Do’s en dont’s om je raam perfect op te meten: 6 ultieme tips voor accuraat inmeten van gordijnen op maat

Ben je van plan om nieuwe gordijnen op te hangen, maar ben je bang dat je ze verkeerd opmeet? Het inmeten van gordijnen is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat ze perfect passen en er professioneel uitzien. In deze gids delen we zes waardevolle tips die je helpen bij het meten van je raam op de juiste manier. Leer hoe je de breedte, hoogte en lengte van het raam correct meet, ontdek de ideale overlap voor je gordijnen en krijg inzicht in belangrijke overwegingen bij het bepalen van de juiste lengte. Met deze tips zal het inmeten van gordijnen een fluitje van een cent zijn en kun je binnenkort genieten van prachtige raamdecoratie die perfect bij jouw interieur past.

Tip 1: Hoe meet je de breedte van het raam?

Het meten van de breedte van het raam is de eerste stap naar perfect passende gordijnen. Gebruik een stevige meetlint en meet van links naar rechts op drie verschillende punten: de bovenkant, het midden en de onderkant van het raam. Noteer de kleinste breedtemaat om er zeker van te zijn dat je gordijnen niet te breed zullen zijn. Bijvoorbeeld, als je raam een breedtemaat heeft van 150 centimeter aan de bovenkant, 152 centimeter in het midden en 148 centimeter aan de onderkant, neem dan 148 centimeter als de breedte voor je gordijnen.

Tip 2: De juiste hoogte opmeten voor gordijnen op maat

Na het meten van de breedte is het tijd om de hoogte van het raam te bepalen. Meet vanaf de bovenkant van het raam tot aan de vensterbank op drie verschillende punten: links, midden en rechts. Noteer de kleinste hoogtemaat om er zeker van te zijn dat je gordijnen niet te lang zullen zijn. Bijvoorbeeld, als de hoogtematen 180 centimeter, 182 centimeter en 178 centimeter zijn, neem dan 178 centimeter als de hoogte voor je gordijnen.

Tip 3: Voeg overlap toe voor een volle uitstraling van het gordijn

Om te zorgen voor een luxueuze en volle uitstraling van je gordijnen, is het belangrijk om overlap toe te voegen aan de breedtemaat. Hierdoor sluiten de gordijnen mooi aan wanneer ze gesloten zijn. Een goede richtlijn is om ongeveer 20 tot 30 centimeter extra breedte toe te voegen aan elke kant van het raam. Bijvoorbeeld, als je raam een breedtemaat heeft van 148 centimeter, voeg dan 40 centimeter (20 centimeter aan elke kant) toe aan de breedte van je gordijnen.

Tip 4: Hoe bepaal je de juiste lengte voor je gordijnen?

De juiste lengte van de gordijnen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de stijl van je interieur. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen om rekening mee te houden. Voor gordijnen die net boven de vensterbank hangen, meet de hoogte van het raam en voeg 15 tot 20 centimeter toe. Wil je dat je gordijnen tot op de vloer hangen? Meet dan de hoogte van het raam tot aan de vloer en voeg 1 tot 3 centimeter toe om te voorkomen dat ze slepen.

Tip 5: Overweeg de juiste bevestigingsmethode voor je gordijnen

Bij het inmeten van gordijnen is het belangrijk om ook de juiste bevestigingsmethode in overweging te nemen. Afhankelijk van het type raam en de gewenste uitstraling, kun je kiezen voor verschillende bevestigingsmethoden, zoals rails, roedes, of specifieke gordijnroedes voor bijzondere raamconfiguraties. Meet de breedte van de gekozen bevestigingsmethode in plaats van de breedte van het raam. Houd ook rekening met eventuele overlap en zorg ervoor dat de bevestigingsmethode stevig genoeg is om het gewicht van de gordijnen te dragen. Door de juiste bevestigingsmethode te kiezen en nauwkeurig te meten, kun je genieten van goed opgehangen gordijnen die perfect passen bij jouw raam en interieur.

Tip 6: Raadpleeg een professional voor complexe raamconfiguraties

Als je te maken hebt met complexe raamconfiguraties, zoals erkers, dakramen of grote ramen, kan het inmeten van gordijnen een uitdaging zijn. In deze gevallen is het verstandig om een professional in te schakelen. Een specialist op het gebied van raamdecoratie kan je helpen bij het meten van de ramen op de juiste manier en advies geven over de beste oplossingen voor jouw specifieke situatie. Zo ben je verzekerd van perfect passende gordijnen die de schoonheid en functionaliteit van je complexe raamconfiguraties benadrukken.

Tip!

Wil je graag gordijnen die net boven de vloer hangen? Haal dan 2 cm van de hoogte af. Gebruik onze handige meetinstructie.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

  • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
  • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
  • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
  • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis

Alle 6 ultieme tips op een rij voor accuraat inmeten van gordijnen op maat

Samenvattend is het inmeten van gordijnen een cruciale stap om ervoor te zorgen dat ze perfect passen en er professioneel uitzien. Hier zijn nogmaals alle zes ultieme tips op een rij:

  1. Meet de breedte van het raam.
  2. Bepaal de hoogte van het raam.
  3. Voeg overlap toe voor volheid.
  4. Bepaal de juiste lengte.
  5. Overweeg de juiste bevestigingsmethode.
  6. Raadpleeg een professional voor complexe raamconfiguraties.

Door deze tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je gordijnen accuraat worden ingemeten en perfect aansluiten bij je raam en interieur.

De 4 veelvoorkomende fouten bij het inmeten van gordijnen op maat op een rijtje

Bij het inmeten van gordijnen kunnen er helaas ook enkele veelvoorkomende fouten worden gemaakt. Het is belangrijk om deze te vermijden om teleurstellingen te voorkomen. De vier meest gemaakte fouten bij het inmeten van gordijnen zijn:

  1. Onnauwkeurige metingen: Het niet zorgvuldig en nauwkeurig meten van de breedte en hoogte van het raam kan leiden tot gordijnen die te breed, te smal, te lang of te kort zijn.
  2. Vergeten van overlap: Het niet toevoegen van voldoende overlap aan de breedtemaat kan resulteren in gordijnen die niet vol genoeg ogen wanneer ze gesloten zijn.
  3. Onduidelijke bevestigingsmethode: Het kiezen van een onjuiste bevestigingsmethode kan leiden tot onstabiele gordijnen of gordijnen die niet goed passen bij de gekozen bevestigingsmethode.
  4. Onvoldoende rekening houden met stijl en plooiing: Het negeren van de gewenste stijl en plooiing van de gordijnen kan leiden tot een ongewenst uiterlijk en minder functionaliteit.

Het vermijden van deze fouten is essentieel voor het verkrijgen van perfect passende gordijnen die jouw interieur verfraaien.

Belangrijke tips voor het bestellen van gordijnen op maat

Bij het bestellen van gordijnen zijn er enkele belangrijke tips die je kunnen helpen om de juiste keuzes te maken. Het is raadzaam om stofstalen aan te vragen vóórdat je een definitieve beslissing neemt. Hiermee kun je namelijk de kleur, textuur en kwaliteit van de stof zelf zien en voelen. Verder is het belangrijk om rekening te houden met de verduisteringsgraad die je nodig hebt. Er zijn verschillende gradaties van verduistering beschikbaar, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest op basis van jouw behoeften. Tot slot is het aan te raden om de betalings- en retourvoorwaarden te controleren, zodat je weet wat je kunt verwachten en eventuele problemen kunt voorkomen.

  1. Stofstalen aanvragen: Kleur en textuur zelf beoordelen
  2. Verduisteringsgraad bepalen
  3. Betalings- en retourvoorwaarden controleren

Meer bestellen = Meer korting

Voorbeeld: Koop een vitrage + een rolgordijn + nog een rolgordijn (totaal 3x producten) & ontvang 25% korting totaal. Bekijk hieronder de voorwaarden

  • Gehele assortiment = 20% korting
  • Bestel minimaal 3x producten = 25% korting
  • Bestel minimaal 5x producten = 30% korting
  • Bestel 5x actieproducten = 40% korting

Let op: De kortingen worden pas in de winkelwagen (automatisch) toegepast.