Wat is de ideale lengte voor gordijnen op maat? 5 handige tips

Gordijnen spelen een cruciale rol in het definiëren van de sfeer van een kamer. Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van gordijnen op maat is de lengte ervan. De juiste lengte draagt bij aan de algehele uitstraling en functionaliteit van het interieur. Hier zijn 5 handige tips om de ideale lengte voor jouw op maat gemaakte gordijnen te bepalen.

5 essentiële tips voor een perfecte pasvorm van gordijnen op maat

Hier zijn vijf waardevolle tips die je kunnen helpen bij het opmeten en bepalen van de juiste lengte voor je gordijnen op maat:

  1. Meet de hoogte: Begin met het meten van de hoogte vanaf de bovenkant van de gordijnroede of rail tot aan de gewenste plek waar je wilt dat de gordijnen eindigen. Voor een klassieke en tijdloze look kun je ervoor kiezen dat de gordijnen net boven de grond vallen. Als je daarentegen een meer eigentijdse uitstraling wilt, kun je overwegen om de gordijnen iets boven de vensterbank te laten eindigen.
  2. Overweeg wat de gordijnen moeten uitstralen: Bedenk welke stijl je wilt bereiken met je gordijnen. Als je bijvoorbeeld een romantische en sfeervolle uitstraling wilt creëren, kun je kiezen voor langere gordijnen die tot op de vloer vallen en zich in lichte plooien verzamelen. Voor een strakker en moderner effect kunnen de gordijnen net boven de vensterbank of halverwege de vloer eindigen.
  3. Neem rekening met de gekozen stof: Houd bij het bepalen van de lengte ook rekening met de eigenschappen van de stof. Zwaardere stoffen, zoals velours of dikke gordijnstoffen, kunnen beter iets boven de grond eindigen om te voorkomen dat ze slepen. Lichtere stoffen, zoals linnen of zijde, kunnen wel elegant over de vloer vallen.
  4. Overweeg de functionaliteit: Denk na over de functie van de gordijnen in de ruimte. Als je gordijnen hebt die je vaak opent en sluit, zoals in een drukke woonkamer of een schuifdeur naar de tuin, kies dan voor gordijnen die net boven de grond hangen om wrijving en slijtage te voorkomen. Voor ramen die zelden geopend worden, kun je de gordijnen langer laten hangen voor een meer luxueuze uitstraling.
  5. Vergeet de juiste afwerking niet: Tot slot, vergeet niet om rekening te houden met de afwerking van de gordijnen. Als je gordijnen met een zoom wilt, voeg dan een extra paar centimeters toe aan de gemeten lengte. Dit geeft je voldoende speling om de gewenste afwerking te bereiken. Vergeet niet om altijd de metingen te controleren voordat je je gordijnen op maat bestelt.

Het perfectioneren van de gordijnlengte

De ideale lengte voor gordijnen op maat varieert afhankelijk van je persoonlijke stijl en de kenmerken van de ruimte. Of je nu kiest voor vloerlengte, net boven het venster of ergens daartussenin, zorg ervoor dat de gordijnen een naadloos onderdeel worden van de algehele inrichting. Neem de tijd om verschillende opties te overwegen en te experimenteren. Op die manier bereik je de perfecte harmonie tussen functionaliteit en esthetiek in jouw huis.

Verschillende lengtes zorgen voor verschillende looks

Vloerlengte gordijnen zijn bij uitstek geschikt voor formele en traditionele instellingen, waarbij ze de grandeur van de kamer benadrukken. De stof die de vloer raakt, creëert een gevoel van luxe en voegt een vleugje klassieke charme toe aan de ruimte. Voor een eigentijdse uitstraling en gemakkelijk onderhoud zijn gordijnen die net onder de vensterbank vallen een geschikte keuze. Dit zorgt voor een gestroomlijnd uiterlijk, terwijl het vermijden van contact met de vloer het risico op slijtage minimaliseert. Aan de andere kant, als je streeft naar een moderne uitstraling, kies dan voor gordijnen die boven de vloer zweven. Dit geeft een lichte, luchtige sfeer aan de ruimte.

  1. Vloerlengte: Ideaal voor formele en traditionele instellingen. Dit benadrukt de grandeur van de kamer.
  2. Onder de vensterbank: Geschikt voor een eigentijdse uitstraling en eenvoudig onderhoud.
  3. Boven de vloer: Voor een moderne, nonchalante uitstraling met een vleugje speelsheid.

Raadpleeg een professional: Laat je adviseren

Soms is het het beste om een expert in te schakelen. Een professionele interieurontwerper kan je helpen bij het kiezen van de ideale lengte voor gordijnen op maat, rekening houdend met de specifieke kenmerken van jouw ruimte.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

  • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
  • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
  • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
  • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis