Last van tochtige ramen? Ontdek hoe gordijnen jouw warmteverlies & tocht kunnen verminderen

Wanneer de koude maanden aanbreken, kan tochtige lucht door je ramen naar binnen sijpelen, waardoor je huis oncomfortabel wordt en je energierekening stijgt. Gelukkig is er een eenvoudige en betaalbare oplossing om dit probleem aan te pakken: gordijnen. In deze blog gaan we dieper in op hoe gordijnen je kunnen helpen om warmteverlies te verminderen en een gezelligere en energiezuinigere woning te creëren.

De isolerende kracht van gordijnen op maat

Gordijnen fungeren als een barrière tussen de koude buitenlucht en de warmte in je huis. Hun isolerende eigenschappen zijn onmiskenbaar en cruciaal om je huis comfortabel te houden in de winter. Het geheim van hun effectiviteit ligt in meerdere factoren:

 1. Luchtlagen: Gordijnen creëren een extra luchtlaag tussen het raam en de kamer. Deze luchtlaag werkt als een isolerend kussen dat de koude lucht buiten houdt en voorkomt dat de warmte ontsnapt. Dit luchtkussen is essentieel om de temperatuur in je huis op peil te houden.
 2. Stofkeuze: De keuze van de stof is cruciaal. Dikkere stoffen zoals fluweel, suède of tweel bieden betere isolatie dan dunne en lichte materialen. Ze fungeren als een extra thermische barrière en houden de warmte vast.
 3. Voering: Het toevoegen van een voering aan je gordijnen verbetert de isolatie aanzienlijk. Voeringen kunnen verschillende eigenschappen hebben, zoals thermische, blackout of akoestische voeringen. Ze versterken de isolatie en voorkomen dat tochtige lucht je kamer binnendringt.

Geen voering nodig & tot 50% goedkoper: Gordijn collectie California

TIP: Onze best isolerende & energiebesparende stof (A++). De uni collectie California is een 100% verduisterende stof van zeer hoge kwaliteit. Ideaal voor de slaapkamer maar ook veel gekocht voor de huiskamer of ruimtes waar veel tocht is. Deze stof heeft een lichtdichtheid van 100% en hoeft dus niet gevoerd te worden. Hierdoor zijn onze gordijnen gemiddeld 40%-50% goedkoper dan gevoerde gordijnen.

Tips voor effectief gebruik van gordijnen: optimale isolatie

Gordijnen kunnen dus niet alleen je huis aankleden en je privacy waarborgen, maar ze spelen ook een cruciale rol bij het beheersen van de binnentemperatuur en het verminderen van energieverlies. Het is belangrijk om de juiste gordijnen te kiezen en ze op de juiste manier te gebruiken om het gewenste effect te bereiken. Hier zijn enkele tips om optimaal van de isolerende voordelen van gordijnen te profiteren:

 • Sluit gordijnen ’s nachts: Het is verstandig om je gordijnen ’s avonds te sluiten om warmteverlies te minimaliseren. Dit vormt een extra barrière tegen de koude buitenlucht.
 • Overlapping: Laat je gordijnen aan de zijkanten van het raam overlappen. Hierdoor verminder je kieren en wordt tocht effectief geblokkeerd.
 • Ruil lichte gordijnen in: Dunne, lichte gordijnen bieden weinig isolatie. Overweeg dikkere, isolerende opties voor betere prestaties.

Welke ophangsystemen zijn er en welke kies je?

Naast de gordijnen zelf is het ophangsysteem van belang. Hier zijn enkele aandachtspunten:

 • Plafondbevestiging: Door gordijnen vanaf het plafond te bevestigen, minimaliseer je geluidslekken langs de zijkanten van het raam. Dit zorgt voor een strakkere afdichting en verbetert de isolatie.
 • Gebruik van tiebacks: Tiebacks zijn handig om gordijnen tijdens de dag opzij te houden, maar ze kunnen geluidsisolatie verminderen.
 • Gebruik van zwaardere gordijnroedes: Het kiezen van stevige gordijnroedes kan helpen om het gewicht van zware gordijnen te dragen en ervoor te zorgen dat ze goed aansluiten op het raam, waardoor de isolatie wordt verbeterd.

Hoe werkt isolatie met gordijnen en hoe effectief is het?

Ramen in huis laten niet alleen veel licht binnen, maar ook kou en tocht. Het is daarom geen overbodige luxe om kou-werende raambekleding zoals verduisterende gordijnen of isolerende plissegordijnen met een dubbele honinggraadstof voor jouw ramen te hangen.

Waarom zijn gordijnen zo effectief?

 • Gordijnen bedekken het gehele raam (en erom heen)
 • Overgordijnen zijn vaak dik van stof (en isoleren daarom maximaal)
 • Vooral blackout gordijnen hebben een winddichte coating aan achterzijde  

Ook verduisterende stoffen houden kou goed tegen. Hoeveel kou en tocht wordt tegengehouden is afhankelijk van de stofdikte. Verduisterende stoffen hebben een hogere isolatiewaarde (A++ isolatie waarde voor verduisterende gordijnen) dan transparante gordijnstoffen en zullen dus ook beter kou weren. Black-out verduisterende gordijnen hebben een zware en dicht geweven stof die goed tocht en kou buiten houdt. Ook zonlicht wordt goed tegenhouden, waardoor het in de zomer het een stuk koeler wordt in huis.

Wat zijn andere voordelen van Gordijnen op maat?

Gordijnen komen in allerlei kleuren, maten en stoffen. Elke stof heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen. Gordijnen bieden niet alleen isolatie, maar ze hebben dus ook andere voordelen:

 • Privacy: Gordijnen kunnen je privacy vergroten, terwijl ze nog steeds natuurlijk licht binnenlaten.
 • Stijl: Ze voegen een decoratief element toe aan je huis en kunnen de uitstraling van een kamer verbeteren.
 • Geluidsisolatie: Dikkere gordijnen kunnen ook geluid van buitenaf verminderen, wat zorgt voor een rustigere leefomgeving.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

 • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
 • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
 • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
 • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis