Verlaag je energie verbruik met behulp van raamdecoratie

Verlaag je energie verbruik

In de zomer kun je raamdecoratie gebruiken om warmte tegen te houden. Zo verbruik je minder energie doordat je de airco of ventilator minder hoeft te gebruiken. In de winter kun je raamdecoratie ook gebruiken om de warmte binnenshuis te houden. Doordat er minder warmte verloren gaat via de ramen en de tocht wordt tegengehouden kan de verwarming een graadje lager. Dit kan jou helpen om flink te besparen op het energieverbruik ook in de winter. Wist je dat maar liefst 37% van de warmte verloren gaat via het raam?

Dubbel glas met behulp van isolerende gordijnen

Je kunt gordijnen vinden in allerlei vormen, motieven en kleuren. Door goede gordijnen aan te schaffen en dit te combineren met het enkel glas in je woning kun je gemakkelijk voor betere isolatie zorgen. Hiermee zul je in principe hetzelfde effect creëren als dubbel glas. Dit kun je niet alleen met de standaard gordijnen doen, maar ook met vouw- en rolgordijnen. Het is daarentegen wel goed om te weten dat bepaalde soorten raambekleding beter isoleren dan andere. Hierdoor kan de besparing dus voor iedereen anders zijn, omdat dit echt afhangt van de gordijnen.

Wat zijn de best isolerende soorten raamdecoratie?

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten raamdecoratie. Deze isoleren niet allemaal even goed. Welke isoleren dan het beste?

  1.        Black-out gordijnen, deze hebben een A++ isolatie waarde door de dikke, zware stof
  2.        Dubbele honingraat plisségordijnen
  3.        Verduisterende rolgordijnen
  4.        Rolgordijnen met screendoeken
  5.        Aluminium jaloezieën
  6.        Verduisterende vouwgordijnen of overgordijnen
  7.        Duorolgordijnen

Best isolerend: Black-out gordijnen



Verduisterende gordijnen bevatten vaak een coating die naast een verduisterende werking ook een isolerende functie hebben. Verduisterende gordijnen heb je allerlei soorten en maten. Zware gordijnen van een dikke stof zorgen voor een warmer huis. Hoe dikker de stof, hoe beter de isolatiewaarde en hoe beter de warmte in huis wordt vastgehouden. Daarnaast geven black-out gordijnen een extra chique look, omdat ze door het gewicht altijd mooi en strak op de grond vallen. 

Black-out gordijnen hebben ook een geluiddempende werking en houdt in de zomer de warmte van de zon tegen, waardoor het in huis een stuk koeler aanvoelt.

Bekijk hier black-out gordijnen

Dubbele plisségordijnen met speciale warmtereflecterende coating



Als je van plan bent om nieuwe gordijnen te kopen dan kan het dus slim zijn om te letten op de isolerende werking. Met name dubbele plisségordijnen met een speciale warmte reflecterende aluminium coating kunnen, naast de black-out gordijnen, goed isoleren. Plisségordijnen worden ook wel plooigordijnen genoemd, ze zijn vouwgordijnen met een dubbele laag stof. Wanneer je deze gordijnen naar beneden doet zullen er horizontale buisjes waar lucht in zit ontstaan. Deze luchtkamers hebben een isolerende werking, net als bij dubbel glas, wat verhoogd wordt door de aluminium coating. Als je deze dan combineert met gewoon dubbel glas kun je voor een isolatiewaarde zorgen die je kunt vergelijken met HR+ glas.

Bekijk hier plisségordijn met dubbele honinggraadstructuur

Hoeveel kun je besparen?

Voor de daadwerkelijke besparing in euro’s citeren wij Milieu Centraal

“Met goede raambekleding die je dicht doet zodra het donker wordt, kan je in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Dat is € 220 per jaar (prijspeil 2021). Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2.”

Wat het exacte bedrag in jouw geval is, hangt natuurlijk af van de soort raambekleding, het soort glas en het oppervlak, de kamertemperatuur, de verwarming en het moment waarop je de raambekleding sluit. Wel blijkt hieruit dat je zeker kunt besparen op de energierekening met goede, isolerende raamdecoratie.


Bekijk hier onze best isolerende gordijnen

Tip: Plaats isolerende raamfolie

Het is algemeen bekend dat enkelglas nauwelijks tot niet isoleert, in tegenstelling tot dubbelglas of zelfs HR glas. Isolerende raamfolie bevat meerdere lagen isolerend materiaal en plak je tegen de originele enkele beglazing, waardoor zich een laag stilstaande lucht tussen de ruit en het folie vormt. Isolerende glasfolie kan voor maar liefst 50% minder warmteverlies zorgen en verhoogt daarmee de isolatiewaarde van enkelglas naar dubbelglas.

Het aanbrengen werkt op een vergelijkbare manier als decoratieve raamfolie maar is nagenoeg onzichtbaar op het kozijn en raam. Door isolatiefolie aan te brengen op dubbelglas kun je de isolatiewaarde van dubbelglas zelfs verhogen naar dat van HR-glas. Zo houd je warmte beter in huis en bespaar je flink op de stookkosten.