Wat zijn vouwgordijnen?

Natuurlijk zijn vouwgordijnen verkrijgbaar in talloze stofsoorten, kleuren, designs en mate van lichtdoorlatendheid. Maar er kan veel meer mee gedaan worden om ze helemaal af te stemmen op jouw woonsituatie en jouw wensen.

Wat zijn vouwgordijnen?

Vouwgordijnen worden op maat gemaakt van stof, gecombineerd met baleinen. Deze noem je segmenten. Deze segmenten zijn altijd symmetrisch verdeeld waardoor elke laag even groot is. Alleen het onderste segment is net wat meer dan de helft qua grootte. Dit is gedaan zodat de stof aan de voorzijde niet zal verkleuren.

Baleinen zijn buisjes die in de horizontale tunnels worden geschoven. Hierdoor blijft het gordijn mooi strak in het kozijn hangen. Een vouwgordijn zit aan de bovenzijde van het raam vast en valt trapsgewijs naar beneden wanneer je deze sluit. Vouwgordijnen zijn heel mooi te combineren met overgordijnen en geven je interieur hierdoor veel sfeer. Door de stijl van afwerking en de keuze voor een stof zijn ze volledig aan te passen aan je eigen woonstijl.


Bekijk hier vouwgordijnen op maat

De afwerking van het vouwgordijn

Vouwgordijnen kunnen in een strak of juist een nonchalante uitvoering gemaakt worden. Bij de nonchalante versie, heel mooi in een landelijk of romantisch interieur, worden geen baleinen gebruikt. Wil je wel een gordijn dat strak hangt? Dan worden er baleinen aangebracht. Hierbij kun je ook weer kiezen voor verschillende opties.

Zo kun je kiezen voor baleinen die aan de voorzijde of achterzijde worden ingestikt. Baleinen aan de voorzijde zorgt ervoor dat de stof meer structuur en diepte krijgt. Zitten ze aan de achterzijde, dan zie je aan de voorkant enkel een subtiel naadje. 

Verduisterende of tranpsparante vouwgordijnen?

Een voordeel van vouwgordijnen is dat ze in bijna alle gordijnstoffen gemaakt kunnen worden. Je kunt kiezen uit prachtige structuren of een bijzonder motief. Een vouwgordijn kan dienen van vitrage, inbetween tot overgordijn, dat bepaalt de dikte van de stof. Het is daarom wel belangrijk om vooraf te bepalen wat de functie van de vouwgordijnen moet zijn. Dit maakt het minder moeilijk om de juiste stof uit te kiezen. 

– Transparante stoffen zijn het meest geschikt voor vouwgordijnen, dat is het alternatief voor vitrage. Het houdt de inkijk tegen, terwijl er wel veel daglicht naar binnen komt.

– Dikke verduisterende stoffen. Gordijnen van een dikkere stof zijn fijn om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Als je graag dit effect wilt, kies dan dus voor een wat dikkere stof die geluid beter dempt. Ook isoleren deze beter dan dunnere stoffen.

De kleur van de gordijnen en het soort stof bepaalt voor een groot deel ook de uitstraling. Kies in een landelijke woonstijl voor natuurlijke tinten en linnen weving. In een moderne woonstijl kunnen opvallende, primaire kleuren prachtig uit komen in de gordijnen. Zo maakt de raambekleding het interieur helemaal af.

Mogelijkheden

Veel vouwgordijnen worden op maat gemaakt, zodat je zelf kunt kiezen tussen de stoffen en afwerking. Zo stem je ze af op jouw ruimte en inrichting.

Voor de slaapkamer zijn verduisterende vouwgordijnen ideaal. Kies hier voor een verduisterende stof of laat ze voeren, zo zorg je voor optimale verduistering. Donkere gordijnen geven een slaapkamer bovendien heel veel sfeer. Bepaalde vouwgordijnen zijn zelfs geschikt voor kantel-kiepramen en dakramen.

Bekijk hier verduisterende vouwgordijnen

In de woonkamer kun je juist kiezen voor een transparantere stof. Zo is er geen inkijk, maar komt er nog wel daglicht door de gordijnen naar binnen. Op een warme zomerdag blijft de temperatuur binnen heel aangenaam door de gordijnen te sluiten. Bij enkel glas of veel tocht zijn wat dikkere gordijnen ideaal. Deze hebben namelijk een beter isolerende werking. De tempratuur in huis wordt constant gehouden, terwijl tocht en kou van buitenaf tegen gehouden worden.



Bekijk hier transparante vouwgordijnen