Hoe meet jij jouw ramen correct voor op maat gemaakte gordijnen?

De keuze voor op maat gemaakte gordijnen biedt de mogelijkheid om je interieur op een unieke manier te personaliseren. Voordat je echter in de wereld van stoffen en kleuren duikt, is het van essentieel belang om de afmetingen van je ramen nauwkeurig te meten. Deze zes stappen zullen je begeleiden om ervoor te zorgen dat je gordijnen perfect passen en esthetisch bevredigend zijn.

Waarom gordijnen op maat gemaakt?

Ben je toe aan een vernieuwde uitstraling van je interieur met op maat gemaakte gordijnen? Een cruciale eerste stap is het zorgvuldig meten van je ramen. Een correcte meting vormt de basis voor gordijnen die niet alleen perfect passen, maar ook een visueel aantrekkelijk resultaat opleveren, naadloos aansluitend bij jouw persoonlijke stijl.

  • Keuze uit verschillende soorten stoffen
  • Geschikt voor grote ramen (tot 10 meter breed)
  • Past altijd precies
  • Goede kwaliteit
  • Goedkope vorm van raamdecoratie, geen voering nodig
  • Makkelijk inmeten & monteren 

Meet de breedte van het raam

Begin met het meten van de breedte van je raam op drie verschillende hoogtes: bovenaan, in het midden en onderaan. Het doel is om de smalste meting te noteren, waardoor je gordijn genoeg ruimte heeft om mooi te hangen.

  • Voeg extra centimeters toe aan beide zijden om volledige dekking te waarborgen.
  • Een aanbeveling is om 20 tot 30 cm aan elke zijde toe te voegen, waardoor het gordijn ook bij geopende stand een elegante uitstraling behoudt.

Meet de hoogte van het raam

Parallel aan de breedtemeting, is het belangrijk om de hoogte op drie punten te meten: aan de linkerzijde, in het midden en aan de rechterzijde. Noteer de langste meting om te zorgen dat het gordijn de volledige lengte van het raam bedekt.

  • Extra centimeters aan de boven- en onderkant zijn essentieel om de juiste val en een vloeiend uiterlijk te creëren.
  • Overweeg 10 tot 15 cm toe te voegen aan zowel de boven- als onderkant.

Voeg extra centimeters toe voor een mooie overlapping

Om ervoor te zorgen dat je gordijn het raam volledig bedekt, is het verstandig extra centimeters toe te voegen aan beide zijden van de breedte. Denk aan een toevoeging van 20 tot 30 cm aan elke zijde om een weelderige uitstraling te behouden. Dit kun je natuurlijk ook aanpassen naar jouw eigen smaak. Bepaal zelf wat voor overlapping jij mooi zou vinden en tel deze op bij jouw eerder gemeten maten.

Bepaal de montagehoogte van de gordijnen

Een overweging die de algehele uitstraling beïnvloedt, is of je de gordijnen binnen het raamkozijn (nis) of buiten het raamkozijn (op de muur) wilt monteren. De hoogte van het montagepunt tot aan de vloer is van belang bij externe montage. Voor het plaatsen van de definitieve bestelling, neem de tijd om alle metingen zorgvuldig te controleren en ervoor te zorgen dat ze nauwkeurig zijn. Indien je twijfelt over de metingen, vooral bij complexe raamvormen zoals erkers, overweeg dan een professional in te schakelen voor nauwkeurige metingen en deskundig advies.

De top 3 gordijnen-inmeet fouten die vaak worden gemaakt:

Let op de volgende drie punten. Dit zijn de meesten fouten die worden gemaakt bij het opmeten van de gordijnen:

  1. De gordijnen zijn te kort en stoppen op melkpakhoogte boven de vloer of vensterbank. Dit zorgt ervoor dat de sfeervolle uitstraling verdwijnt. Het is natuurlijk wel fijn dat je robot stofzuiger zo niet kan vastlopen in de plooien van je gordijnen.
  2. De gordijnen hangen, maar er zit een kier aan de bovenkant, doordat er is geen rekening gehouden met de rails of bevestiging. De verduistering is niet meer optimaal, de zonnestralen schijnen op je tv scherm.
  3. Het linker en rechter gordijn komen in het midden van het raam niet bij elkaar. Dit heeft als gevolg dat er nog licht en kou via de kier naar binnen kan komen. Ook kunnen voorbijgangers zo door de gordijnen kijken, niet erg handig voor de privacy.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

  • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
  • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
  • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
  • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis