Top 4 gordijnen die het beste in de woonkamer passen

Ben je op zoek naar nieuwe gordijnen voor in jouw huis? Welke gordijnen je kiest is natuurlijk niet alleen afhankelijk van je interieurstijl, maar ook van hoe je de ruimte wilt gebruiken. Wil je de lichtinval beperken of juist niet? Bekijk hier de top 4 gordijnen voor in de woonkamer & verschillende tips en aanbevelingen om de juiste gordijnen te kiezen.

Top 4 gordijnen voor in de woonkamer

Gordijnen kleden de woning aan en zijn bovendien sfeerbepalend. Door de juiste keuze te maken kun je de ruimte een compleet eigen uitstraling en stijl geven. Andere voordelen van gordijnen zijn dat gordijnen geluiddempend zijn, inkijk tegengaan en energiebesparend werken. 

1. Klassieke gordijnen voor de woonkamer

De klassieke gordijnen bestaan uit grote lappen stof die aan een horizontale roede worden bevestigd. Ze bestaan in allerlei verschillende kleuren, patronen, maten en diktes. Door de veelzijdigheid zijn klassieke gordijnen een populaire keuze in zowel de woonkamer als slaapkamer.

 • Zeer luxe stof
 • Goedkope vorm raamdecoratie
 • Hoog slijtvast percentage
 • Mooi profiel met lichte glans
 • Kleurvast

2. Inbetween gordijnen voor de woonkamer

Inbetween betekent ‘tussenin’. Inbetween gordijnen zitten wat dikte betreft tussen normale gordijnen en vitrage gordijnen in. Deze zijn dik genoeg om inkijk van buiten te voorkomen, maar dun genoeg om veel zonlicht binnen te laten. Ideaal voor een mooie, lichte woonkamer.

 • Prachtige lichtinval
 • Houdt fel zonlicht tegen
 • Mooie linnen-look
 • Biedt voldoende privacy
 • Slijtvaste kleur

3. Vitrage gordijnen voor de woonkamer

Vitrages, ook wel voile gordijnen genoemd, hebben een zeer dunne stof. Hierdoor laten ze veel zonlicht binnen, maar houden ze de felle zon buiten. Bovendien kun je niet direct door vitrages heen kijken. De inkijk wordt dus ook verminderd. Een vitrage gordijn is de perfecte combinatie van lichtdoorlatendheid en privacy. Heb je huisdieren? Pas dan op met vitragestoffen en voile stoffen. Deze zitten binnen no-time vol met halen en haakjes.

 • Hoge kwaliteit stof
 • Luxere uitstraling
 • Houdt fel zonlicht tegen
 • Geschikt voor grote ramen (tot 10 meter breed)

4. Vouwgordijnen voor de woonkamer

Ook vouwgordijnen open je door ze van boven naar beneden te bewegen. Maar, zoals de naam al een beetje weggeeft, vouw je dit type gordijnen in plaats van dat je ze oprolt. Door de rechte banen geeft dit een eigen look. Ook vouwgordijnen kunnen bij de Bossche Tapijtschuur geleverd worden met een elektrische afstandsbediening.

 • Past altijd precies
 • Kies zelf de kleur die past bij jouw interieur
 • Tot 300cm breed
 • Bepaal je zelf de lichtinval: verduisterend, lichtdoorlatend, semi-transparant
 • 100% samenstellen naar wens

Hoe kies je de juiste gordijnen?

Je kunt kiezen voor gordijnen om verschillende redenen. Bijvoorbeeld voor de privacy, lichtinval of gordijnen ter decoratie. Je kunt jouw gordijnen op maat volledig naar wens samenstellen. Je hebt de keuze uit diverse materialen voor jouw gordijnen, van doorschijnend tot lichtdicht. Met gordijnen kun je de sfeer van een kamer compleet veranderen. Met gordijnen in natuurtinten haal je bijvoorbeeld de landelijke sferen in huis.

Wil je een geheel maken van de kamer? Kies dan voor een gordijnstof in een kleur passend bij de grote meubels en wanden. Overgordijnen combineren met vitragegordijnen is ook mogelijk. Door een combinatie van vitrage met een overgordijn kleed je de ruimte volledig af en heb je de voordelen van beide soorten gordijnen in de woonkamer.

lichtdoorlatende of verduisterende gordijnen

Gordijnen kunnen gebruikt worden op lichtinval te blokkeren of juist te filteren. Wil je gordijnen in de slaapkamer? Kies dan voor overgordijnen of dim-out gordijnen. Wil je gordijnen in de woonkamer, omdat je veel direct zonlicht in de kamer hebt? Kies dan voor vitrage of inbetween gordijnen.

