Zo kies jij de beste geluidsdempende gordijnen voor een stil en vredig huis

In een wereld die steeds luidruchtiger wordt, verlangen velen naar een rustige en vredige leefomgeving. Geluidsdempende gordijnen zijn een uitstekende manier om ongewenst geluid buiten te houden en de sereniteit in huis te herstellen. Het kiezen van de juiste geluidsdempende gordijnen kan echter een uitdaging zijn. Er zijn talloze opties beschikbaar, variërend in materiaal, stijl en effectiviteit. Deze blog zal je helpen de beste geluidsdempende gordijnen te selecteren zonder specifieke merken of namen te noemen. Laten we samen ontdekken hoe je je huis stiller en vrediger kunt maken.

Kies de juiste gordijnstof voor de beste demping

De keuze van materiaal speelt een cruciale rol bij het geluidsdempend vermogen van gordijnen. Hier zijn enkele opties:

 • Zwaar fluweel: Zwaar fluwelen gordijnen bieden uitstekende geluidsisolatie vanwege hun dikke en dichte structuur. Ze zijn ideaal voor ruimtes die extra stilte vereisen. Bovendien voegen ze een vleugje luxe toe aan je interieur.
 • Meerdere lagen stof: Gordijnen met meerdere lagen, zoals voering en zware stof, zijn effectief in het blokkeren van geluidsgolven. De combinatie van verschillende stoflagen zorgt voor een hogere geluidsdemping.
 • Dikke stoffen zoals suède of wol: Dikke stoffen absorberen geluid en minimaliseren geluidsreflectie. Ze zijn vooral geschikt voor kamers waar stilte gewenst is, zoals slaapkamers en thuiskantoren.

Voering en bekledingsopties van het gordijn

Voering is een belangrijk element in geluidsdempende gordijnen. Enkele opties om te overwegen zijn:

 • Verduisterende voering: Deze voering is niet alleen effectief om licht buiten te houden, maar ook om geluid te absorberen en te verminderen. Dit maakt ze geschikt voor slaapkamers en thuisbioscopen.
 • Thermische voering: Thermische voering biedt extra isolatie en helpt geluid te dempen, terwijl ze tegelijkertijd energie-efficiëntie bevordert door warmteverlies door ramen te verminderen.
 • Gordijnen met geluidsisolerende voering: Speciale geluidsisolerende voering voegt een extra laag bescherming toe, wat ideaal is voor woningen in lawaaierige buurten of nabij drukke wegen.

TIP: Onze best isolerende & energiebesparende stof (A++). De uni collectie California is een 100% verduisterende stof van zeer hoge kwaliteit. Ideaal voor de slaapkamer maar ook veel gekocht voor de huiskamer of ruimtes waar veel tocht is. Deze stof heeft een lichtdichtheid van 100% en hoeft dus niet gevoerd te worden. Hierdoor zijn onze gordijnen gemiddeld 40%-50% goedkoper dan gevoerde gordijnen.

De dikte en het gewicht van de gordijnen

De dikte en het gewicht van de gordijnen spelen een rol bij geluidsdemping. Zwaardere gordijnen zijn over het algemeen effectiever in het tegenhouden van geluid. Het gebruik van dikke en zware stoffen kan helpen om een stille en vredige omgeving te creëren. Houd er rekening mee dat te zware gordijnen een stevige gordijnroede vereisen om ze op te hangen.

Op maat gemaakte gordijnen zijn de perfecte oplossing

Op maat gemaakte gordijnen kunnen perfect passen en voorkomen dat geluid door openingen sijpelt. Als privacy en geluidsreductie belangrijk voor je zijn, overweeg dan op maat gemaakte gordijnen. Ze worden op maat gesneden voor jouw specifieke raamafmetingen, waardoor ze perfect aansluiten en maximale geluidsisolatie bieden.

Zorg ervoor dat je gordijnen groot genoeg zijn om je ramen volledig te bedekken. Dit minimaliseert geluidslekken door openingen langs de zijkanten van de gordijnen. Kies ook voor lange gordijnen die de vloer raken, want dit helpt geluid aan de onderkant te blokkeren. Het is belangrijk om de exacte afmetingen van je ramen te kennen voordat je gordijnen aanschaft om ervoor te zorgen dat ze volledige dekking bieden.

Aandacht voor ophangsystemen

Naast de gordijnen zelf is het ophangsysteem van belang. Hier zijn enkele aandachtspunten:

 • Plafondbevestiging: Door gordijnen vanaf het plafond te bevestigen, minimaliseer je geluidslekken langs de zijkanten van het raam. Dit zorgt voor een strakkere afdichting en verbetert de geluidsisolatie.
 • Gebruik van tiebacks: Tiebacks zijn handig om gordijnen tijdens de dag opzij te houden, maar ze kunnen geluidsisolatie verminderen. Kies voor eenvoudige en strakke tiebacks om dit effect te minimaliseren. Tevens kun je akoestische tiebacks overwegen, die speciaal zijn ontworpen voor geluidsreductie.
 • Gebruik van zwaardere gordijnroedes: Het kiezen van stevige gordijnroedes kan helpen om het gewicht van geluidsdempende gordijnen te dragen en ervoor te zorgen dat ze goed aansluiten op het raam, waardoor geluidsisolatie wordt verbeterd.

Meerdere gordijn lagen voor maximale demping

Als geluidsisolatie van het grootste belang is, overweeg dan om meerdere lagen gordijnen te gebruiken. Combinaties van geluidsdempende gordijnen met verduisterende voering of blinds kunnen een zeer effectieve geluidsisolatie bieden. Hierbij fungeren de verschillende lagen als barrières voor geluidsgolven, waardoor geluid van buitenaf nog beter wordt buitengesloten.

Onderhoud voor blijvende effectiviteit

Ten slotte is het belangrijk om de gordijnen goed te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en reinigen houdt ze in optimale staat en behoudt hun geluidsdempende eigenschappen. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je gordijnen jarenlang effectief blijven in het dempen van geluid. Het schoonhouden van de gordijnen draagt bij aan een gezonde en rustige leefomgeving.

Overgordijnen met een dubbele plooi geven de beste geluidsisolatie

Laat de gordijnen tot de grond lopen en bedek de hele muur. Dan heb je het optimale effect. Het type overgordijn heeft de volgende kenmerken: verduisteren, isoleren en sfeer creëren. Kies je voor een verduisterende voering, dan verduister & isoleer jij je raam extra goed. Ideaal voor in de slaapkamer.

 • Verduisterende blackout stof (100% verduisterend)
 • Verduisterende dim-out stof
 • Brandvertragende stof
 • Lichtdoorlatende stof (deels verduisterend)
 • Veloursstof (80% verduisterend)

Overgordijnen uit de collectie Chicago met ribstof

De collectie Chicago heeft een hoge lichtdichtheid en is van zeer hoge kwaliteit. De stof heeft een ribstof structuur en hierdoor een unieke uitstraling. Deze stof is gemaakt van 92% Polyester (PES) en 8% Polyamide/Nylon (PA). Ideaal voor de huiskamer, maar ook veel gebruikt in slaapkamer. Kies het gewenste ophangsysteem (rails of roede), kleur stof, gewenste plooi (enkel of dubbel) en afwerking.

 • Collectie: Chicago (ribstof) 
 • Hoge kwaliteit stof 92% PES & 8% PA
 • Wasbaar
 • Hoog slijtvast percentage

Meer bestellen = Meer korting

Voorbeeld: Koop een vitrage + een rolgordijn + nog een rolgordijn (totaal 3x producten) & ontvang 25% korting totaal. Bekijk hieronder de voorwaarden

 • Gehele assortiment = 20% korting
 • Bestel minimaal 3x producten = 25% korting
 • Bestel minimaal 5x producten = 30% korting
 • Bestel 5x actieproducten = 40% korting

Let op: De kortingen worden pas in de winkelwagen (automatisch) toegepast.

Bekijk hier alle raamdecoratie op maat