Je zou in een studio ook een gordijn tussen het bed en de rest van de ruimte kunnen hangen. Door dezelfde kleur als de muur te kiezen, heeft het gordijn nog meer weg van een scheidingswand.

Geen kastdeur, maar een gordijn

Overweeg kastdeuren te vervangen door gordijnen. Door de warmte die stof uitstraalt, zorgt dit voor een gezellige sfeer. Daarnaast geeft de luchtigheid van het materiaal een kast meer diepte. Helemaal fijn: laat de kleur van het gordijn makkelijk matchen met het kleurpalet van het interieur. Ook hierbij hoef je alleen de gordijnrails goed op te hangen.


Ook voor een buitenkeuken kunnen gordijnen goed van pas komen. Als je de gordijntjes onder het keukenblad bevestigt, kun je daarachter makkelijk spullen kwijt. Dat is praktisch én ziet er gezellig uit. Als je een gordijn inzet als keukenkast raak je hem wel veel aan. Dus let op voor viezigheid en vlekken en kies voor een vlekbestendige stof. Of bevestig een trekstang aan het gordijn, dan hoef je deze niet aan te raken.

Gordijnen boven het bed


Met gordijnen kun je een zogenaamd ‘hemelbed’ maken die van de slaapkamer een knusse plek met koninklijke allure maken. De makkelijkste manier om dit te doen? Hang boven het hoofd- en voeteneind van het bed stevige stokken aan dik touw aan het plafond. Hier drapeer je een lap stof overheen. Laat de stof in het midden een beetje inzakken voor en 1001 nacht-look.

Ook kun je gordijnen rondom het bed plaatsen. Dit zorgt voor een rustige en knusse uitstraling wanneer je in bed ligt. Ben je handig? Dan kun je een heel eigen bed in elkaar timmeren. Zo geef je een rustiek uiterlijk aan de slaapkamer.