Hoe kies je de juiste stof voor vouwgordijnen op maat? Tips voor functionaliteit en stijl

Vouwgordijnen op maat kunnen een prachtige aanvulling zijn op je interieur. Ze bieden niet alleen de mogelijkheid om je persoonlijke stijl uit te drukken, maar spelen ook een essentiële rol in de functionele aspecten van raamdecoratie. Bij het selecteren van de juiste stof voor je vouwgordijnen is het van groot belang om zowel functionaliteit als stijl in overweging te nemen. In deze blog bespreken we enkele belangrijke overwegingen en tips om je te helpen de perfecte stof te kiezen.

Stofkeuze per kamer: welke vouwgordijnen passen bij welke kamer?

Elke kamer in je huis heeft zijn eigen specifieke vereisten als het gaat om vouwgordijnen. Hier is een overzicht van enkele populaire kamers en welke stof het beste zou zijn:

 • Badkamer: Vochtige ruimtes zoals de badkamer vereisen speciale aandacht. De meeste stoffen voor vouwgordijnen zijn niet geschikt voor deze omgeving, omdat ze gevoelig zijn voor schimmel en vocht. Het is raadzaam om waterbestendige stoffen te kiezen, zoals vochtbestendig polyester, die de vochtige omstandigheden aankunnen.
 • Slaapkamer: In de slaapkamer is privacy van groot belang. Verduisterende stoffen zijn een uitstekende keuze, omdat ze bijna al het licht blokkeren en een goede nachtrust bevorderen. Daarnaast bieden ze extra isolatie, wat het comfort in de slaapkamer verbetert.
 • Woonkamer: De woonkamer is een ruimte waar je wilt genieten van natuurlijk licht, maar toch wat privacy wilt behouden. Semi-transparante stoffen zijn hier ideaal, omdat ze een goede balans bieden tussen lichtinval en privacy. Ze verzachten het zonlicht en voorkomen dat voorbijgangers gemakkelijk naar binnen kunnen kijken.
 • Keuken: In de keuken wil je vaak dat vouwgordijnen praktisch en gemakkelijk schoon te houden zijn, gezien de kans op spatten en vlekken. Kies voor duurzame en afwasbare stoffen zoals polyester of katoen, die eenvoudig kunnen worden gereinigd.
 • Studeerkamer: In een studeerkamer wil je een comfortabele en geconcentreerde omgeving creëren. Hier kunnen verduisterende stoffen of lichtfilterende stoffen geschikt zijn, afhankelijk van je behoefte aan lichtbeheersing en privacy.
 • Kinderkamer: De kinderkamer vereist zowel stof die het licht kan blokkeren voor dutjes als stof die een speelse uitstraling heeft. Kies verduisterende stoffen voor de slaaptijden en stoffen met leuke patronen of kleuren om een kindvriendelijke sfeer te creëren.

Transparante, Semi-Transparante en verduisterende stoffen

 • Transparante stoffen laten veel licht door en bieden minimale privacy. Deze zijn geschikt voor ruimtes waar privacy minder belangrijk is, zoals de woonkamer. Ze creëren een lichte en luchtige sfeer.
 • Semi-transparante stoffen bieden een goede balans tussen lichtinval en privacy. Ze verzachten het zonlicht en voorkomen dat voorbijgangers gemakkelijk naar binnen kunnen kijken. Dit maakt ze geschikt voor verschillende ruimtes.
 • Verduisterende stoffen blokkeren vrijwel al het licht en zorgen voor maximale privacy. Ideaal voor slaapkamers en ruimtes waar je volledige duisternis wilt bereiken, zoals een home cinema.

Wat zijn voordelen van vouwgordijnen op maat?

Het op maat laten maken van vouwgordijnen heeft vele voordelen. Je krijgt precies wat je wilt qua stijl, afmetingen en stofkeuze, waardoor de gordijnen naadloos in je interieur passen en een professionele uitstraling hebben.

 • Past altijd precies
 • Kies zelf de kleur die past bij jouw interieur
 • Tot 300cm breed
 • Bepaal je zelf de lichtinval: verduisterend, lichtdoorlatend, semi-transparant
 • Materiaal van bedieningsketting
 • 100% samenstellen naar wens

Waar moet je op letten bij het samenstellen van vouwgordijnen op maat?

Bij het samenstellen van vouwgordijnen op maat is het van essentieel belang om nauwkeurige metingen van je ramen te maken, zodat de gordijnen perfect passen. Zorg er ook voor dat je stofkeuze in lijn is met je behoeften qua lichtbeheersing en privacy. Denk na over het ophangsysteem en de bedieningsmethode die het beste bij je past.

1). Het belangrijkste is het meten van de juiste maat. Bekijk per product/type onderaan de pagina de “meethandleiding” welke duidelijke meetinstructies geeft.

2). Kies een kleur die past bij het interieur. Om zeker te zijn van de juiste kleur, kun je altijd een kleurstaal opvragen.

3). Kies een passende stof voor de gewenste lichtinval: verduisterend, lichtdoorlatend of een semi-transparant stof.

Wat zijn 5 populaire kleuren voor vouwgordijnen?

 1. Wit: Een tijdloze keuze die ruimtes een frisse uitstraling geeft. Witte vouwgordijnen zijn veelzijdig en passen bij verschillende interieurstijlen.
 2. Grijs: Neutraal en veelzijdig, grijs voegt een vleugje elegantie toe aan je interieur. Het past goed bij moderne en klassieke inrichtingen.
 3. Beige: Warm en rustgevend, beige vouwgordijnen creëren een gezellige sfeer. Deze kleur past goed bij traditionele en landelijke stijlen.
 4. Blauw: Blauwe vouwgordijnen brengen een gevoel van rust en sereniteit in de kamer. Ze zijn geschikt voor kamers waar ontspanning centraal staat, zoals de slaapkamer.
 5. Groen: Groene vouwgordijnen brengen de natuur naar binnen en hebben een kalmerend effect. Deze kleur past goed in kamers waar een ontspannen atmosfeer gewenst is.

TIP: Bestel gratis kleurstalen, zodat je zelf zeker bent van de kleur, stof en kwaliteit vóórdat je de vouwgordijnen gaat samenstellen & bestellen! Bekijk hier alle gratis kleurstalen.

Vouwgordijnen en woonstijlen, wat past het beste?

Vouwgordijnen passen goed bij verschillende woonstijlen. Ze zijn bijzonder geschikt voor landelijke en klassieke interieurs vanwege hun stoffen en vouwsysteem. In moderne interieurs kunnen strakke lijnen en minimalistische ontwerpen de aandacht trekken. Zorg ervoor dat de stof en kleur harmoniëren met je gekozen stijl om een samenhangend en stijlvol geheel te creëren.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

 • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
 • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
 • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
 • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis