Stap-voor-Stap gids voor het kiezen van gordijnen: Trends & stijlideeën voor 2023

Het kiezen van de juiste gordijnen voor je huis kan een leuke maar uitdagende taak zijn. Gordijnen kunnen niet alleen de functie van privacy en lichtregeling vervullen, maar ze spelen ook een cruciale rol in de algemene inrichting van een ruimte. In 2023 zijn er enkele opvallende trends en stijlideeën die je kunt overwegen bij het kiezen van gordijnen. Hier is een stap-voor-stap gids om je te helpen de perfecte gordijnen te kiezen:

Stap 1: Bepaal het doel van de gordijnen

Voordat je begint met het kiezen van gordijnen, moet je duidelijk bepalen wat je met ze wilt bereiken. Wil je voornamelijk privacy, lichtregeling, decoratie of een combinatie van deze functies?

Dit is uiteindelijk vooral belangrijk bij het kiezen van de juiste stof. Als je bijvoorbeeld gordijnen voor in de slaapkamer zoekt zal het belangrijk zijn dat het gordijn goed moet kunnen verduisteren. Dan kies je liever niet voor een vitrage of inbetween gordijn.
Kan je niet goed je doel bepalen, omdat je dit lastig vind? Bekijk dan ook: Waarom het bepalen van je doelstellingen cruciaal is bij het kiezen van gordijnen & 5+ tips voor het bepalen van je doel

Stap 2: Meet de ramen zorgvuldig in

Meet zorgvuldig de afmetingen van je ramen en noteer deze. Zorg ervoor dat je de breedte en de hoogte van het raamoppervlak meet, inclusief de ruimte boven het raam als je de gordijnen wilt ophangen boven het raamkozijn.

TIP: wij bieden gratis inmeetservice aan. Zo weet je zeker dat het gordijn perfect in jouw raam past. Dit is geheel vrijblijvend en zeer handig als je niet goed weet waar je moet beginnen.
Plan hier een vrijblijvende afspraak.

Stap 3: Kies de juiste stijl van jouw gordijnen

Het is belangrijk dat je weet welke stijl bij jouw interieur past. Denk aan jouw kleuren palet of bepaalde stoffen zoals linnen en velours die misschien niet helemaal erbij passen, of juits wel. Om jou een beetje op weg te helpen benoemen wij enkele trends van 2023 in het kort. Dit jaar brengen een aantal stijltrends voor gordijnen:

 • Natuurlijke Materialen: Denk aan duurzame stoffen zoals linnen, katoen en zijde voor een warme uitstraling.
 • Minimalistische Eenvoud: Strakke en eenvoudige ontwerpen passen goed in moderne interieurs.
 • Gedurfde Patronen: Maak een statement met opvallende patronen zoals geometrische vormen of botanische prints.
 • Zachte Tinten: Kies rustgevende kleuren zoals pastelroze, zachtblauw en lichtgrijs.

Stap 4: Kies de ophangmethode voor jouw gordijnen

Je kunt gordijnen op verschillende manieren ophangen, zoals met ringen, haken, een roede of rails. Kies de methode die het beste past bij je stijl en de functionaliteit die je nodig hebt. Dit kan verschillen per gordijnen. Zware stoffen hebben vaak andere ophangmethodes nodig dan licht stoffen.

 • Ophangmethode rails: Onze gordijnen worden standaard geleverd met gratis verstelbare gordijnhaakjes. Bij een railsysteem maak je tevens een keuze voor de gewenste plooi. Enkele, dubbele of wave plooi. Afhankelijk van de breedtemaat zal er om de 8-11 CM een plooi worden gemaakt in het gordijn. Met een rails heb je wel minder lichtinval, omdat de bovenkant beter wordt afgesloten.
 • Ophangmethode roede: Bij een ringensysteem maak je tevens een keuze voor de kleur (5x kleuren) van de ringen. Binnen diameter ringen = 4 cm (gehele ring 6 cm). Ringen worden om de 10 CM geplaatst op het gordijn. Het hoofdje is 2cm vanaf de binnenkant van de ring gemeten. De stof boven de ring is circa 1 cm. Een roede hoef je maar op 2 plekken te monteren en de gordijnen worden voorzien van ringen

Stap 5: Overweeg Voering en Laagjes creëren met gordijnen

Voering kan helpen bij het reguleren van licht en het verbeteren van de isolatie. Laagjes kunnen ook een decoratief effect geven. Overweeg deze opties afhankelijk van je behoeften.

TIP: Blackout gordijnen California, 100% verduisterend

Onze best isolerende & energiebesparende stof (A++). De uni collectie California is een 100% verduisterende stof van zeer hoge kwaliteit. Ideaal voor de slaapkamer maar ook veel gekocht voor de huiskamer of ruimtes waar veel tocht is. Deze stof heeft een lichtdichtheid van 100% en hoeft dus niet gevoerd te worden. Hierdoor zijn onze gordijnen gemiddeld 40%-50% goedkoper dan gevoerde gordijnen.

 • Blackout door speciale coating
 • Zeer luxe stof
 • Hoog slijtvast percentage
 • Kleurvast
 • Beste isolatiewaarde

Stap 6: Monsters en Stalen

Vraag om monsters of stalen van de gordijnstoffen die je overweegt. Dit helpt je de kleur, textuur en kwaliteit beter te beoordelen voordat je een definitieve beslissing neemt.

 Tip = Op elke productpagina heb je ook de mogelijkheid de kleur die je bekijkt toe te voegen aan de selectie op deze pagina. Binnen 1-2 werkdagen gratis thuisbezorgd. Bekijk hier alle gratis kleurstalen

Stap 7: Budget bepalen, hoeveel mag het gordijn kosten?

Het vaststellen van een budget voor je gordijnen is van essentieel belang, omdat het je helpt om binnen financiële grenzen te blijven en onnodige uitgaven te voorkomen. Voordat je op zoek gaat naar gordijnen, bepaal je hoeveel je bereid bent te besteden. Overweeg niet alleen de kosten van de gordijnen zelf, maar ook eventuele extra’s zoals de ophangsystemen, voering en eventuele installatiekosten.

Als je eenmaal een budget hebt vastgesteld, zorg er dan voor dat je je eraan houdt. Dit voorkomt impulsieve aankopen en helpt je bij het vinden van gordijnen die zowel bij je stijl als je financiële situatie passen. Vergeet niet dat er gordijnen zijn in verschillende prijsklassen, dus je kunt zeker stijlvolle opties vinden die binnen je budget vallen.

Stap 8: Denk ook aan de installatie

Professionele installatie kan een slimme keuze zijn, vooral als je niet handig bent of als je ingewikkelde ophangsystemen hebt gekozen. Door een professional in te huren, ben je er zeker van dat je gordijnen correct en veilig worden gemonteerd. Ze zorgen ervoor dat alles recht hangt, zonder kreukels of ongelijke plooien. Dit kan de algehele uitstraling van je gordijnen aanzienlijk verbeteren. Voordat je een installateur kiest, vraag om aanbevelingen en lees recensies om ervoor te zorgen dat ze betrouwbaar en bekwaam zijn.

Stap 9: Let op het onderhoud van de gordijnen

Het begrijpen van de onderhoudsinstructies voor je gordijnen is cruciaal om hun levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd op hun best uitzien. Controleer de wasvoorschriften en reinigingsaanbevelingen op het etiket van de gordijnstof. Sommige gordijnen kunnen in de wasmachine, terwijl andere speciale reinigingsmethoden vereisen. Het is belangrijk om vlekken snel te behandelen en regelmatig stof te verwijderen om de frisheid en kleur van de stof te behouden.

Stap 10: Geniet van je nieuwe gordijnen!

Nadat je zorgvuldig gordijnen hebt gekozen, gemeten, opgehangen en onderhouden, is het tijd om te genieten van het prachtige resultaat. Je zult merken hoe deze eenvoudige toevoeging een enorm verschil kan maken in de sfeer en uitstraling van je huis. Neem de tijd om te ontspannen in je vernieuwde ruimte, geniet van de verbeterde privacy en lichtregeling, en bewonder hoe je keuzes bijdragen aan de algehele esthetiek van je interieur. Gordijnen zijn niet alleen functioneel, maar ook een belangrijk decoratief element in je huis, en je hebt nu met succes de juiste stappen gevolgd om ze perfect te laten passen bij je stijl en behoeften.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

 • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
 • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
 • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
 • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis