Wat is het beste materiaal voor gordijnen in de huiskamer?

Raamdecoratie kan soms erg lastig zijn bij het kiezen van je interieur. Er zijn veel verschillende stoffen en grondstoffen voor textiel. En elke soort heeft weer zijn eigen effect op de uitstraling in huis. Wij helpen jou graag verder in de keuze voor de juiste gordijnen. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende gordijnstoffen en hun eigenschappen:

1. Polyester

Polyester is een synthetische vezel. Enorm sterk en vorm-en kleurvast. Deze stof heeft een minimale krimp en kan gemakkelijk gereinigd worden. Tevens is deze gordijnstof antiallergeen en hygien.

  • Behoorlijk slijtvast en makkelijk te onderhouden.
  • Polyester gordijnstof is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes: er komen niet snel zwarte plekken in, de stof rekt niet uit en stof droogt snel.
  • Polyester heeft een laag krimppercentage.
  • Polyester verkleurt minder snel dan katoen.

2. Katoen

Katoen is een natuurlijke vezel en wordt vaak gekozen, omdat men graag die natuurlijke look wil hebben. Katoen is sterk en slijtvast. Het verkleurt, kreukt en krimpt echter wel sneller dan synthetische vezels. Om dit te voorkomen is voorwassen, of de zoom dusdanig hoog maken, dat deze na het wassen kan worden uitgelegd.

  • Katoen is sterk en slijtvast.
  • Dankzij de natuurlijke uitstraling van katoen geeft het een charmante uitstraling.
  • Katoen verkleurt sneller dan synthetische vezels.
  • Katoenen stof is gemakkelijk te strijken.

3. Linnen

Linnen is net als katoen een natuurlijke vezel. Linnen heeft net als katoen een hoog krimppercentage. Linnen neemt gemakkelijk vocht op, waardoor het niet geschikt is in vochtige ruimtes. Het beste kan een linnengordijn gevoerd worden, omdat deze sneller verkleurt bij dag-of zonlicht dan een synthetisch gordijn.

  • Linnen is erg sterk en slijtvast.
  • Gordijnstof van linnen is niet geschikt voor vochtige ruimtes: de stof rekt uit door vocht.
  • Linnen heeft een vrij hoog krimppercentage.
  • Dankzij haar robuuste uitstraling geeft linnen een landelijke look aan je interieur.

4. Katoen/polyester & katoen/linnen

Katoen/polyester valt soepel en natuurlijk, maar zal ook kleurechter en minder krimp vertonen als een katoen alleen. Dit verlengt de levensduur van het gordijn.

Linnen en katoen kunnen heel goed samen gecombineerd worden. Zij zijn beiden van natuurlijke vezels. Katoen is iets goedkoper dan linnen. Zo blijft de prijs ook aantrekkelijk.

Overgordijnen voor elke woonstijl in de huiskamer

Met overgordijnen in de woonkamer haal je echte sfeermakers in huis. Ze bestaan in allerlei stoffen en kleuren, waardoor je altijd een gordijn kunt vinden dat bij je stijl past. Of je nou houdt van een rustig interieur of liever de randjes opzoekt, een overgordijn past in elke woonkamer.

Kies je voor een subtiel weggewerkte rails? Of liever de hotel chique charme van een roede? Het ophangsysteem heeft invloed op de uitstraling van je gordijnen. Denk dus goed na over de sfeer en uitstraling die jij wilt creëren. Wil je gordijnen voor de sfeer, maar ben je niet van plan om ze dicht te doen? Bestel dan smallere gordijnen. Je hebt zo minder stof nodig. Dit scheelt niet alleen in de portemonnee, maar zorgt er ook voor dat er geen te dikke stofbundels langs de ramen hangen. Vind je het lastig om de juiste gordijnmaat te berekenen? Maak dan gebruik van onze gratis inmeetservice.

Welke gordijnen kies ik voor een klassieke woonkamer?

Wil je in de woonkamer een luxe uistraling? Kies dan voor zware, dikke gordijnen in diepe kleuren, zoals koningsblauw of bordeauxrood. Door gordijnen van zachte stoffen, zoals velours gordijnen in de woonkamer te hangen, zorg je voor een elegante en chique sfeer.

Ook satijn is een kwalitatieve stof waarmee je de woonkamer een luxe uitstraling geeft. Zorg voor lange gordijnen, tot op de grond. Tip: voor een extra chique uitstraling hang je de gordijnen op aan een roede. 

Hoe kies ik de juiste kleur voor mijn gordijnen?

Om de juiste gordijnen te vinden, is het goed om verschillende kleurcombinaties te maken. Toch is het soms wel lastig om te bepalen wat mooie kleurcombinaties zijn. Daarom geven wij 3 tips om de juiste kleuren te kiezen.

  1. Zorg ervoor dat je lichte en donkere kleuren in je kleurenpalet meeneemt. Zo creëer je mooie contrasten in je interieur. Ga bijvoorbeeld eens voor donkere gordijnen bij een witte muur of juist andersom. Ook kleur en zwart-wit zijn mooie contrasten die je juist met gordijnen goed kunt laten terugkomen.
  2. Kies voor kleuraccenten in een interieur met veel grijstinten. Zo wordt je huis niet te grauw en met een gekleurd gordijnvoeg je zo al veel kleur toe.
  3. Als je houdt van felle kleuren in huis is het goed om balans te brengen in je interieur met een neutrale kleur, zoals beige, wit of grijs. Zo zou je bij een felgekleurde muur juist kunnen kiezen voor grijze gordijnen, zodat de felle kleuren er beter uitspringen.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

  • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
  • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
  • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
  • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis