Hoe meet ik lamellen op?

Lamellen zijn erg geschikt voor smalle, maar ook brede ramen. Het opmeten van een lamellen is eenvoudig, maar wel een nauwkeurig werkje. Daarnaast verschilt het opmeten per raam of situatie. U moet met verschillende factoren rekening houden. Hieronder leest u alles wat u moet weten over het opmeten van lamellen.

 Hoe meet ik lamellen op?lamellen opmeten

 1. Bepaal of u in de dag op of op de dag gaat monteren.
 2. Meet de breedte en hoogte op 3 plekken.
 3. Neem de kleinst gemeten breedte.
 4. Trek bij een montage in de dag minimaal 10 mm speling van de breedte af.
 5. Tel bij een montage op de dag een overlap van 50-100 mm bij de breedte op.
 6. Als de lamellen ergens boven komen te hangen. Bijvoorbeeld een kozijn, vensterbank, kozijn of verwarming. Trek dan minimaal 10 mm speling van de hoogte af.

Lamellen op maat

Als u lamellen op maat bestelt dan geeft u vaak zelf de maten door. U dient dan de maten op te meten voor de lamellen en dat moet erg precies worden uitgevoerd. U kunt maten namelijk tot op de millimeter doorgeven. De manier van opmeten is afhankelijk van een aantal factoren. Afhankelijk van uw situatie en hoe u het gaat monteren, moet u de lamellen op een andere manier opmeten. 

Tips voor opmeten van een lamellen

 • Meten is makkelijker met z`n tweeën. Zeker als het gaat om grote breedtes of hoogtes.
 • Wij raden aan om meerdere keren te meten. Zo kunnen kleine meetfoutjes worden voorkomen.
 • Gebruik een meetlat of meetlint voor het inmeten.
 • Schrijf de maten gelijk op zodat u de maat niet kunt vergeten en geen fouten kan maken.
 • Gebruik altijd de inmeethandleiding en zorg dat u van tevoren op de hoogte bent van de afmetingen van het systeem en de pakketdikte.
 • Houd rekening met eventuele obstakels zoals raamhendels, -grepen, waterleidingen en radiatoren, etc.
 • Heeft u een lastige meetsituatie dan kunt u altijd onze meethulp inschakelen. Stuur bijvoorbeeld een foto van uw situatie.
 • Houd er rekening mee dat de lamellen bij sommige steunen meer naar voren komen.
 • Wilt u niet dat het pakket lamellen voor het glas komt, dan kunt u de lamellenrails breder bestellen en dan komt het lamellenpakket voor de muur te hangen.

Lamellen bediening en pakketzijde

U krijgt bij lamellen een bedieningskoord waarmee u de lamellen opzij schuift. U kunt zelf kiezen aan welke kant de bediening zit. U kunt daarnaast kiezen aan welke kant het pak lamellen komt. Het is aan te raden om de keuze hiervoor te baseren op uw situatie. Heeft u bijvoorbeeld aan 1 kant geen ruimte voor het pakket dan kiest u de andere kant. Hoe groter de breedte, hoe dikker het pakket. Het is dan aan te raden om het pakket op te delen in tweeën. U heeft de keuze uit de volgende biedieningsopties:

 • links en pakket links
 • links en pakket rechts
 • links en pakket in het midden
 • links en pakket verdeeld over beide kanten
 • rechts en pakket rechts
 • rechts en pakket links
 • rechts en pakket in het midden
 • rechts en pakket verdeeld over beide kanten
bediening lamellen

In de dag of op de dag monteren

U kunt lamellen op 2 verschillende manieren ophangen: op de dag of in de dag. De meeste mensen weten van tevoren hoe zij hun lamellen willen monteren. Weet u niet goed wat het verschil is tussen in de dag of op de dag en of er voor- en nadelen zijn? Hieronder vindt u een uitgebreide uitleg over in de dag en op de dag.   

lamellen in de dag of op de dag

Het verschil tussen op de dag of in de dag

Lamellen kunt u over het kozijn heen monteren zoals te zien is op de rechter afbeelding hierboven. U kunt de lamellen ook monteren tussen het kozijn of de muren in zoals te zien is op de linker afbeelding hierboven. Bij een op de dag montage worden de lamellen vaak over het hele kozijn gehangen. De lamellen sluiten dan het hele kozijn af.

U monteert de lamellen vaak op de muur naast het kozijn. Bij een in de dag montage worden de lamellen vaak ergens tussen gehangen, bijvoorbeeld tussen een kozijn of tussen twee muren. U monteert de lamellen vaak aan het plafond van het kozijn. Bij lamellen in de dag wordt vaak iets van de gemeten maat afgetrokken en bij een montage op de dag wordt vaak iets bij de gemeten maat opgeteld.   

Lamellen in de dag monteren

Mensen hebben verschillende redenen om te kiezen voor een montage in de dag. Sommige mensen vinden het mooier dat het kozijn zichtbaar blijft. Het is bij in de dag montage heel belangrijk om precies in te meten en de juiste maten op te geven. Wij raden aan om wat speling te nemen, minimaal 10 mm zodat u zeker weet dat de lamellen tussen het kozijn of de muren past. Daarnaast moeten de lamellen vrij hangen om te kunnen kantelen. Dit geldt zowel voor de breedte als voor de hoogte. U bent zelf hier verantwoordelijk voor en hoeft geen speling te nemen.

 1. