Gordijnen als statement: 5 tips om te spelen met kleuren en texturen

Gordijnen zijn niet langer alleen functionele raamdecoratie, maar kunnen tegenwoordig dienen als een statement in het interieur. Door te spelen met kleuren en texturen, kun je gordijnen transformeren tot een opvallend element dat de sfeer en stijl van een ruimte versterkt. Of je nu kiest voor gedurfde tinten, subtiele nuances of interessante texturen, er zijn talloze manieren om met gordijnen een persoonlijk accent toe te voegen aan je interieur.

5 Tips om gordijnen als statement te gebruiken met kleuren en texturen

 1. Speel met contrast: Kies voor gedurfde kleurencombinaties die opvallen in de ruimte. Denk aan contrasterende tinten zoals diepblauw met helderwit, of rijkrood met goud. Door te spelen met contrast kun je de aandacht vestigen op de gordijnen en een krachtig statement maken.
 2. Creëer een harmonieus geheel: Als je een meer ingetogen look wilt, ga dan voor ton-sur-ton kleuren. Combineer verschillende tinten van dezelfde kleurfamilie, zoals verschillende grijstinten of subtiele nuances van blauw. Hiermee creëer je een rustige en harmonieuze uitstraling.
 3. Experimenteer met texturen: Naast kleur kunnen gordijnen ook textuur toevoegen aan een ruimte. Kies voor zwaardere stoffen zoals fluweel voor een luxueuze uitstraling, of ga voor luchtige stoffen zoals linnen voor een meer natuurlijke en ontspannen sfeer. Door te spelen met texturen kun je de gordijnen interessanter maken en een statement neerzetten.
 4. Transparantie en lichtinval: Bedenk hoeveel licht je in de ruimte wilt hebben en kies daar je gordijnen op uit. Transparante of lichtdoorlatende gordijnen kunnen een zachte en dromerige sfeer creëren, terwijl verduisterende gordijnen de mogelijkheid bieden om de ruimte volledig te verduisteren en privacy te waarborgen. Kies de juiste lichtinval voor de gewenste uitstraling.
 5. Mix en match texturen voor een gelaagd effect: Om gordijnen echt als statementstukken te laten dienen, kun je experimenteren met het mixen en matchen van verschillende texturen. Combineer bijvoorbeeld een glanzende zijden stof met een grove gebreide stof of voeg een subtiele kanten afwerking toe aan een stevige katoenen stof. Door texturen te combineren, creëer je een gelaagd en interessant visueel effect. Het contrast tussen verschillende texturen geeft diepte aan de gordijnen en maakt ze nog meer in het oog springend.

Met deze 5 tips kun je gordijnen omvormen tot een statement in je interieur. Door te spelen met kleuren, texturen, en patronen geef je je gordijnen een unieke uitstraling die de sfeer en stijl van de ruimte versterkt.

Wat is de invloed gordijnen op de sfeer in een ruimte?

Gordijnen spelen een belangrijke rol bij het creëren van de gewenste sfeer in een ruimte. De keuze van de juiste gordijnen kan een grote impact hebben op hoe we ons voelen en hoe we een ruimte ervaren. Door bijvoorbeeld te kiezen voor transparante of lichtdoorlatende gordijnen, kun je een zachte en warme ambiance creëren. Deze gordijnen laten subtiel licht door en zorgen voor een aangename, diffuus verlichte ruimte. Aan de andere kant kunnen verduisterende gordijnen de ruimte volledig donker maken, waardoor ze ideaal zijn voor slaapkamers of ruimtes waar privacy en rust essentieel zijn. Het toevoegen van dikke, zware gordijnen kan daarnaast bijdragen aan een betere geluidsabsorptie, waardoor de galm in een kamer wordt verminderd.

Kortom, gordijnen hebben de kracht om de sfeer in een ruimte te transformeren. Of het nu gaat om het regelen van de lichtinval, het verbeteren van de akoestiek of het toevoegen van een decoratief element, de juiste keuze van gordijnen kan een belangrijk verschil maken in hoe we een ruimte ervaren en genieten van ons dagelijks leven.

Gordijnen als functionele en esthetische raamdecoratie voor elke ruimte

Gordijnen vervullen niet alleen een praktische functie, maar dienen ook als esthetische raamdecoratie die een ruimte verfraait. Naast het beheersen van de lichtinval en het bieden van privacy, kunnen gordijnen een uniek karakter geven aan een kamer.

Zo kunnen gordijnen de hoogte en breedte van een ruimte beïnvloeden. Door gordijnen van vloer tot plafond op te hangen, kun je de illusie van hogere plafonds creëren, waardoor de ruimte groter en ruimer lijkt. Daarbij kunnen gordijnen dienen als accentkleur of een vleugje textuur toevoegen aan een anders neutrale ruimte. Door te kiezen voor gordijnen in een gedurfde kleur of met een opvallende textuur, kun je een vleugje persoonlijkheid en stijl toevoegen aan het interieur. Zo kunnen gordijnen kunnen fungeren als een statementstuk dat de aandacht en een kamer transformeert.

 • Verander de perceptie (hoogte, breedte)
 • Accentkleur, textuur
 • Visuele verbinding (binnen en buiten)

Hoe kies je een kleur voor gordijnen die echt bij jou past?

Kleurkeuze is subjectief en persoonlijk. Wat voor de één een mooie kleur is, kan voor de ander onaangenaam zijn. Als je samenwoont, is het belangrijk om met elkaar te overleggen en elkaars behoeften te bespreken voordat je een kleur kiest.

Gordijnen in warme kleuren

Warme kleuren zoals rood, oranje en geel kunnen een gezellige en sociale sfeer creëren, waardoor ze geschikt zijn voor ruimtes zoals de eetkamer en woonkamer. Donkere tinten zoals diepblauw, donkergrijs of chocoladebruin kunnen een intieme en knusse sfeer oproepen, waardoor ze goed werken in rustige hoekjes van het huis.

Gordijnen in koude kleuren

Aan de andere kant kunnen koude kleuren zoals blauw, groen en paars een kalmerend effect hebben en helpen bij concentratie, waardoor ze goed passen bij werk- en slaapkamers. Lichte tinten zoals wit, lichtgrijs of pastelkleuren zoals lichtroze en lichtblauw kunnen een ruimte groter en lichter laten lijken, waardoor ze geschikt zijn voor kleine en donkere woningen.

Extra tip: Als je de gordijnen vanaf het plafond tot aan de grond plaatst, lijkt de ruimte optisch gelijk een stuk groter.

Wel of niet meedoen met kleurtrends onder gordijnen?

Kleurentrends zijn leuk als inspiratie, maar trends komen en gaan. Het is handig dat de kleur die je kiest langer mee kan gaan. Kies daarom liever een kleur die jij mooi vindt en die precies past bij de sfeer die je wilt creëren.

zeker bij gordijnen is dit belangrijk om te doen. Je wilt immers niet elk jaar een nieuw paar gordijnen kopen, omdat de kleur van jouw oude gordijnen niet meer in de trend is. Vaak hebben mensen liever dat ze toch een paar jaar gebruik kunnen maken van hun gordijnen.

Let op wanneer je kleuren online uitzoekt. De kleuren online kunnen afwijken van hoe de kleur in het echt er uit ziet. Daarom is het handig om eerst kleurstalen te bestellen. Bekijk hier gratis kleurstalen

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

 • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
 • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
 • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
 • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis