Helpen Isolerende gordijnen voor lagere energiekosten?

Isolerende gordijnen voor lagere energiekosten

37% van alle warmte gaat verloren via ramen en deuren, dit is behoorlijk veel. Door goed isolerende gordijnen voor de ramen en deuren te plaatsen kun je wel degelijk bijdragen aan het isoleren van jouw woning. Wanneer je de gordijnen ’s avonds als het donker wordt en ’s nachts dicht hebt kun je met een vrijstaand huis tot zo een €220 tot €270 euro per jaar besparen. Het is dus zeker de moeite waard om je hier in te verdiepen bij het aanschaffen van nieuwe gordijnen.

Duurzaam met isolerende gordijnen

Enkel glas met daarvoor isolerende gordijnen, isoleert bijna even goed als dubbelglas. Alle gordijnen die je dicht kunt doen kunnen een isolerende werking hebben, maar vitrage of inbetweens isoleren veel minder dan zware veloursgordijnen. In de winter maken zede tempratuur in huis behagelijker, omdat ze de warmte binnenhouden, maar ook doordat de stof warmer wordt dan glas. Als de gordijnen aan de buitenkant een lichte kleur hebben kunnen deze ook in de zomer goed van pas komen. ze houden dan de warme zonnestralen tegen, waardoor het in huis koeler blijft.

Het is bij gordijnen ook belangrijk dat je kiest voor gordijnen die tot op de vensterbank komen. Als de gordijnen goed in het kozijn passen en de ruimte goed afsluiten werken ze het beste. Als er kieren aan de kanten zitten komt daar alsnog koude lucht vandaan. Ook vallen ze zo niet voor de verwarming, waardoor warme lucht niet geblokkeert wordt.



Bekijk hier isolerende gordijnen op maat

Gordijnen voeren

Standaard gordijnstoffen kunnen vaak op zichzelf al goed isolerend werken. De dichte stoffen, waarbij de garens strak geweven zijn goed isolerend, doordat de lucht niet gemakkelijk door het gordijn kan komen. Gordijnen die ook goed isolerend werken zijn de verduisterende gordijnen. Gordijnen met voering isoleren nog beter.

Gevoerde gordijnen hebben een voeringstof die aan de achterkant van het gordijn komt. Met een gordijnvoering erbij krijg je twee laagjes stof op elkaar. Het gordijn wordt zo dikker en er ontstaat een lucht laag tussen de stoffen. Dit laagje lucht werkt extra isolerend. Gordijnvoering is niet alleen praktisch, de gordijnen worden namelijk zwaarder en hangen daardoor mooier.

Tip:
Als je de gordijnen niet wilt voeren, kun je kiezen voor een black-out gordijn. Deze heeft een verduisterende coating die ook een goede isolerende werking heeft. Dit gordijn heeft ook een dikkere stof dan bijvoorbeeld vitrage gordijnen.

Bekijk hier black-out gordijnen op maat

Dubbele raambekleding



Gedurende de wintermaanden gaat ons energieverbruik flink omhoog. Door gordijnen voor de ramen te plaatsen kun je hier dus flink in besparen. Wat hierbij ook goed kan helpen is het combineren van raamdecoratie. Als je twee soorten raambekleding combineert isoleert dit beter dan een enkel soort gordijn. Denk bijvoorbeeld aan vouwgordijnen in combinatie met overgordijnen. Wanneer je dan beide gordijnen sluit creëer je zo zelf een luchtlaag tussen de gordijnen. Ook deze laag lucht werkt isolerend en houdt de tempratuur behagelijker is huis. de verwarming kan een tikje lager en jij bespaart op energiekosten. Als de verwarming minder hard hoeft te branden, bespaar je niet alleen geld, maar ook uitstoot van CO2.