Wat is de meest milieuvriendelijke keuze voor gordijnen op maat?

Het selecteren van de juiste gordijnen op maat voor je huis is niet alleen een kwestie van stijl en functionaliteit, maar ook van duurzaamheid. De impact van gordijnen op het milieu kan variëren afhankelijk van het materiaal en de productiemethoden. Laten we eens kijken naar enkele overwegingen voor het maken van een milieuvriendelijke keuze.

Kies voor gordijnen gemaakt van natuurlijke & duurzame materialen

Een essentiële factor bij het kiezen van milieuvriendelijke gordijnen is het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Hier zijn enkele duurzame materialen die je kunt overwegen, samen met hun voordelen voor het milieu:

 1. Biologisch Katoen:
  • Voordelen: Biologisch katoen wordt geteeld zonder het gebruik van schadelijke pesticiden en synthetische meststoffen. Dit minimaliseert de negatieve impact op het milieu en bevordert gezonde bodems.
 2. Linnen:
  • Voordelen: Linnen wordt gewonnen uit vlasplanten en staat bekend om zijn duurzaamheid. Het vereist minder water en chemicaliën in vergelijking met sommige andere materialen. Linnen gordijnen zijn biologisch afbreekbaar en hebben een lange levensduur.
 3. Hennep:
  • Voordelen: Hennep is een zeer duurzaam materiaal dat snel groeit en weinig water en bestrijdingsmiddelen nodig heeft. Het is van nature resistent tegen plagen, wat de behoefte aan chemicaliën verder vermindert.
 4. Gerecyclede Stoffen:
  • Voordelen: Gerecyclede stoffen, zoals die gebruikt in de ‘Vitrage gordijn op maat collectie Utah’, verminderen de vraag naar nieuwe grondstoffen. Door bestaande materialen te hergebruiken, wordt afval verminderd en wordt de belasting van natuurlijke hulpbronnen verminderd.

Gerecyclede gordijnen: stof gemaakt van gerecycled materiaal

Een interessant voorbeeld van milieuvriendelijke gordijnen is de ‘Vitrage gordijn op maat collectie Utah’. Deze gordijnen zijn vervaardigd uit 100% gerecyclede petflessen. Dit draagt bij aan het verminderen van afval en het besparen van kostbare grondstoffen. Bovendien is de productiemethode van deze gordijnen veel milieuvriendelijker dan die van traditionele polyester gordijnen. Dit resulteert in een aanzienlijke reductie van energie, CO2-uitstoot en waterverbruik.

Vitrage gordijnen gemaakt van gerecyclede stof:

Onze Utah vitrage gordijnen zijn gemaakt van 100% gerecyclede petflessen. Go green: Recycle & Reduce. Per M2 recyclen wij gemiddeld 23 flessen. De wijze van productie verbruikt:

 • 70% minder energie;
 • 75% minder CO2;
 • 86% minder water ten opzichte van traditionele polyester.

De gerecyclede stof heeft geen invloed op de kwaliteit van de luxe stof.

Denk aan de levensduur en onderhoud van gordijnen

Het is belangrijk om na te denken over de levensduur en het onderhoud van je gordijnen. Duurzame materialen hebben vaak een langere levensduur, waardoor je minder snel nieuwe gordijnen hoeft aan te schaffen. Daarnaast kan regelmatig onderhoud de levensduur van je gordijnen verlengen, waardoor je nog minder afval produceert.

Kortom, bij het kiezen van gordijnen op maat, zijn milieuvriendelijke opties beschikbaar. Materialen zoals biologisch katoen, linnen en gerecyclede stoffen kunnen een positieve impact hebben op het milieu. Overweeg ook de productiemethoden en de levensduur van de gordijnen om een weloverwogen en groene keuze te maken voor je huis.

Gordijnen onderhouden voor langdurige duurzaamheid

Om ervoor te zorgen dat je milieuvriendelijke gordijnen op maat zo lang mogelijk meegaan en hun duurzaamheid behouden, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je gordijnen:

 • Regelmatig Stofzuigen: Stof en vuil kunnen zich ophopen op gordijnen, dus het is een goed idee om ze regelmatig te stofzuigen om overtollig vuil te verwijderen.
 • Handwas of Milieuvriendelijke Reiniging: Controleer altijd de onderhoudsinstructies op het etiket van de gordijnen. Sommige materialen kunnen met de hand worden gewassen, terwijl andere professionele reiniging vereisen. Kies bij professionele reiniging voor milieuvriendelijke reinigingsmethoden.
 • Vermijd Overmatig Zonlicht: Overmatige blootstelling aan direct zonlicht kan de kleuren van je gordijnen doen vervagen. Gebruik gordijnen met een voering of overweeg het gebruik van zonweringsgordijnen om de levensduur van je gordijnen te verlengen.
 • Repareer Kleine Beschadigingen: Als je kleine scheurtjes of beschadigingen opmerkt, repareer deze dan onmiddellijk om verdere schade te voorkomen.

Meer bestellen = Meer korting

Voorbeeld: Koop een vitrage + een rolgordijn + nog een rolgordijn (totaal 3x producten) & ontvang 25% korting totaal. Bekijk hieronder de voorwaarden

 • Gehele assortiment = 20% korting
 • Bestel minimaal 3x producten = 25% korting
 • Bestel minimaal 5x producten = 30% korting
 • Bestel 5x actieproducten = 40% korting

Let op: De kortingen worden pas in de winkelwagen (automatisch) toegepast.