Voorkom deze 4 meest gemaakte fouten bij het ophangen van gordijnen: zo krijg je de perfecte gordijnen op maat

gordijnmontage

Niet iedereen hangt zijn gordijnen op de juiste manier op. Er is een grote kans dat jij je in het verleden ook schuldig hebt gemaakt aan één van de veelgemaakte fouten bij het ophangen van gordijnen. In de meeste gevallen zijn de gordijnen nog wel te redden, maar er zijn ook gevallen dat een fout onomkeerbaar is. Dit is natuurlijk zonde. Ben je benieuwd naar de meest gemaakte fouten en wil je deze voorkomen? Dat lees je in deze blog.

1. Let op de hoogte van montage als je de raamdecoratie wilt ophangen

Vaak kiezen mensen ervoor om nieuwe gordijnen op dezelfde hoogte als de kozijnen op te hangen. Dit lijkt misschien ook een logische keuze, maar dit maakt de ruimte, optisch gezien, juist kleiner. Hoe lager je de gordijnen ophangt, hoe lager de ruimte lijkt. Daarom raden wij aan je gordijnen juist zo hoog mogelijk op te hangen.

Het is een goede leidraad om het gordijn minstens zo een 10 a 15 cm boven het raam te hangen. Heb je een mooie hoge kamer? Dan kun je de gordijnen nog een stuk hoger hangen. Misschien het liefste wel tot net aan het plafond.

2. Meet de gordijnen zorgvuldig op in de hoogte en besluit de gewenste lengte

Dit is de meest voorkomende fout die wordt gemaakt bij het ophangen van gordijnen: te korte gordijnen. Te korte gordijnen zorgen, net als een te lage gordijnroede, dat de kamer optisch kleiner wordt. Te korte gordijnen ogen slordig, verduisteren nauwelijks en verliezen hun isolerende werking. Royale gordijnen ogen juist rijker en zijn stijlvol.

Deze fout wordt vaak gemaakt, doordat men de gordijnen verkeerd opmeten en inmeten. Op het moment dat de gordijnen worden opgehangen komen ze erachter dat de gordijnen te kort zijn. Dit kan natuurlijk iedereen overkomen. Je gordijnen opmeten moet nauwkeurig gebeuren en soms heb je te maken met lastige raamsituaties. Je kunt tijdens het inmeten van de gordijnen letten op de volgende lengtes:

  1. 1 tot 2 cm boven de vloer. Dit is ideaal als je een hoog tapijt in de kamer hebt. Door de gordijnen op deze hoogte te laten eindigen, kun je het gordijn gemakkelijker openen en sluiten.
  2. Precies tot aan de vloer. Dit zorgt voor een net, clean effect. Deze lengte is moeilijker te bereiken, omdat je de gordijnroede precies op de juiste hoogte moet hangen.
  3. Langer dan tot aan de vloer. Dit werkt het beste bij gordijnen van luxerematerialen. Op deze lengte zullen de gordijnen echter wel sneller vies of stoffig worden.

3. Voorkom te korte gordijnen in de breedte

Dit ligt natuurlijk in het verlengde van te korte gordijnen, maar is toch belangrijk om apart te benoemen. Naast te korte gordijnen, komt het namelijk ook vaak voor dat het gordijn niet breed genoeg is ingemeten. Het is immers het mooiste als de gordijnen breed genoeg zijn om deze goed te sluiten en het hele raam kunnen bedekken. Bovendien geven brede gordijnen een gevoel van luxe.
De breedte van je gordijn is afhankelijk van meerdere factoren zoals de afstand tussen de plooien, de diepte van de plooi en de dikte van de stof. Het is dus goed om dit in gedachte te houden als je de gordijnen gaat bestellen.

Tip: Zorg ervoor dat de gordijnen, aan beide kanten, minstens zo een 15 cm verder reiken dan de ramen. 

4. Kies voornamelijk functionaliteit boven uiterlijk

Gordijnen en raambekleding zijn meer dan alleen decoratieve accenten. Ze dienen namelijk ook voor echte, praktische functies. Je vindt misschien de uitstraling van doorschijnende gordijnen in de slaapkamer prachtig, maar als zonlicht jou ’s ochtends regelmatig wakker maakt, is het misschien beter om te kiezen voor verduisterende gordijnen.

Je kunt natuurlijk gordijnen ook heel mooi combineren om toch de lichtdoorlatende functies te benuttigen. Maar probeer ook goed na te denken over waar je de gordijnen plaatst en wat voor functie zij hierbij dienen.
Zou je graag meer willen weten over hoe je een gordijn kunt inmeten? Bekijk dan ook: Hoe meet ik een gordijn in?

Let op de stofkeuze en het verduisteringsniveau

Naast de fysieke metingen van je raam en de ruimte eromheen, is de keuze van de gordijnstof een cruciale overweging. Verschillende stoffen hebben verschillende eigenschappen, variërend van lichtdoorlatend tot volledig verduisterend. Overweeg het doel van de kamer bij het selecteren van de stof. In slaapkamers wil je misschien verduisterende gordijnen voor een goede nachtrust, terwijl je in woonkamers wellicht lichtdoorlatende stoffen verkiest voor een aangename sfeer. De stof kan ook de manier waarop de gordijnen vallen en draperen beïnvloeden, dus denk goed na over de uitstraling die je wilt bereiken en hoe de stofkeuze daaraan bijdraagt.

Black-out gordijnen California zijn 100% verduisterend

Onze best isolerende & energiebesparende stof (A++). De uni collectie California is een 100% verduisterende stof van zeer hoge kwaliteit. Deze stof heeft een lichtdichtheid van 100% en hoeft dus niet gevoerd te worden. Hierdoor zijn deze gordijnen gemiddeld 40%-50% goedkoper dan gevoerde gordijnen.

  • Zeer luxe stof
  • Blackout door speciale coating
  • Hoog slijtvast percentage
  • Kleurvast
  • Beste isolatiewaarde

Top 5 tips voor het inmeten van gordijnen: zo zorg krijg je de perfecte maten voor jouw gordijnen

  1. Ruimte en obstakels: Het correct inmeten van gordijnen kan soms een uitdagende taak zijn. Om te beginnen, moet je zorgvuldig de beschikbare ruimte in je vensterbank of aan de muur overwegen. Hierbij moet je rekening houden met obstakels zoals radiatoren, stopcontacten en meubilair die de installatie van je gordijnen kunnen belemmeren. Het is van essentieel belang om deze hindernissen nauwkeurig te meten en in je planning op te nemen, zodat je gordijnen straks naadloos passen en optimaal functioneren.
  2. Raamkozijn en vensterbank: Een ander belangrijk aspect bij het inmeten van gordijnen is de staat van je raamkozijn en vensterbank. Oude, scheve of ongelijkmatige kozijnen kunnen de installatie bemoeilijken en resulteren in ongelijke gordijnophanging. Het is raadzaam om het kozijn zorgvuldig te inspecteren en ervoor te zorgen dat het in goede staat verkeert voordat je de metingen verricht. Bovendien moet je de diepte en breedte van de vensterbank overwegen, aangezien dit van invloed kan zijn op de keuze van het type gordijnroede of -rail.
  3. Vergeet niet de vloer en het plafond: Bij het inmeten van gordijnen mag je de verticale dimensies niet over het hoofd zien. Denk aan de afstand tussen het raam en de vloer of tussen het raam en het plafond. Het juiste gordijnontwerp kan sterk afhangen van deze metingen. Sommige mensen geven de voorkeur aan gordijnen die net de vloer raken, terwijl anderen liever gordijnen hebben die tot aan het plafond reiken voor een gevoel van luxe en ruimtelijkheid. Het is belangrijk om hierover na te denken en de hoogte van je gordijnen dienovereenkomstig te meten.
  4. Dubbelcheck je metingen: Een van de meest voorkomende fouten bij het inmeten van gordijnen is het niet dubbelchecken van de metingen. Een kleine meetfout kan leiden tot frustratie en extra kosten bij het op maat maken van de gordijnen. Neem de tijd om je metingen nauwkeurig te noteren en overweeg zelfs om een tweede persoon te betrekken om te verifiëren dat alles correct is opgemeten. Het is beter om iets langer bezig te zijn met het meten dan later te moeten dealen met gordijnen die niet passen zoals verwacht.
  5. Professioneel advies: Ten slotte kan het inschakelen van professioneel advies een slimme zet zijn als je twijfels hebt over het inmeten van je gordijnen. Raadpleeg een ervaren gordijnspecialist of interieurontwerper om je te helpen bij de metingen en om de beste gordijnkeuzes te maken op basis van je behoeften en stijlvoorkeuren. Dit kan veel stress en onnodige kosten voorkomen, en ervoor zorgen dat je gordijnen perfect in je ruimte passen.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

  • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
  • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
  • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
  • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis