Energiebesparing en gordijnen: Hoe je met de juiste gordijnen je huis efficiënter kunt maken

Gordijnen kunnen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie in je huis. Door zorgvuldig de juiste gordijnen te selecteren, kun je de warmteoverdracht beïnvloeden en energie besparen. Dikke, zwaardere gordijnen kunnen dienen als een extra isolatielaag, waardoor warmteverlies in de winter wordt verminderd en warmte in de zomer buiten wordt gehouden. Het sluiten van de gordijnen tijdens koude nachten voorkomt tocht en houdt de warmte binnen, waardoor je de verwarmingskosten kunt verlagen. Daarnaast kunnen lichtgekleurde gordijnen helpen bij het weerkaatsen van zonlicht, waardoor de behoefte aan airconditioning op warme dagen wordt verminderd. Door bewust te kiezen voor gordijnen die passen bij je specifieke behoeften, kun je niet alleen energie besparen, maar ook een comfortabeler en milieuvriendelijker huis creëren.

Waarom op maat gemaakte gordijnen en niet kant en klaar?

Kant en klare raamdecoratie sluit meestal niet goed aan om jouw raam. Zeker als je bijvoorbeeld bijzondere of afwijkende hoeken in het raam hebt. Zo kunnen er vaak nog kieren ontstaan waar tocht en kou langs komen. Met op maat gemaakte gordijnen heb je hier geen last van. Deze zijn helemaal aangepast & op maat gemaakt voor jouw ramen en sluiten hierdoor perfect aan. Je hebt dus geen last meer van kieren.

  • Past altijd precies
  • Kwaliteit is hoger (gaat langer mee)
  • Heeft een luxe uitstraling
  • Laat het product optimaal passen bij uw huisstijl
  • Ze sluiten perfect aan, zonder enige kieren. Zo bespaar je op de hoge energiekosten.

Hoe goed kan een overgordijn op maat isoleren?

Je vraagt je misschien af hoeveel isolatie een gordijn precies biedt. De mate van isolatie varieert meestal per gordijn, maar over het algemeen kan goed passende raambekleding in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Met de huidige energieprijzen komt dit neer op een besparing van ongeveer €810 per jaar. Afhankelijk van de stof en dikte van het gordijn kun je mogelijk nog meer besparen of iets minder. Het is dus zeker de moeite waard om isolerende gordijnen te overwegen als je wilt besparen op je energierekening. Bovendien bieden isolerende gordijnen niet alleen voordelen in de winter, maar kunnen ze ook helpen om je huis koeler te houden in de zomer. Door de hitte buiten te houden, kun je je afhankelijkheid van airconditioning verminderen en zo energie besparen. Het kiezen van dikke gordijnen is een goede manier om isolatie te verbeteren.

Warmteverlies tegengaan bij de (voor)deur met gordijnen op maat

Deuren en ramen kunnen zorgen voor warmteverlies die kan oplopen tot wel 50%. Daarom is het zeker de moeite waard om over een goede isolatie na te denken. Zelfs bij dubbel glas kun je nog zo’n 20% van de warmte in huis verliezen via de ramen. Dit is natuurlijk zonde. Raamdecoratie kan geplaatst worden zonder veel te hoeven klussen. Er zou hooguit een nieuwe rails of andere bevestiging zijn die gemonteerd moeten worden. Dit kun je vaak zelf gemakkelijk doen. De kosten zijn dus een stuk lager dan wanneer je voor nieuwe deuren of ramen zou kiezen. Met goede raamdecoratie zorg je voor energiebesparing tot 25%.

Top 4 op maat gemaakte koude- en warmtewerende gordijnen

Hoe dikker de stof, hoe beter de isolatiewaarde en hoe beter de warmte in huis wordt vastgehouden. Blackout gordijnen van de collectie California hebben bijvoorbeelde een isolatiewaarde van A++. Deze hebben de beste isolerende stof.

1, Blackout gordijnen California, 100% verduisterend

Onze best isolerende & energiebesparende stof (A++). De uni collectie California is een 100% verduisterende stof van zeer hoge kwaliteit. Deze stof heeft een lichtdichtheid van 100% en hoeft dus niet gevoerd te worden. Hierdoor zijn onze gordijnen gemiddeld 40%-50% goedkoper dan gevoerde gordijnen.

  • Blackout door speciale coating
  • Zeer luxe stof
  • Hoog slijtvast percentage
  • Kleurvast
  • Beste isolatiewaarde

2, Blackout gordijnen Texas Road, 100% verduisterend

De collectie Texas Road bestaat uit 6 populaire stoffen. De stof heeft een mooi profiel, doordat er gemengde draden zijn gebruikt. Dit betekent dat deze stof bestaat uit verschillende draaddiktes. Hierdoor krijgt het gordijn een luxe en volle uitstraling. Deze stof heeft al een lichtdichtheid van 100% en hoeft dus ook niet gevoerd te worden.

  • 100% verduisterende gemeleerde luxe stof
  • Hoge kwaliteit stof 
  • Hoog slijtvast percentage

3, Dim-out gordijnen Phoenix, 98% verduisterend

De collectie Phoenix is van hoge kwaliteit en beschikbaar in 25 uni-kleuren. Deze dim-out stof is 98% verduisterend en heeft een satijn-look. De stof is gemaakt van 100% polyester. Polyester (PES) is een vaak gebruikte synthetische vezel binnen gordijnen met een hoge slijtweerstand, een goede stabiliteit en een hoge kleurechtheid.

  • Luxe Satijnen stof
  • Dimout stof
  • Laagste prijs
  • Circa 98% lichtdicht
  • Wasbaar op 30 graden

4, Overgordijnen ribstof Chicago, 85% verduisterend

De collectie Chicago heeft een hoge lichtdichtheid, met een stof van zeer hoge kwaliteit. De stof heeft een ribstof structuur en hierdoor een echte unieke uitstraling. De ribstof is gemaakt van 92% Polyester (PES) en 8% Polyamide/Nylon (PA). Ideaal voor de huiskamer, maar ook erg veel gebruikt voor de slaapkamer.

  • Wasbaar
  • Hoog slijtvast percentage
  • Unieke uitstraling door ribstof
  • Lichtdichtheid 85%
  • Hoge kwaliteit stof 92% PES & 8% PA (vraag gratis kleurstaal aan)

TipKom je er niet helemaal uit of je wel of geen voering nodig hebt voor jouw gordijnen? Lees dan ook: Wanneer moet ik mijn gordijn laten voeren?

Blackout gordijn = verduisterend en isolerend

De dichte stoffen, waarbij de garens strak geweven zijn isoleren op zichzelf al best goed, doordat de lucht niet gemakkelijk kan ontsnappen. Gordijnen die echter het meest isolerend werken, en bovendien meestal voordeliger uitkomen, zijn de 100% lichtdichte (black-out) varianten. Lichtdichte gordijnen hebben namelijk een speciale coating aan de achterkant. Deze coating houdt in de winter de kou tegen en de warmte binnen, en in de zomer werkt dit precies andersom. Door de lichte coating weerkaatsen de felle zonnestralen en houd je het in huis lekker koel. Zo kun je besparen op de kosten voor de verwarming & airco.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

  • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
  • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
  • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
  • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis