Alles wat je moet weten over vouwgordijnen: inspiratie, tips & adviezen

De meest veelzijdige en populaire raambekleding is het vouwgordijn. Vouwgordijnen kunnen worden uitgekozen om bij verschillende interieurs te passen. Zo kan je ook vouwgordijnen op maat laten maken. Het vouwgordijn kleed het raam van boven naar beneden aan en kan omlaag of omhoog getrokken worden met een trekkoord. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten vouwgordijnen en de voordelen er van.

Wat is een vouwgordijn op maat?

Vouwgordijnen worden op maat gemaakt van stof, gecombineerd met baleinen. Baleinen zijn buisjes die in de horizontale tunnels worden geschoven. Hierdoor blijft het gordijn mooi strak in het kozijn hangen. Vouwgordijnen zijn zachte gordijnen met plooien van stof. De plooien worden met behulp van een trekkoord omhoog of omlaag getrokken.

Vouwgordijnen geven je interieur veel sfeer en zijn heel mooi te combineren met overgordijnen. Er zijn veel variaties wat betreft de manier waarop de stof van vouwgordijnen gedrapeerd kan worden. Door de stijl van afwerking en de keuze voor een stof zijn ze volledig aan te passen aan je eigen woonstijl.

 • Past altijd precies
 • Kies zelf de kleur die past bij jouw interieur
 • Tot 300cm breed
 • Bepaal je zelf de lichtinval: verduisterend, lichtdoorlatend, semi-transparant
 • Materiaal van bedieningsketting
 • 100% samenstellen naar wens

Waarom zou je voor vouwgordijnen kiezen?

Vouwgordijnen geven een luxe uitstraling en zijn tijdloos. Vouwgordijnen zijn in veel variaties beschikbaar, waardoor ze er voor zorgen dat je raambekleding bij het interieur van je huis past. Met de verschillende vouw- en drapeerstijlen kun je elke look creëren die jij wilt.

Omdat je geen kantelstok hoeft te gebruiken om het gordijn omhoog te trekken, zijn vouwgordijnen een stuk praktischer dan bijvoorbeeld jaloezieën. Vouwgordijnen hebben een trekkoord of luskoord in plaats van een kantelstok. Dit is ideaal voor mensen met jichtige handen.

 • Unieke warme uitstraling
 • Ruimte lijkt optisch groter
 • Bepaal de lichtinval
 • Verhoogt de mate van privacy
 • Geluiddempend
 • Isolerend, voor zowel warmte als kou

Strak of nonchalant, vouwgordijnen zijn geschikt voor elke woonstijl

Met vouwgordijnen heb je de ideale raambekleding voor elk interieur. Of je ze nu in de woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer of op kantoor wenst, het past altijd. Door de veelheid in kleuren, de verschillende stofsoorten, maar ook doordat het uitstekend combineert met andere raamdecoratie.

Vouwgordijnen op maat samenstellen: gordijnen zijn echte sfeermakers in huis

Vouwgordijnen zorgen ervoor dat je je thuis lekker terug kunt trekken en tot rust kunt komen. Vouwgordijnen worden op maat gemaakt van gordijnstof, hierdoor zijn er veel meer mogelijkheden dan bij bijvoorbeeld rolgordijnen of jaloezieën. Door een eigen stof te kiezen heb je keuze uit heel veel transparanties, kleuren en patronen. Dat maakt het vouwgordijnen kiezen niet eenvoudig.

Waar moet je op letten bij het samenstellen van een vouwgordijn?

 1. Het belangrijkste is het meten van de juiste maat. Bekijk per product/type onderaan de pagina de “meethandleiding” welke duidelijke meetinstructies geeft.
 2. Kies een kleur die past bij het interieur. Om zeker te zijn van de juiste kleur, kun je altijd een kleurstaal opvragen.
 3. Kies een passende stof voor de gewenste lichtinval: verduisterend, lichtdoorlatend of een semi-transparant stof.

Welke gordijnstof kies ik?

Een groot voordeel van vouwgordijnen is dat ze in bijna alle gordijnstoffen gemaakt kunnen worden. Je kunt kiezen uit prachtige structuren zoals en velours stof. Een vouwgordijn kan dienen van vitrage, in between tot overgordijn. Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat de functie van de voluwgordijnen moet zijn.

 • Transparante stoffen zijn heel geschikt voor vouwgordijnen, dat is het alternatief voor vitrage. Het houdt de inkijk tegen terwijl er wel veel daglicht naar binnen komt.
 • Kies je voor een dikkere stof, dan zullen de vouwgordijnen meer privacy en huiselijkheid geven. Gordijnen zijn ook fijn om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, kies dan voor een wat dikkere stof die geluid dempt. 
 • De kleur van de gordijnen en het soort stof bepaalt een groot deel van de uitstraling. Kies in een landelijke woonstijl voor natuurlijke tinten en linnen look. In een moderne woonstijl kunnen opvallende, primaire kleuren prachtig uit komen in de gordijnen. Zo maakt de raambekleding jouw interieur helemaal af.

Wat zijn de mogelijkheden met vouwgordijnen?

Vouwgordijnen worden op maat gemaakt, zodat je kunt kiezen in de stof en afwerking. Zo stem je ze af op de ruimte:

 • Voor de slaapkamer zijn verduisterende vouwgordijnen ideaal, kies dan voor een verduisterende stof, zodat er geen licht naar binnen valt. Donkere gordijnen geven een slaapkamer bovendien veel sfeer.
 • In de woonkamer kun je kiezen voor een transparantere stof. Zo is er geen inkijk, maar komt er nog wel daglicht naar binnen. Bij enkel glas of veel tocht zijn wat dikkere gordijnen ideaal, ze kunnen isolerend werken en de warmte binnen houden.
 • Vouwgordijnen passen ook goed op brede ramen. Je kunt vouwgordijnen tot 4 meter breed bestellen. De hoogte kan maximaal tot 2,6 meter hoog wordt geproduceerd. Je kunt kiezen uit allerlei verschillende kleuren en twee verschillende soorten stoffen (transparant od semi-transparant). Wil je hier meer over weten? Lees dan ook: Vouwgordijnen op maat = de oplossing voor brede ramen

Voordeel: Vouwgordijnen zijn wasbaar, doordat de stof eenvoudig los gehaald kan worden.

Nog meer weten over vouwgordijnen?

Vouwgordijnen worden in de ateliers tot op het kleinste detail afgewerkt. Zo krijg je een vouwgordijn die volledig past in jouw woonstijl en bij jouw woonwensen. Wil je meer weten over vouwgordijnen, voorbeelden of je laten adviseren? Maak hier een afspraak voor de showroom.

Tip: Weet je nog niet helemaal zeker welke stof en/of kleur het beste bij jouw woning past? Bestel dan hier gratiskleurstalen om gemakkelijk thuis te vergelijken en kiezen.