Hoe kies ik gordijnen voor een woonkamer met meerdere ramen?

Het kiezen van de juiste gordijnen voor een woonkamer met meerdere ramen kan een uitdagende taak zijn. Niet alleen wil je gordijnen die functioneel zijn en privacy bieden, maar je wilt ook dat ze passen bij de stijl en het decor van de ruimte. Hier zijn enkele tips en overwegingen om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

1. Meet de ramen goed op

Voordat je gordijnen kiest, meet je de ramen nauwkeurig op. Dit zorgt ervoor dat je de juiste maat gordijnen kiest die goed passen en de ramen volledig bedekken wanneer ze gesloten zijn. Als je gordijnen te kort zijn, kan dit een slordige uitstraling geven, terwijl te lange gordijnen op de vloer kunnen slepen en vuil worden. Een handige tip is om de breedte van elk raam te meten en vervolgens 1,5 tot 2 keer die breedte aan stof toe te voegen voor een volle uitstraling wanneer de gordijnen gesloten zijn. Zorg er ook voor dat de gordijnen lang genoeg zijn om de vloer te raken of er net boven te zweven.

  • Zorg voor nauwkeurige metingen voor een goede pasvorm.
  • Voeg extra stof toe voor een vollere uitstraling.
  • Zorg voor voldoende lengte om de vloer te raken of er net boven te zweven.

2. Bedenk waarvoor je de gordijnen wilt gebruiken

Wil je vooral privacy of wil je ook licht binnenlaten? Dit is een belangrijke overweging bij het kiezen van de juiste stof en voering voor je gordijnen. Als je veel natuurlijk licht in je woonkamer wilt behouden, maar toch privacy wilt wanneer dat nodig is, zijn transparante gordijnen of gordijnen met een lichte voering een goede keuze. Deze laten voldoende licht binnen terwijl ze nog steeds privacy bieden, wat ideaal is voor een woonkamer.

3. Kies de stof en kleur

Bij het kiezen van de stof en kleur van je gordijnen, moet je rekening houden met de algehele stijl en kleurenpalet van je woonkamer. Zachte, lichte stoffen zoals linnen kunnen een ruimte luchtig laten aanvoelen en passen goed bij een moderne of Scandinavische inrichting. Aan de andere kant kunnen zwaardere stoffen zoals fluweel een gevoel van luxe en warmte toevoegen aan een traditionele of klassieke woonkamer. Wat de kleur betreft, kun je ervoor kiezen om de gordijnen te laten opgaan in de achtergrond door een neutrale kleur te kiezen die past bij je muren of juist een statement te maken met een contrasterende kleur of opvallend patroon.

  • Kies stoffen die passen bij de stijl van je woonkamer.
  • Zachte stoffen zoals linnen geven een luchtige uitstraling, terwijl fluweel warmte en luxe toevoegt.
  • Overweeg kleuren die passen bij het kleurenpalet van de kamer.

4. Kies een stijl en ophangmethode

Er zijn verschillende stijlen en ophangmethoden voor gordijnen, elk met hun eigen esthetische en functionele voordelen. Bij het kiezen van een ophangmethode moet je ook rekening houden met de lengte van de gordijnen en of je ze op de grond wilt laten rusten of een beetje wilt laten zweven voor een eigentijdse look. Over het algemeen geldt dat gordijnen die tot op de grond hangen een ruimte een mooiere uitstraling geven, terwijl gordijnen die net boven de vloer zweven een meer casual uitstraling hebben.

5. Coördineer met je huidige decor

Last but not least, zorg ervoor dat de gordijnen passen bij je bestaande decor. Kies gordijnen die complementair zijn aan de kleuren, texturen en stijlen die je al in je woonkamer hebt. Als je bijvoorbeeld een neutraal kleurenpalet hebt, kun je kiezen voor gordijnen in een vergelijkbare kleur voor een samenhangend geheel, of juist voor gordijnen in een contrasterende kleur. Denk ook na over hoe de gordijnen passen bij andere raambekleding en accessoires, zoals kussens, tapijten en kunstwerken, om een samenhangend en harmonieus geheel te creëren.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

  • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
  • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
  • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
  • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis