Top 5 soorten raamdecoratie die jou meer privacy geven

raamdecoratie, die jou meer privacy bieden

De meeste mensen houden ervan, grote ramen waar genoeg daglicht doorheen valt. Wij willen echter liever niet dat iedereen zomaar bij ons naar binnen kan kijken. Door de juiste ramdecoratie te kiezen kun je hier zelf de controle over hebben. Zelf het lichtinval bepalen en tegelijkertijd de privacy bevorderen. Wij benoemen 5 soorten raamdecoratie die dit voor jou mogelijk maakt.

1.  Lichtdoorlatende gordijnen voor de beste privacy

Wanneer je houdt van veel lichtinval, maar het uitzicht minder belangrijk vindt, zijn transparante gordijnen goede oplossing voor meer privacy. Het gaat dan om lichtdoorlatende gordijnen die van een dunne stof voorzien zijn. Die dunne stof is dik genoeg om niet doorheen te kunnen kijken, maar toch dun genoeg om het licht binnen te laten.

Op die manier hoef je niet het gevoel te hebben jezelf binnen te sluiten. Je kunt gewoon genieten van het natuurlijke daglicht, zonder dat iemand stiekem naar binnen kan kijken.

Wat zijn de voordelen van inbetween gordijnen?

  • Past altijd precies: op maat
  • Houdt fel zonlicht tegen
  • Geschikt voor grote ramen (tot 10 meter breed)
  • Makkelijk inmeten & monteren
  • Biedt voldoende privacy
  • Slijtvaste kleur

Bekijk hier lichtdoorlatende gordijnen op maat

2.  Plisségordijnen voor goede privacy

Plisségordijn zijn de oplossing om te profiteren van lichtinval zonder dat er naar binnen gekeken kan worden. Kies wel voor de optie ‘top-down bottom-up’. Hierbij kun je het plisségordijn zowel van boven naar beneden, als van beneden naar boven bedienen. Dit zorgt ervoor dat je de lichtinval van boven kunt combineren met privacy aan de onderkant. Door het grote aanbod in verschillende kleuren kun je  plisségordijnen laten passen bij iedere interieurstijl of raam soort.

Bij dubbele Plisségordijnen kun je ook kiezen voor een verduisterende stof, waarbij je de kamers ‘s avonds goed donker kunt krijgen. Dit is dus ook ideaal voor in de slaapkamer.

Bekijk hier plissegordijnen op maat

3.  Maatwerk jaloezieën voor goede privacy

Het voordeel van jaloezieën is dat de lamellen kantelbaar zijn waardoor je zelf de inkijk en lichtinval kunt bepalen. Door de lamellen te kantelen beperk je de lichtinval en krijg je meer privacy. Wil je zowel voldoende daglicht, als privacy hebben? Kantel dan de lamellen half. Op deze manier heb je geen directe inkijk, maar kun je wel zelf goed van binnen naar buiten kijken.

Als je kiest voor houten jaloezieën, weet dan dat je ook kan variëren op basis van de houtsoort. Bamboe heeft bijvoorbeeld een natuurlijke uitstraling, terwijl essenhout dan weer met kwaliteit en exclusiviteit wordt geassocieerd. Zo kun je deze helemaal naar jouw smaak aanpassen.

Handig om te weten: Er zijn twee soorten jaloezieën: horizontale of verticale jaloezieën. De horizontale jaloezieën bestaan uit aluminium en hout en de verticale jaloezieën uit stof. Van zowel de horizontale als de verticale jaloezieën kun je de lamellen kantelen.

Bekijk hier jaloezieën op maat

4.  Duorolgordijnen voor betere privacy

Een duo rolgordijn bestaat uit twee lagen stof die achter elkaar hangen. De stof is opgebouwd uit speelse banen die elkaar opvolgen. Dankzij de open banen is er nog voldoende zicht naar buiten en komt er voldoende natuurlijk licht binnen. De gesloten banen maken het lastiger om van buiten naar binnen te kijken.

Als je de gesloten banen tegenover de open banen zet, is het duo rolgordijn ‘dicht’. Het zonlicht wordt mooi gefilterd en niemand kan naar binnen kijken. Door wisselen tussen de banen kun je eenvoudig en snel de gewenste privacy en lichtinval zelf bepalen.

Wat zijn de voordelen van duo rolgordijnen?

  • Maakt de kamer optisch breder/groter
  • Unieke uitstraling
  • Veel lichtinval
  • Privacy gemakkelijk te bepalen door verschuiven van horizontale banen (middels ketting)
  • Maatwerk past altijd precies
  • Kies voor standaard of luxe cassette

Bekijk hier duo rolgordijnen op maat

5.  Tweelaagse raamdecoratie voor meer privacy

Naast enkel jaloezieën, plisségordijnen, duo rolgordijnen of gordijnen, op te hangen, kun je deze raamdecoratie ook met elkaar combineren. Zo kun je de gewenste lichtinval en mate van privacy, afhankelijk van het moment van de dag, zelf bepalen. Je combineert twee soortenraamdecoratie met elkaar en kunt zo een of beide lagen sluiten of juist openen.

Het beste is om bij de eerste laag een transparante of semi-transparante stof te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inbetween gordijn, een plissé of rolgordijn. Deze stof zorgt ervoor dat je wel daglicht naar binnen laat, maar biedt nog steeds privacy.

Voor de tweede laag kies je een dichte variant raamdecoratie uit. Bijvoorbeeld een goed gevoerd gordijn. Deze laag zorgt ervoor dat al het licht en zicht in de avond onttrokken wordt. Hierdoor kun jijde kamer volledig afsluiten voor ogen van buitenaf en optimaal genieten van een goede slaaprust.

Door de verschillende niveaus van lichtinval en privacy bepaal je zelf wat passend is voor iedere situatie, de hele dag door.