Hoe kies je de juiste kleuren voor gordijnen in de woonkamer: wel of niet meegaan met de trends?

In de zoektocht naar de perfecte gordijnen voor de woonkamer staan veel huiseigenaren voor een dilemma: volgen ze de huidige interieurtrends of vertrouwen ze op tijdloze kleuren? In deze complexe beslissing komen persoonlijke voorkeuren en esthetische overwegingen samen. Trends kunnen een inspirerende leidraad zijn, maar duurzaamheid en persoonlijke stijl spelen ook een cruciale rol. Deze blog biedt inzicht in de dynamiek van kleurkeuzes voor gordijnen, waarbij we de voordelen van zowel tijdloze als trendy opties verkennen.

De top 5 populairste kleuren voor gordijnen door de jaren heen

Als je niet mee wilt gaan met de trends, maar toch niet eruit kan komen welke kleur gordijnen nou het beste bij jou passen, kun je ook een kijkje nemen naar de volgende tijdloze kleuren. Deze kleuren blijken al jaren lang populair te zijn en dat is natuurlijk niet zonde reden:

  1. Nachtelijke Navy: Diep en rustgevend, marineblauw blijft een favoriete keuze voor gordijnen door de jaren heen. Deze kleur voegt een vleugje elegantie toe aan elke ruimte en vormt een tijdloze basis die gemakkelijk kan worden gecombineerd met verschillende interieurstijlen.
  2. Subtiel Grijs: De neutraliteit van grijs maakt het een veelgevraagde kleur voor gordijnen. Van lichtgrijs tot antraciet, deze tint past moeiteloos bij diverse kleurenschema’s en biedt een verfijnde en eigentijdse uitstraling.
  3. Warme Natuurtonen: Aardetinten zoals beige, taupe en zand zijn blijvend populair voor gordijnen vanwege hun veelzijdigheid en rustgevende uitstraling. Deze kleuren brengen een vleugje natuurlijke warmte in huis en creëren een gezellige sfeer.
  4. Sereen Wit: Witte gordijnen geven een frisse en lichte uitstraling aan elke ruimte. Ze zijn tijdloos en passen goed bij zowel klassieke als moderne interieurs. Bovendien weerkaatsen ze natuurlijk licht, waardoor de kamer een ruimtelijk gevoel krijgt.
  5. Levendig Oker: Voor wie durft te experimenteren, blijft okergeel een opvallende keuze. Deze warme en levendige kleur voegt een speels element toe aan de inrichting en kan perfect samengaan met neutrale kleuren voor een gebalanceerd geheel. Okerige gordijnen brengen een zonnige gloed in elke ruimte en zorgen voor een eigentijdse uitstraling.

Neutrale tinten voor een minimalistisch interieur

Neutrale kleuren zoals wit, beige, taupe, lichtgrijs en antraciet komen allemaal in een warme of koele tint. Je kan ze goed combineren met bijna alle andere kleuren die misschien in jouw interieur voorkomen. Probeer ook om donkere tinten te gebruiken. Een gordijn in de kleur antraciet maakt niet alleen de sfeer heel stoer en chic, maar heeft ook de eigenschap om andere kleuren in de ruimte te accentueren.

Wat zijn de meest populaire kleuren voor gordijnen in 2023?

Kies de kleur die het beste bij je stijl past en laat je gordijnen een statement maken in jouw interieur. Voor inspiratie kun je ook kijken naar deze hippe kleuren:

  1. Diep Olijfgroen: Diep olijfgroen is dé kleur die momenteel de toon zet in gordijntrends. Deze rijke, aardse tint brengt de natuur naar binnen en voegt een vleugje luxe toe aan elke ruimte. Het werkt prachtig in combinatie met natuurlijke materialen en moderne meubelstukken.
  2. Zacht Terracotta: Terracotta, een warme aardetint, domineert de interieurwereld. Zachte terracotta gordijnen stralen warmte uit en creëren een gezellige sfeer. Deze kleur past goed bij zowel neutrale als gedurfde kleurenpaletten en voegt een vleugje nostalgie toe.
  3. Diep Tealblauw: Tealblauw is een krachtige en verfijnde keuze voor gordijnen. De diepe tint straalt rust uit en voegt tegelijkertijd een vleugje drama toe aan de ruimte. Combineer het met lichte meubels voor een eigentijdse uitstraling.
  4. Champagne Roze: Voor een vleugje romantiek en elegantie zijn gordijnen in champagne roze een hit. Deze zachte en verfijnde kleur voegt een vrouwelijk tintje toe aan het interieur zonder te overheersen. Het werkt goed in slaapkamers en lounges.
  5. Grafiet Grijs: Grafiet grijs is een tijdloze kleur die momenteel weer in opkomst is. Het is een veelzijdige keuze die past bij zowel moderne als klassieke interieurstijlen. Grijze gordijnen vormen een neutrale achtergrond en laten andere elementen in de kamer schitteren.

Wel of niet meedoen met kleurtrends onder gordijnen?

Kleurentrends zijn leuk als inspiratie, maar trends komen en gaan. Het is handig dat de kleur die je kiest langer mee kan gaan. Kies daarom liever een kleur die jij mooi vindt en die precies past bij de sfeer die je wilt creëren.

zeker bij gordijnen is dit beolangrijuk om te doen. je wilt immer sniet elk jaar een nieuw paar gordijnen kopen, omdat de kleur van jouw oude gordijnen niet meer in de trend is. Vaak hebben mensen liever dat ze toch een paar jaar gebruik kunnen maken van hun gordijnen.

Let op wanneer je kleuren online uitzoekt. De kleuren online kunnen afwijken van hoe de kleur in het echt er uit ziet. Daarom is het handig om eerst kleurstalen te bestellen. Bekijk hier gratis kleurstalen.

Wanneer gebruik je te weinig of juist te veel kleur in jouw interieur?

Je moet natuurlijk jouw interieur altijd naar jouw eigen stijl en smaak maken. Als je echter radeloos bent of je nu te weinig, te veel of precies genoeg kleur hebt gebruikt kun je de volgende ‘regels’ in gedachte houden:

  • Eén accentmuur schilderen of behangen is een manier om snel en gemakkelijk kleur te geven aan de woning. Net zoals het aanschaffen van een paar nieuwe kussens, een lampenkap, een poef, een plaid of een vloerkleed.
  • Meubels komen meestal in neutrale tinten, omdat ze dan makkelijker bij elkaar passen. Toch kan het heel leuk zijn om een kleurrijke eetkamerstoel toe te voegen in je kamer. De grote investeringen zoals zitbanken, inbouwkasten, apparatuur, badkamertegels en vloeren, gaan het langste mee wanneer ze een neutrale kleur hebben.
  • Kleur kan je beter doseren, anders wordt het snel ‘too much’ en raak je het effect kwijt. Een vuistregel is om in maximaal 20% van de inrichting één opvallende kleur te gebruiken en in de resterende 80% neutrale kleuren. In een gemiddelde woonkamer zou dat gelijk staan aan één muur okergeel schilderen en een paar okergele kussens kopen voor op de bank.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

  • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
  • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
  • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
  • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis