Houd geld in de portemonnee door te besparen met isolerende raamdecoratie

geld besparen

Energie wordt steeds duurder waardoor het steeds belangrijker wordt om je huis goed te isoleren. Het kopen van isolerende raambekleding is een effectieve en efficiënte manier om energie te besparen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. De mate van isolatie wordt gemeten door middel van een U-waarde. Hierbij geldt dat hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie van de raambekleding. De laagste U-waarde behaal je door verduisterende honingraat plisségordijnen voor een raam met HR++ glas te hangen.

Hoeveel kun je besparen met isolerende raambekleding?

Hoeveel je precies kunt besparen met isolerende raambekleding hangt af van de huidige woonsituatie. Als jouw huis nu heel slecht geïsoleerd is, kun je de grootste winst boeken door te werken aan de isolatie. Als het huis wel al heel goed geïsoleerd is, dan is het minder effectief om beter isolerende materialen toe te voegen. Ook zijn er veel verschillende soorten raambekleding welke niet allemaal even goed isoleren. Een eenduidig antwoord kunnen we dus niet geven op de vraag hoeveel isolerende raambekleding in euro’s per jaar oplevert.

Er wordt geschat dat een appartement met dubbelglas zo’n €13 per jaar kan besparen op de stookkosten door te kiezen voor rolgordijnen. Appartementen zijn van zichzelf al goed geïsoleerd, omdat ze vaak aan bijna alle kanten ingesloten worden door andere appartementen. Nieuwere appartementen hebben vaak ook al dubbelglas.

De besparingen zijn aanzienlijk groter voor een slechter geïsoleerde woning. Geschat wordt dat een vrijstaand huis met enkelglas meer dan €270 euro per jaar kan besparen op de stookkosten door te kiezen voor dubbele plisségordijnen met inwendige aluminium coating. Omdat vrijstaande huizen niet grenzen aan andere huizen, zijn zij van zichzelf al slechter geïsoleerd dan bijvoorbeeld een appartement. En als een huis enkel glas heeft, is er veel winst te behalen met isolerende raambekleding.

37% van het warmteverlies in huis gaat via ramen en deuren.

Om een ruimte goed te isoleren is het belangrijk dat de raambekleding het volledige raam bekleed. Zelfs een kleine kier verslechtert de isolatiewaarde in sterke mate. Om deze reden wordt het aangeraden om te kiezen voor op maat gemaakte raamdecoratie. Raamdecoratie op maat wordt namelijk van begin tot eind op maat gemaakt en is perfect passend voor het raam. Doordat de raamdecoratie perfect aansluit op het raam worden kieren voorkomen.

Door raambekleding te combineren met gordijnen weet je zeker dat je geen last hebt van kieren. Wanneer je de gordijnen dan sluit, blijft de kou tussen het gordijn en het raam. Het is hierbij belangrijk om het gordijn niet voor de radiator langs te laten vallen, anders blijft ook de warmte tussen het gordijn en het raam hangen.

De mate van isolatie is niet alleen afhankelijk van de raambekleding maar ook van het type glas en van het oppervlak hiervan. Bevat jouw raam een ventilatierooster? Probeer deze dan vrij te houden, zodat je de aanvoer van frisse lucht niet blokkeert.

Beste kou- en warmtewering met blackout gordijnen

Verduisterende gordijnen bevatten vaak een coating die naast een verduisterende werking ook een isolerende functie hebben. Verduisterende gordijnen heb je in allerlei soorten en maten. Zware gordijnen van een dikke stof, zoals black-out gordijnen, zorgen voor een warmer huis. Hoe dikker de stof, hoe beter de isolatiewaarde en hoe beter de warmte in huis wordt vastgehouden. Daarnaast geven black-out gordijnen een extra chique look, omdat ze door het gewicht altijd mooi en strak op de grond vallen. 

Gevoerde gordijnen voor extra isolatie

Een gordijn bedekt het gehele raam, waardoor het uitstekende isolerende raambekleding is. Gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende stofsoorten en structuren. Onze op maat gemaakte gordijnen kunnen daarnaast ook gevoerd worden, waarbij de achterzijde van de stof van het gordijn van een voeringstof wordt voorzien.

Door deze voeringstof wordt de stof van het totale gordijn dikker, wat de isolerende waarde van het gordijn ten goede komt. Verder is het door je gordijnen te laten voeren mogelijk om iedere stof een andere transparantie te geven. Hierdoor is het dus ook mogelijk om een transparante stofsoort verduisterend te maken.

Enkele extra isolatie-tips

  •  Combineer meerdere soorten raambekleding
  •  Kies voor raamdecoratie op maat voor optimale isolatie
  •  Vraag vrijblijvend advies

Bekijk hier goed isolerende gordijnen