Welk type plisségordijnen biedt de beste isolatie tegen kou en warmte?

Isolatie van je ramen is van cruciaal belang om je huis comfortabel te houden, ongeacht het weer. Als je op zoek bent naar raambekleding met uitstekende isolerende eigenschappen, overweeg dan plisségordijnen. In dit artikel ontdek je welk type plisségordijnen de beste isolatie biedt tegen kou en warmte, en hoe ze werken om je huis gezellig te houden.

Hoe kun je energie besparen met de juiste raambekleding?

Gordijnen en luiken noemen we ook wel raambekleding. Met goede raambekleding zou je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar kunnen besparen. Doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan. Ook zorgen gordijnen voor minder tocht. De verwarming kan daardoor een aantal graden lager worden gezet. Dat kan op jaarbasis tot 6 procent op de verwarmingskosten schelen.

De exacte besparing is afhankelijk van verschillende factoren. Dit hangt namelijk af van:

 •        De soort raambekleding
 •        Het soort glas
 •        De gewenste kamertemperatuur
 •        De verwarming

Wat de toevoeging van grodijnen doet met de U-waarde:

Type vensterglasSoort raambekledingU-waarde
Enkel glasGeen5,3
Standaard (rol)gordijn3,2 – 3,4
Dubbel plisségordijn met aluminium coating2,1
DubbelglasGeen2,8
Standaard (rol)gordijn2,4
Enkel plisségordijn2,2
Dubbel plisségordijn met aluminium coating1,5
Dubbelglas HRGeen1,1
Houten binnenluiken1,4
Dubbelglas HR++Geen1,1
Standaard (rol)gordijn1
Enkel plisségordijn1
Dubbel plisségordijn met aluminium coating0,8

Dubbele lagen voor bubbele isolatie: welke plisségordijnen isoleren het best?

Een van de belangrijkste kenmerken die plisségordijnen zo isolerend maakt, is het feit dat ze bestaan uit dubbele lagen stof. Dit betekent dat er een luchtruimte tussen deze lagen wordt gecreëerd. Deze luchtruimte fungeert als een extra barrière tegen temperatuurverschillen.

Energie besparen door het gebruik van gordijnen

De kracht van luchtkamers

De horizontale buisjes die ontstaan wanneer je plisségordijnen naar beneden doet, vormen luchtkamers. Deze luchtkamers spelen een cruciale rol bij de isolerende eigenschappen van de gordijnen. Lucht is een slechte warmtegeleider, wat betekent dat het warmteverlies door de ramen vermindert.

De rol van aluminium coating

Om de isolatie verder te verbeteren, worden sommige plisségordijnen voorzien van een speciale aluminium coating. Deze coating reflecteert warmte en houdt de kou buiten. Hierdoor worden de isolerende eigenschappen van de gordijnen nog effectiever.

Extra tips voor maximale isolatie:

 • Zorg ervoor dat de plisségordijnen goed op maat zijn gemaakt om kieren en tocht te minimaliseren.
 • Sluit de gordijnen ’s nachts en wanneer je niet thuis bent om warmteverlies te verminderen.
 • Overweeg het combineren van plisségordijnen met andere isolerende raambekleding, zoals thermische voeringen of luiken, voor optimale resultaten.

Geen voering nodig & tot 50% goedkoper: Gordijn collectie California

TIP: Onze best isolerende & energiebesparende stof (A++). De uni collectie California is een 100% verduisterende stof van zeer hoge kwaliteit. Ideaal voor de slaapkamer maar ook veel gekocht voor de huiskamer of ruimtes waar veel tocht is. Deze stof heeft een lichtdichtheid van 100% en hoeft dus niet gevoerd te worden. Hierdoor zijn onze gordijnen gemiddeld 40%-50% goedkoper dan gevoerde gordijnen.

Tips voor effectief gebruik van gordijnen: optimale isolatie

Gordijnen kunnen dus niet alleen je huis aankleden en je privacy waarborgen, maar ze spelen ook een cruciale rol bij het beheersen van de binnentemperatuur en het verminderen van energieverlies. Het is belangrijk om de juiste gordijnen te kiezen en ze op de juiste manier te gebruiken om het gewenste effect te bereiken. Hier zijn enkele tips om optimaal van de isolerende voordelen van gordijnen te profiteren:

 • Sluit gordijnen ’s nachts: Het is verstandig om je gordijnen ’s avonds te sluiten om warmteverlies te minimaliseren. Dit vormt een extra barrière tegen de koude buitenlucht.
 • Overlapping: Laat je gordijnen aan de zijkanten van het raam overlappen. Hierdoor verminder je kieren en wordt tocht effectief geblokkeerd.
 • Ruil lichte gordijnen in: Dunne, lichte gordijnen bieden weinig isolatie. Overweeg dikkere, isolerende opties voor betere prestaties.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

 • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
 • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
 • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
 • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis