Verduisterende gordijnen op maat: de belangrijkste tips voor het opmeten en bestellen

Het kiezen van de juiste verduisterende gordijnen kan een wereld van verschil maken in jouw interieur en het creëren van de gewenste sfeer. In deze gids bieden we nuttige tips voor het meten en bestellen van verduisterende gordijnen op maat, zodat je de perfecte raamdecoratie kunt vinden die aan jouw behoeften voldoet. We behandelen belangrijke aspecten zoals de juiste metingen nemen, het selecteren van de stof en het kiezen van de gewenste kleur en stijl. Met deze informatie kun je zelfverzekerd je gordijnen bestellen en genieten van een optimale verduistering in elke kamer.

Waarom is nauwkeurige metingen zo belangrijk?

Het opmeten van je ramen is een cruciale stap bij het bestellen van verduisterende gordijnen op maat. Een kleine fout in de metingen kan leiden tot gordijnen die niet goed passen en hun doel van verduistering niet vervullen. Zorg ervoor dat je een stevige meetlint gebruikt en meet de breedte en hoogte van je raamopening op meerdere punten om eventuele onregelmatigheden te identificeren. Vermijd het aannemen van de bestaande gordijnmaten, aangezien raamopeningen vaak verschillen in grootte. Door nauwkeurige metingen te nemen, kun je ervoor zorgen dat jouw verduisterende gordijnen perfect passen en de gewenste verduistering bieden.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

  • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
  • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
  • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
  • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis

Houdt ook rekening met een eventuele overlap en de vloerlengte

Naast het meten van de breedte en hoogte van je ramen, moet je ook rekening houden met enkele andere belangrijke aspecten. Overweeg bijvoorbeeld of je gordijnen een overlap moeten hebben wanneer ze gesloten zijn om extra verduistering te bieden. Daarnaast kun je beslissen of je gordijnen tot op de vloer moeten reiken of juist een beetje boven de vloer moeten hangen voor een elegantere uitstraling. Zorg ervoor dat je deze overwegingen meeneemt in je metingen, zodat je gordijnen niet alleen functioneel zijn, maar ook esthetisch aantrekkelijk in jouw ruimte passen.

  • Overlap overwegen
  • Vloerlengte kiezen
  • Esthetiek meenemen

Hoe meet ik een gordijn in, in 4 stappen?

Stap 1: Bepaal de breedte van het gordijn

  • Optie 1 – Meet de breedte van de rail of roede (afbeelding links)
  • Optie 2 – Als er nog geen rail of roede hangt, neem aan beide zijden van het raam 20 cm extra (afbeelding rechts)

Stap 2: Breedtemaat + 5 CM

Bij de keuze voor een gelijk of ongelijk stel adviseren we om 5 cm bij de totale breedte op te tellen. Hierdoor ontstaat er een kleine overlap bij het dichtschuiven van de gordijnen.

Stap 3: De hoogte van het gordijn bepalen

  • Meet tot op de vensterbank/verwarming/vloer.
  • Hangt er reeds een gordijnrail of roede?
  • Meet vanaf de bovenkant van de gordijnrail of de bovenkant van de roede.
  • Hangt er nog geen rail of roede?
  • We adviseren altijd eerst de roede of rail op te hangen, dit om de exacte hoogte van het gordijn goed te kunnen bepalen.

Stap 4: Plooigordijn / Rail

Kies je voor een plooigordijn (rails): trek van de gemeten hoogtemaat nog eens 2 cm af. Dit hoeft niet bij een ringgordijn.

Top 3 gordijnen-inmeet fouten die vaak worden gemaakt:

Let op de volgende drie punten. Dit zijn de meesten fouten die worden gemaakt bij het opmeten van de gordijnen:

  1. De gordijnen zijn te kort en stoppen op melkpakhoogte boven de vloer of vensterbank. Dit zorgt ervoor dat de sfeervolle uitstraling verdwijnt. Het is natuurlijk wel fijn dat je robot stofzuiger zo niet kan vastlopen in de plooien van je gordijnen.
  2. De gordijnen hangen, maar er zit een kier aan de bovenkant, doordat er is geen rekening gehouden met de rails of bevestiging. De verduistering is niet meer optimaal, de zonnestralen schijnen op je tv scherm.
  3. Het linker en rechter gordijn komen in het midden van het raam niet bij elkaar. Dit heeft als gevolg dat er nog licht en kou via de kier naar binnen kan komen. Ook kunnen voorbijgangers zo door de gordijnen kijken, niet erg handig voor de privacy.

Let op: type vloer bij gordijnen over de grond

Bij oversized gordijnen is het belangrijk om rekening te houden met de vloer waarboven deze komen te hangen. Een houten vloer past met zijn uitstraling perfect bij oversized gordijnen en de combinatie hiervan is ook nog eens erg handig. Op een harde vloer, zoals hout of beton kunnen oversized gordijnen namelijk heel goed open- en dichtgeschoven worden.

Een houten of betonnen vloer kan ook makkelijk schoon gehouden worden, waardoor de gordijnen aan de onderkant ook minder snel vies worden. Gordijnen die een paar centimeter over de grond slepen zijn minder praktisch bij tapijt, omdat de stof dan over het stoffen tapijt schuurt.

3 belangrijke tips voor het bestellen van gordijnen op maat

Bij het bestellen van gordijnen zijn er enkele belangrijke tips die je kunnen helpen om de juiste keuzes te maken. Ten eerste is het raadzaam om stofstalen aan te vragen voordat je een definitieve beslissing neemt. Hiermee kun je de kleur, textuur en kwaliteit van de stof in het echt zien en voelen. Verder is het belangrijk om rekening te houden met de verduisteringsgraad die je nodig hebt. Er zijn verschillende gradaties van verduistering beschikbaar, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest op basis van jouw behoeften. Tot slot is het aan te raden om de betalings- en retourvoorwaarden van de leverancier te controleren, zodat je weet wat je kunt verwachten en eventuele problemen kunt voorkomen.

  1. Stofstalen aanvragen: Kleur en textuur zelf beoordelen
  2. Verduisteringsgraad bepalen
  3. Betalings- en retourvoorwaarden controleren

Veelvoorkomende fouten bij het bestellen van gordijnen

Bij het bestellen van gordijnen maken mensen vaak dezelfde fouten of vergeten ze belangrijke zaken in overweging te nemen. Een veelvoorkomende fout is het niet correct meten van de ramen, wat resulteert in gordijnen die te groot of te klein zijn. Daarnaast vergeten mensen soms rekening te houden met de lengte van de gordijnen, waardoor ze te kort of te lang kunnen zijn. Ook wordt de keuze van de ophanging soms vergeten, terwijl dit een impact kan hebben op de algehele uitstraling van de gordijnen. Het is essentieel om deze aspecten niet over het hoofd te zien en aandacht te besteden aan elk detail bij het bestellen van gordijnen om teleurstellingen te voorkomen.

Meer bestellen = Meer korting

Voorbeeld: Koop een vitrage + een rolgordijn + nog een rolgordijn (totaal 3x producten) & ontvang 25% korting totaal. Bekijk hieronder de voorwaarden

  • Gehele assortiment = 20% korting
  • Bestel minimaal 3x producten = 25% korting
  • Bestel minimaal 5x producten = 30% korting
  • Bestel 5x actieproducten = 40% korting

Let op: De kortingen worden pas in de winkelwagen (automatisch) toegepast.