Een glasbreuk, ook wel genoemd “thermische breuk” ontstaat door temperatuur verschillen in het glasoppervlak. Glas is een slechte warmte geleider, waardoor deze temperatuur verschillen kunnen ontstaan. Thermische breuken kunnen zelfs voorkomen bij HR++ glas.
Met al onze ervaring in de montage van raamdecoratie, willen wij aangeven dat deze glasbreuken maar in een zeer klein aantal gevallen voorkomt en vaak ook te wijten is aan een combinatie van verschillende factoren. Vandaar dat wij hieronder graag uitleggen welke (combinaties van) factoren een thermische breuk kunnen veroorzaken.
1). Wanneer komt een thermische breuk voor?
Een thermische breuk komt dus altijd voor door een groot tempratuurverschil in het glas. Welke factoren kunnen dan zo een tempratuurverschil veroorzaken?
- Er is reeds een bestaande beschadiging aan de glasplaatrand. Dit is niet met het blote oog zichtbaar, zo een beschadiging zit namelijk achter de glaslat.
- Temperatuurverschillen kunnen ook ontstaan door een zogenaamde “slagschaduw”. Hierbij wordt het ene deel van het glasoppervlak door de zon verwarmd en een ander deel niet. Dit kan bijvoorbeeld komen door een balkon of luifel
- Er is plakfolie toegpast op het raam of het glas is beschildert
- Het glas wordt afgeschermd door een groot voorwerp wat erg dicht tegen het glas aanstaat
- Verwarmingselementen zijn dicht tegen het glas geplaatst
- Er is een zonweringsproduct (te) dicht tegen het glas geplaatst
- In veel gevallen ontstaat een thermische breuk in een raam dat staat op het zuiden.
2). Hoe kan ik de kans op een thermische breuk minimaliseren?
Enkele tips & adviezen:
- Monteer het product “op de dag” zodat er voldoende afstand is tot het raam
- Kies voor gehard glas, mocht jij hier nog een keuze in hebben gemaakt. Bij een raam van gehard glas kan geen thermische breuk ontstaan.
- Op extreem warme dagen het product niet volledig sluiten (in gesloten toestand) zodat er ventilatie mogelijk is
- Plaats het product verder van het raam af. Op deze manier kan er meer lucht tussen de raamdecoratie en het glas komen en wordt zo het risico op een thermische break verkleint.
- Kies voor een lichtdoorlatende, ventilerende stof in plaats van een gecoate, verduisterende stof.
3). Ik wil graag smartfit of het klik & klaar systeem monteren met HR++ glas?
Dit is natuurlijk mogelijk maar wel op eigen risico. Smartfit ookwel “klik en klaar” systeem genoemd is een product dat het gehele raam maximaal bedekt. In gesloten toestand is er weining ventilatie. Een glasbreuk kan eerder ontstaan als u een raamdecoratieproduct (te) dicht op het glas monteert i.c.m. warme temperaturen en HR++ glas.
Met al onze ervaring in de montage van raamdecoratie willen we aangeven dat deze glasbreuken maar in een zeer klein aantal gevallen voorkomt en vaak ook te wijten is aan een combinatie van factoren zoals omschreven bij punt (1).
4). Eigen risico
U bent zelf verantwoordelijk voor de keuze van de raamdecoratie product, het creeeren van afstand tot het raam, montage van het product & het minimaliseren van de kans door bijvoorbeeld voldoende ventilatie en andere punten zoals genoemd bij puntje (2).
5). Ben ik verzekerd voor een thermische breuk?
Mocht er toch een breuk ontstaan, dan is deze vaak gedekt door je opstalverzekering (en/of glasverzekering). Vraag je verzekeraar na of dit ook voor jou geldt. Dit hoeft namelijk niet het geval te zijn.
Heb je nog vragen over jouw persoonlijke situatie?
Wij hopen jou hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je nog vragen hebben over de situatie bij jou thuis? Dan kun je gerust bij ons terecht voor passend advies. Wij herhalen graag nogmaals dat het risico op een glasbreuk erg klein is, maar wel aanwezig blijft. Neem hier eventueel contact op met de klantenservice.