Top 6 stoffen voor gordijnen op maat

stoffen voor gordijnen

Wanneer je besluit nieuwe gordijnen aan te schaffen wil je graag de juiste keuzes maken. De gordijnen blijven immers voor een langere tijd hangen en deze vervang je niet zomaar. Het is dus helemaal niet raar gek dat je radeloos bent welke kleur, stof en soort gordijn het beste bij jou past. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt, waarmee je kunt bekijken welke stof in jouw geval het meest geschikt is voor de gordijnen. Er zijn veel verschillende stoffen en grondstoffen voor textiel. Wij nemen een kijkje naar de meest voorkomende gordijnstoffen en zijn eigenschappen.

Uit welke gordijnsoorten kan ik kiezen?

  1. Overgordijnen
    Het is handig om bij het kiezen van overgordijnen te onthouden dat deze meestal zijn gemaakt van een zware, ondoorzichtige stof. Vaak worden overgordijnen gebruikt in combinatie met vitrage.

  2. Vitrage
    Vitrages zijn gemaakt van een transparante stof en filteren natuurlijk licht. Afhankelijk van de dikte en de kleur van de gordijnstof kun je hierdoor mooi spelen met lichteffecten.

  3. Inbetweens
    Inbetweens zitten tussen overgordijnen en vitrage in. Inbetweens zorgen voor privacy, maar laten ook licht door. Bij deze gordijnen kun je kiezen voor verschillende materialen die meer of juist minder doorzichtig zijn.


Uit welke stoffen kan ik kiezen?

1. Polyester

Polyester is een synthetische vezel. Polyester is erg sterk en vorm en kleurvast. Deze stof kan gemakkelijk gereinigd worden. Ook heeft polyester een milieubesparende werking, dit komt doordat deze stof niet absorberend is. Deze hoeven dus met weinig water en minimaal wasmiddel gereinigd te worden en dit is dus besparend.

2. Katoen

100% Katoen is een natuurlijke vezel en wordt vaak gekozen, omdat men graag de natuurlijke look wil hebben die katoen uitstraalt. Katoen is sterk en slijtvast. Je kunt het makkelijk en heet strijken. Het verkleurt, kreukt en krimpt wel vaak sneller dan synthetische vezels. Om dit te voorkomen is voorwassen of de zoom dusdanig hoog te maken, dat deze na het wassen kan worden uitgelegd.

3. Linnen

Linnen is net als katoen een natuurlijke, plantaardige vezel. Het wordt gemaakt van vlas. Linnen heeft net als katoen ook een hoog krimppercentage en is niet goed geschikt voor in vochtige ruimtes. Linnen neemt namelijk gemakkelijk vocht op. Het beste kan een linnengordijn gevoerd worden, omdat deze sneller verkleurt bij dag-of zonlicht dan een synthetisch gordijn.

4. Katoen/polyester

Een mix van de beste eigenschappen samen gecombineerd. Deze stof valt mooi soepel en natuurlijk, maar zal ook minder krimpen dan katoen alleen. Dit verlengt de levensduur van het gordijn. Wij gebruiken deze combinatie vaak ook als tegenvoering om het gordijn te beschermen en door de combinatie met katoen, zal het in combinatie met een synthetisch overgordijn minder statisch zijn.

5. Katoen/linnen

Linnen en katoen kunnen heel goed samen gecombineerd worden. Zij zijn beiden van natuurlijke vezels. Katoen is iets goedkoper dan linnen. Zo blijft de prijs ook aantrekkelijk.

6. Gerecyclede stof

Wij hebben in ons assortiment ook gordijnen van gerecyclede stof. Onze Utah Vitrage gordijnen zijn gemaakt van 100% gerecyclede petflessen. Per M2 recyclen wij gemiddeld 23 flessen. Daarnaast verbruikt de wijze van productie 70% minder energie, 75% minder CO2 en 86% minder water ten opzichte van traditionele polyester.

Hoeveel M2 stofHoeveel flessen beparenHoeveel gram plastic bespaard
123506 g
3691518 g
71513542 g
102305060 g
2046010120 g