Zo verlaag jij jouw maandbedrag met isolerende raamdecoratie

geld besparen

Heb je het overdag koud terwijl de verwarming aanstaat? Kijk dan eens goed hoeveel warmte er verloren gaat via je ramen. Dat kan wel oplopen tot 50 procent. Dubbel glas is natuurlijk een uitkomst, maar ook raambekleding heeft een isolerende werking. De juiste raambekleding zorgt voor minder warmteverlies en tocht. 

Bij de keuze voor isolerende gordijnen is de stof belangrijk. Dikke gevoerde gordijnen houden immers meer lucht tegen dan inbetweens, maar dat niet alleen. Het is met name de lucht tussen het gordijn en het raam dat zorgt voor een isolerende werking. Met goede raambekleding die je dichtdoet zodra het donker wordt, bespaar je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar. En dat is met de huidige gasprijs al snel rond de € 1.000,- per jaar. 

Welke raamdecoratie isoleerd het beste?

Blackout gordijnen zijn gemaakt van een dikke stof die goed warmte, kou en tocht tegen kan houden. Zware gordijnen van een dikke stof zorgen voor een warmer huis. Hoe dikker de stof, hoe beter de isolatiewaarde en hoe beter de warmte in huis wordt vastgehouden. Blackout gordijnen hebben een isolatiewaarde van A++. Deze hebben de beste isolerende stof.


Daarnaast geven black-out gordijnen een extra chique look, omdat ze door het gewicht altijd mooi en strak op de grond vallen. Ook beschermen deze het interieur tegen verkleuring van de zon. Dit maakt een blackout gordijn erg duurzaam.

Tips voor optimale isolatie

Met onderstaande tips weet je zeker dat je alles uit je warmtewerende raamdecoratie haalt.

Tip 1: Houd de radiator vrij

Heb je radiatoren onder je ramen? Kies dan liever niet voor gordijnen. Wanneer je gordijnen over de radiatoren hangen, zal namelijk de ruimte achter in plaats van voor het gordijn verwarmd worden. Hierdoor wordt de muur in plaats van de kamer verwarmd. Dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat je wilt.

Tip 2: Combineer twee soorten raamdecoratie

Door twee soorten raambekleding met elkaar te combineren creëer je een extra luchtlaag. Net als bij duo plisségordijnen. Wil je zoveel mogelijk besparen op je stookkosten? Kies dan voor isolerende blackout gordijnen én duo plissegordijnen. Dit ga je gegarandeerd merken op de energierekening.

combineren raamdecoratie

Tip 3: Plaats rolluiken voor de ramen

Voor de allerbeste isolatie bekleed je de ramen zowel aan de buiten- als binnenkant. De beste optie om kou van de buitenkant van de ramen te weren is het rolluik. Bovendien werkt een rolluik in de zomer juist warmtewerend.

Tip 4: Kies voor 100% maatwerk

Zeker bij isolerende raamdecoratie is maatwerk van groot belang! Je wilt immers wel dat je raamdecoratie goed aansluit. Zo voorkom je namelijk dat er alsnog warmte langs het raam ontsnapt. Bovendien straalt raamdecoratie op maat luxe uit. Een product dat net niet mooi aansluit geef je interieur juist een goedkope uitstraling.

Bekijk hier isolerende gordijnen op maat