Zonnepanelen op lamellen

Lamellen worden onder andere gebruikt als zonwering. Kamers in een woning met ramen op het zuiden, kunnen flink warm worden als de zon schijnt. Lamellen bieden hiervoor een goede oplossing. Maar aangezien de zon zo fel schijnt op de lamellen, zou het dan niet ideaal zijn als de lamellen deze zonne-energie konden opslaan? Dat kan!

Zijn lamellen geschikt voor zonnepanelen?

Lamellen zijn qua oppervlakte zeer geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Lamellen hebben vaak een groot, egaal oppervlak en hangen bovendien in de zon. Het probleem is alleen dat de zonnepanelen wel direct in de zon moeten hangen en dus niet achter een raam, want dan kunnen de zonnepaneeltjes de zonne-energie niet opnemen. Je zou dus je raam open moeten zetten of lamellen aan de buitenkant van de woning moeten laten plaatsen.

lamellen op maat

Werking van de zonnepanelen

De werking van de zonnepanelen op lamellen is eenvoudig. Er worden zonnecellen op het lamellen geplaatst, aan de hand van bijvoorbeeld zonnefolie. Er worden natuurlijk geen harde zonnepanelen op het lamellen bevestigd. Vervolgens schijnt de zon op de zonnecellen en vangen deze cellen het zonlicht op. De energie die de zonnecellen opnemen is gelijkstroom. Deze stroom kunnen wij in een woning echter niet gebruiken. Apparaten in huis gebruiken namelijk wisselstroom. Om deze stroom om te zetten in wisselstroom wordt een omvormer gebruikt. De lamellen moeten dus worden aangesloten op een omvormer.

Op het moment zijn lamellen met zonnecellen nog niet makkelijk verkrijgbaar, maar specialisten zijn druk bezig om dit te ontwikkelen. Naar verwachting zal dit in de toekomst een zeer populair gaan worden!