Deze filteren de inval van het zonlicht, geven je een zekere privacy. Deze zorgen er tevens voor dat jouw meubels niet meer zo snel verkleuren. Pas wel op met katoen of linnen stoffen, deze verkleuren namelijk sneller in zonlicht. Wij bieden ook stoffen aan met een linnen look die zijn gemaakt van polyester. Deze verkleuren veel minder snel.

Gordijnen voor een ruimtelijk effect

Gordijnen hebben het effect dat ze de ruimte kleiner laten lijken dan deze daadwerkelijk is. Door hier slim mee om te gaan kun je een ruimtelijker effect creëren. Dit begint al met het kiezen van de juiste kleur voor jouw gordijnen.

Door te kiezen voor lichte tinten en koele kleuren laat je een ruimte al groter lijken. Deze kleuren reflecteren namelijk meer zonlicht dan donkere kleuren. Dit geldt ook voor glanzende stoffen. Glanzende stoffen weerkaatsen het licht, wat de ruimte groter laat lijken.

Door gordijnen tegen of aan het plafond te hangen en op de vloer te laten eindigen lijkt de kamer ruimer dan als je deze net boven of aan het kozijn hangen.

Gordijnen kiezen voor de woonkamer: 4 praktische tips

Overdag zoek je naar licht, terwijl je ’s avonds liever privacy hebt. Daarvoor zijn gordijnen de juiste oplossing. Met deze vier tips zul je een heel eind komen om de juiste keuze te maken.

Tip 1: Kies de juiste kleuren

Kies voor een rustige kleur die goed aansluit bij de muur, vloer of raamkozijnen en/of ongeveer dezelfde kleur heeft. Je kunt je er ook voor kiezen om je gordijnen de show te laten stelen. De woonkamer krijgt een levendige sfeer met felle kleuren. Pak één opvallende kleur uit je woonkamer en match je gordijnen in dezelfde kleur.

Tip 2: Kies de juiste lengte

De sfeer in de ruimte kun je niet alleen bepalen met de kleur van je gordijnen. De lengte brengt ook een bepaald gevoel met zich mee. Lange gordijnen hebben een luxe uitstraling. De elegante raamdecoratie zorgt ervoor dat de ruimte groter en hoger lijkt. Een knusse sfeer in huis creëer je door de gordijnen juist even groot te maken als het raam zelf. Zo krijg je een bioscoop idee. Door aparte accenten toe te voegen, kun je er helemaal voor zorgen dat de gordijnen opvallen.

Tip 3: Meer licht met inbetween gordijnen

Voor de slaapkamer zoek je mogelijk naar dikke gordijnen die het lekker donker houden. In de woonkamer is het fijn om wel lichtinval te krijgen, maar ook wat privacy te hebben. Met een inbetween gordijn heb dit effect. Inbetween gordijnen hebben een transparante stof met een dikkere weving, waardoor de stof voller wordt. Je kunt zo wel naar buiten kijken, maar niet naar binnen.

Tip 4: Bekijk alternatieven

Er zijn veel meer mogelijkheden dan alleen gordijnen. Denk bijvoorbeeld aan rolgordijnen of plisségordijnen. Elk is net anders, maar geven wel de mogelijkheid om zelf de lichtinval te bepalen.

Plissé, rol- en gewone gordijnen zijn een geschikte oplossing voor grote en kleine ramen. Daarnaast kunnen ze ook vastgezet worden aan draai- of kiepramen. Een andere mogelijkheid zijn jaloezieën en vouwgordijnen. Deze zijn echter niet beschikbaar voor alle soorten ramen. 

Raambekleding voor bijzondere ramen

Heeft je raam een bijzondere vorm? Van schuin tot ovaal, rond, piepklein, dakraam en kiepraam… zelfs voor de meest afwijkende raamvormen en -typen is raamdecoratie verkrijgbaar. Met name lamellen, horizontale jaloezieën en plisségordijnen (duettes) zijn op vrijwel elke raamsituatie toepasbaar.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

 • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
 • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
 • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
 • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis