Top 6 ideeën & inspiratie voor gordijnen in de slaapkamer

gordijnen slaapkamer

Raambekleding is essentieel in een slaapkamer: het biedt privacy en stelt je in staat het daglicht te reguleren. Fijn als je in de zomer op tijd naar bed wilt of weer eens lekker wilt uitslapen. En het heet niet voor niets raamdecoratie: de juiste gordijnen zorgen voor sfeer in de slaapkamer en sluiten helemaal aan bij jouw woonstijl.

#1: Verduisterende stof

Een donkere kamer is het best voor ons lichaam. Je lichaam is namelijk gevoelig voor licht en donker, en te veel licht kan zorgen voor slapeloosheid. Wanneer het donker wordt, maakt het lichaam melatonine aan – een stofje waardoor jij je moe voelt. Heb je veel ramen of komt er veel licht binnen in je kamer? Dan kun je dus het best kiezen voor een goede verduisterende stof, zoals blackout gordijnen.

#2: Juiste stijl en stof combineren

Niet elke stijl en stof matchen met elkaar. Als je gezelligheid, warmte en een gevoel van buiten wilt uitstralen, kun je het beste gaan voor een landelijk interieur. De kleuren zijn rustig en er wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Een leuke combinatie is om voor structuur in de stof van de gordijnen te kiezen.
 
Een Scandinavisch interieur is daartegenover natuurlijk, simpel en geeft een moderne uitstraling. Met lichte en natuurlijke kleuren ga je helemaal back to basic. Maak gebruik van witte, egale gordijnen voor de perfecte combinatie.

#3: De juiste kleuren kiezen

De kleuren van je gordijnen moeten wel passen bij de rest van het interieur. Een rustige uitstraling zorgt ook voor een kalme sfeer. Laat fellere tinten achterwege en kies voor een rustig kleurenpalet. Rood en geel zorgen ervoor dat je hersenen actief blijven en kunnen zelfs stress opwekken. Kies daarom bijvoorbeeld liever voor blauw of groen tinten.

Om zeker te weten of de kleuren matchen, kun je hier gratis kleurstalen bestellen. Zo zie je in een oogopslag of alle kleuren mooi bij elkaar passen.

#4: Een rails in plaats van roede

Ga je voor een rails of voor een roede? Een roede is een gordijnstang gemaakt van hout of metaal. Ze rusten op een haak, die wordt vastgemaakt aan het plafond. Er is dus altijd een kier van licht aanwezig.

Een betere keuze is daarom een rails. Je gordijn zit hiermee strak tegen het plafond en zorgt ervoor dat de rails niet zichtbaar is. Wil je een goed verduisterde kamer? Ga dan voor een rails.

#5: Kies voor een trendy waveplooi

Erg populair in de afgelopen jaren is de waveplooi. Deze plooi wordt gecreëerd met een speciale gordijnband voorzien van ‘schelphaakjes’ en kan op een rails gehangen worden. Zo hangt hij golvend met diepe plooien voor je raam. Dit geeft een rijke en strakke uitstraling.

#6: Het gordijn ruim opmeten

Bij het opmeten van je gordijnen, kun je het beste zowel in de breedte als in de lengte een centimeter erbij doen. Met meer stof kunnen de gordijnen mooi overlappen, waardoor er geen kier in het midden ontstaat die licht doorlaat. Om dezelfde reden is het voor de lengte ook prettiger dat je gordijn de grond raakt.

Verduisterend, half verduisterend of licht doorlatend?

  • Met black-out gordijnen beheers jij het daglicht dat de kamer bereikt. Black-out gordijnen bestaan uit stof naar keuze met een coating aan de achterzijde die 100 procent van het licht tegenhoudt. Bijkomend voordeel is dat je naast licht ook kou en hitte buiten houdt; de coating isoleert. 
  • Dim-gordijnen zijn niet 100% verduisterend en laten dus wel iets van licht door. Deze maken de kamer niet pikdonker, maar zorgt voor een schemering die jouw lichaam het signaal geeft dat het tijd is om te gaan slapen. 
  • Lichtdoorlatende stoffen hebben ook zo hun charme. Zoals duo-rolgordijnen met een transparante strook, maar ook vitrages bijvoorbeeld: deze lichtgewicht gordijnen filteren geen licht maar geven charme en zachtheid aan de slaapkamer. Ze verspreiden het licht mooi over de ruimte. 
  • Voor een goede nachtrust is het fijn als het lekker donker is wanneer je naar bed gaat en er pas weer licht binnenkomt als je uitgerust wakker bent geworden. Combineer een transparant plisségordijn met een 100% verduisterend overgordijn voor sfeer én functionaliteit.

Welke raamdecoratie past bij mijn woonstijl?

  • Past de eenvoud en tijdloosheid van de basic woonstijl bij jou? Kies dan voor shutters van hout(look), linnen gordijnen en andere stoffen zonder dessin. Houd het clean en praktisch.
  • Kenmerkt jouw woonstijl zich met design items? Dan is het in jouw interieur mooi om de gordijnrails weg te werken in een koof. Kies voor dunne, aluminium shutters en glanzende, maar effen gordijnen.
  • Is het bij jouw thuis stoer en industrieel? Geef ook de ramen een no nonsense look door er houten of aluminium jaloezieën voor te hangen. Toch liever gordijnen? Kleuren als zwart, donkergrijs, legergroen en wit doen het goed in dit type interieur. 
  • Liefhebbers van de klassieke woonstijl kunnen hun hart ophalen bij raambekleding. Gordijnen hebben de kracht een interieur aan te kleden en te verbinden. Hang warme, zware stoffen voor de ramen en ga los met materialen als fluweel, zijde, leer en linnen gecombineerd met grijze, zwarte en bruine tonen.
  • Houd jij van landelijk wonen? Een vouwgordijn of eikenhouten shutters onderstrepen jouw woonstijl. Hou het rustig: kleuren die het goed doen in jouw woning zijn zand, leem, grijs- en groentinten.
  • Bij een romantische woonstijl kun je wat betreft raamdecoratie lekker uitpakken: zachte stoffen in pastelkleuren, kanten vitrages en ruches aan de randen. Ook dessins als bloemen of elegante patronen die een romantisch gevoel geven werken goed. Houd het wel rustig, het is immers een slaapkamer.

Meer bestellen = Meer korting

Voorbeeld: Koop een vitrage + een rolgordijn + nog een rolgordijn (totaal 3x producten) & ontvang 25% korting totaal. Bekijk hieronder de voorwaarden

  • Gehele assortiment = 20% korting
  • Bestel minimaal 3x producten = 25% korting
  • Bestel minimaal 5x producten = 30% korting
  • Bestel 5x actieproducten = 40% korting

Let op: De kortingen worden pas in de winkelwagen (automatisch) toegepast.