Gordijnen verven, waar moet je opletten?

Gordijnen verven

Door je gordijnen te verven kun je gemakkelijk een nieuwe look geven aan je interieur. Onze gordijnen zijn helemaal op maat gemaakt, dan is dit natuurlijk zonde om weg te gooien als je graag een nieuwe look wilt. Maar gordijnen verven is niet altijd zo eenvoudig. Welke verf kies je en waar moet je goed op te letten?

Bekijk hier gordijnen op maat

Welke soorten verf kun je gebruiken?

Je kunt gordijnen verven met bijvoorbeeld krijtverf, machine was verf en handwasverf. Je kunt kiezen uit allerlei verschillende kleurtjes en zo zelf de sfeer in huis bepalen.

Machinewasverf

De gordijnen verven met machine was verf is vaak de makkelijkste manier om de gordijnen te verven. Dit kan in de wasmachine, waarin je de gordijnverf gebruikt in een plastic flesje. Deze leg je dan bovenop de gordijnen, om daarna een wasprogramma op 30°C of 40°C te starten. Als dit programma klaar is herhaal je deze stap, alleen dan met wasmiddel in de plaats van de verf.

Om hierna de gordijnen te kunnen laten drogen kun je deze ophangen en buiten laten drogen, of in de droger stoppen.

 

Tip: uiteraard is de verf volledig veilig voor je wasmachine. Eventueel kun je na het verven de wasmachine spoelen en schoonmaken, zodat er geen verf achterblijft.

Handwasverf

Handwasverf wordt ook vaak gebruikt bij het verven van kledingstukken zoals truien en shirts. Houd hierbij wel rekening mee dat verven met deze verf lastiger is bij grote stukken stof. Het is erg intensief om mee te verven, waardoor het meer werk is om de kleur op een mooie manier aan te brengen op de gordijnen.

Kalkverf

kalkverf is een populaire keuze om muren en meubels mee te verven. Deze verf is ook makkelijk te gebruiken voor gordijnen. Je moet hierbij wel zorgen dat je genoeg tijd neemt om de gordijnen te verven. Dit kan namelijk ook erg intensief zijn en daardoor langer duren dan je zou verwachten. 

Waar moet  je op letten voordat je de gordijnen kunt verven?

Er zijn een aantal factoren waar je wel goed op moet letten en rekking mee moet houden bij het verven van gordijnen. Je kunt niet zomaar elke gordijnen met elke verf gaan verven.

Stof

uit wat voor stof de gordijnen bestaan is een belangrijke eigenschap. Die bepaalt namelijk welke verf je daarvoor het best kunt gebruiken. Gaat het bijvoorbeeld om linnen of katoen? En is er sprake van andere materialen? Kijk naar de product eigenschappen van de verf waarmee je aan de slag gaat. Wol en zijde vragen bijvoorbeeld om een andere aanpak dan pure katoen.

Let op: als de gordijnen van puur synthetische stoffen, zoals polyester, zijn gemaakt kun je de gordijnen helaas niet schilderen. Deze stoffen zijn daarvoor niet geschikt.

Kleur

Hebben de gordijnen een donkere kleur? Dan wordt het lastiger om ze te verven dan wanneer ze een lichte tint hebben.

Gewicht

Dikkere stoffen kun je meestal makkelijker schilderen. De lichtere stoffen zijn lastiger om een andere kleur en look te geven door deze te verven.