Welke soort gordijnplooi kies ik?

gordijnplooi

De plooien in gordijnen zijn zo’n detail waar je niet bij stilstaat, maar die wel van grote invloed zijn op hoe de gordijnen hangen en wat voor sfeer het brengt in de ruimte. Bij onze gordijnen kun je kiezen tussen een enkele plooi, een dubbele plooi en een waveplooi. Vind je het nog moeilijk om te kiezen? Wij nemen in deze blog een kijkje naar de verschillende plooien.

Enkele plooi

De enkele plooi is een veel gekozen optie. Het wordt meestal gebruikt voor zware gordijnen zoals velours en verduisterende gordijnen. Bij een enkele plooi wordt de stof van het gordijn één keer gevouwen en gestikt. Hierdoor valt het gordijn mooi soepel naar beneden.

De hoeveelheid stof die wordt gebruikt is ongeveer twee keer de breedte van de gekozen rails of roede. Afhankelijk van de breedtemaat zal er om de 8-11 CM een plooi worden gemaakt in het gordijn. Bij de enkele plooi wordt de minste stof gebruikt. Hierdoor is de enkele plooi ook de voordeligste keuze.

Tip: een enkele plooi past perfect bij vrijwel elk raam. Echter wanneer jij je gordijn erg hoog wilt ophangen, kun je beter niet kiezen voor de enkele plooi. Dit is omdat de plooi dan minder goed zichtbaar is aan de onderkant van het gordijn. In dit geval kun je beter kiezen voor een dubbele plooi.

Dubbele plooi

De dubbele plooi staat ook wel ook bekend als de vlinderplooi. De dubbele plooi staat heel elegant en wordt veel gebruikt bij inbetweens, vitrages of andere gordijnen van een soepele stof. Is het gordijn van een dikkere of stuggere stof, of is het gordijn gevoerd? Dan is de dubbele plooi minder geschikt en kun je beter een andere plooi kiezen.

Bij een dubbele plooi wordt de stof van het gordijn twee keer gevouwen en gestikt. Dit zorgt voor een vol gordijn met een rijke uitstraling. Hier is echter wel meer stof voor nodig, namelik twee en een half keer de roede of rails, waardoor deze optie duurder is dan de enkele plooi. Als je een gordijn mooi hoog wilt ophangen past de dubbele plooi hier perfect bij. Dit komt doordat de plooi nog mooi zichtbaar is aan de onderkant van het gordijn.

Wave plooi

De wave is een bekende en veel gekozen plooi voor gordijnen. Deze plooi is namelijk erg geschikt voor bijna wel elk gordijn. De wave plooi geeft mooie, diepe golven en wordt onder de rails gehangen. De wave komt het best tot z’n recht bij kamerhoge gordijnen en geeft een mooie elegante, luxe en moderne uitstraling aan het interieur.

Afhankelijk van de stof van het gordijn is een wave plooi wel of niet mogelijk. Dit wordt bij ons automatisch aangegeven tijdens het bestelproces. Wij maken enkel gebruik van de luxe grotere wave plooi waarbij om de 8 cm een wave plooi wordt gemaakt.

Bekijk hier wave gordijnen op maat

Gordijnringen

Wil je niet een van deze plooien? Dan kun je ook kiezen voor mooie gordijnringen. Deze ringen moeten wel passen bij de roede zodat het gordijn gemakkelijk open en dicht te schuiven is. Ook is er keuze in de kleur van de ringen, zodat je het kan afstemmen op de rest van het interieur. Gordijnen die met ringen bevestigd zijn, vallen altijd in vrij soepele plooien naar beneden. Dan maakt het niet uit van welke stof het gordijn is gemaakt.

Bekijk hier gordijnen met ringen