Hoe kies je gordijnen voor kleine ramen? 7 Tips & adviezen om je ramen ‘groter’ te maken

Kleine ramen kunnen een uitdaging vormen bij het inrichten van je interieur. Ze laten minder licht binnen en kunnen een ruimte al snel benauwd doen aanvoelen. Maar met de juiste gordijnen en stylingtrucs kun je zelfs de kleinste ramen omtoveren tot een esthetisch hoogstandje en je ruimte groter laten lijken. In dit artikel delen we handige tips en ideeën om het meeste uit je kleine ramen te halen.

1. Kies lichte en luchtige stoffen

Lichte en luchtige stoffen zijn de sleutel tot het vergroten van de visuele ruimte in een kamer met kleine ramen. Het gebruik van zachte kleuren zoals wit, crème, lichtgrijs of pastelkleuren kan een dramatisch verschil maken. Deze tinten hebben de eigenschap om natuurlijk licht te weerkaatsen, waardoor de ruimte helderder lijkt en een gevoel van openheid creëert. Bovendien zorgen lichte stoffen ervoor dat het daglicht door de gordijnen heen schijnt, wat een lichte en luchtige sfeer in de kamer bevordert.

 • Gebruik zachte kleuren zoals wit, crème, lichtgrijs of pastelkleuren.
 • Deze tinten weerkaatsen natuurlijk licht en creëren een gevoel van ruimte.
 • Lichte stoffen laten daglicht door de gordijnen schijnen voor een luchtige sfeer.

TIP: Bestel hier gratis kleurstalen om zelf de kleur en kwaliteit te beoordelen.

2. Gebruik lichte raamdecoratie

Het selecteren van de juiste raamdecoratie is essentieel voor het maximaliseren van de ruimte bij kleine ramen. Lichte en slanke raamdecoratie, zoals plisségordijnen of rolgordijnen, is ideaal. Ze nemen weinig ruimte in beslag en laten meer van het raam vrij, wat resulteert in een ruimtelijker gevoel. Het vermijden van zware, volumineuze raamdecoratie is cruciaal, omdat deze de ruimte kan overladen en benauwd kan maken.

3. Kies voor gordijnen die tot op de vloer vallen

Een eenvoudige techniek om kleine ramen groter te laten lijken, is het kiezen van gordijnen die tot op de vloer vallen. Zelfs als je ramen klein zijn, laat de gordijnstof tot aan de vloer hangen. Dit creëert een gevoel van continuïteit in de hoogte en geeft de illusie van grotere ramen en een hoger plafond. De vloeiende lijnen van de gordijnen trekken de aandacht naar boven en benadrukken de verticale dimensie van de ruimte, waardoor deze ruimer aanvoelt.

 • Laat de gordijnen tot aan de vloer hangen voor een continuïteit in de hoogte.
 • Dit geeft de illusie van grotere ramen en een hoger plafond.
 • De vloeiende lijnen trekken de aandacht omhoog.

4. Vermijd drukke patronen

Bij het decoreren van een ruimte met kleine ramen is het verstandig om drukke patronen te vermijden. Draden patronen kunnen de aandacht afleiden van het raam en de ruimte onnodig complex maken. In plaats daarvan is het raadzaam om te kiezen voor eenvoudige en subtiele ontwerpen. Effen kleuren of rustige patronen kunnen de ruimte kalmeren en een gevoel van openheid bevorderen. Het minimaliseren van visuele afleiding draagt bij aan het ruimtelijke effect dat je wilt bereiken.

 • Drukke patronen kunnen de aandacht afleiden van het raam en de ruimte complex maken.
 • Kies eenvoudige en subtiele ontwerpen met effen kleuren of rustige patronen.
 • Minimaliseer visuele afleiding voor een kalmerend effect.

5. Minimaliseer het gebruik van zware stoffen

Het gebruik van zware stoffen bij kleine ramen kan een ruimte snel verzwaren en beklemmend maken. Het is daarom raadzaam om dikke, dichte stoffen te vermijden, vooral als je een lichte en luchtige sfeer wilt creëren. Kies in plaats daarvan voor lichtere en dunnere stoffen die gemakkelijk te manipuleren zijn. Deze stoffen laten meer natuurlijk licht binnen en zorgen ervoor dat de ruimte niet overbelast wordt. Denk aan materialen zoals voile, linnen, zijde of dun katoen voor je gordijnen. Ze voegen textuur toe zonder de ruimte te verzwaren.

 • Zware stoffen kunnen een ruimte verzwaren en beklemmend maken.
 • Vermijd dikke, dichte materialen en ga voor lichtere, dunne stoffen.
 • Lichtere stoffen laten meer licht binnen en voorkomen overbelasting.

6. Houd de vensterbank vrij

Een opgeruimde vensterbank draagt bij aan het ruimtelijke effect bij kleine ramen. Probeer de vensterbank vrij te houden van te veel decoratie, planten of opbergitems. Een eenvoudige, minimalistische vensterbank geeft de indruk van meer vloeroppervlak en versterkt de ruimtelijke uitstraling van de kamer. Als je toch iets op de vensterbank wilt plaatsen, kies dan voor kleine, subtiele decoraties die niet te veel ruimte innemen en harmoniëren met de algehele stijl van de kamer.

7. Kies voor inbouwgordijnrails

Bij het ophangen van gordijnen voor kleine ramen is het aan te raden om inbouwgordijnrails te overwegen. Inbouwgordijnrails zijn een uitstekende keuze, omdat ze minder opvallen en de ruimte niet onderbreken. Ze bieden een gestroomlijnde en moderne uitstraling. Bovendien kun je ze aanpassen aan de breedte van je ramen en ervoor zorgen dat de gordijnen soepel openen en sluiten, zonder onnodige franjes. Het gebruik van inbouwgordijnrails minimaliseert afleiding en maximaliseert het ruimtelijke gevoel dat je wilt bereiken.

 • Inbouwgordijnrails bieden een gestroomlijnde uitstraling.
 • Ze vallen minder op en onderbreken de ruimte niet.
 • Pas ze aan aan de breedte van je ramen voor een strakke look.

Gordijnen voor kleine ramen: Een wereld van mogelijkheden

Hoewel kleine ramen wellicht beperkt lijken als het gaat om raamdecoratie, bieden ze eigenlijk een scala aan mogelijkheden om je creativiteit te uiten. Met de juiste keuzes in gordijnen en stylingtrucs kun je je kleine ramen omtoveren tot een troef voor je interieur. Het draait allemaal om het spelen met licht, kleur en patroon om de illusie van ruimte te creëren. Dus ga aan de slag en laat je kleine ramen stralen in je huis!

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

 • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
 • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
 • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
 • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis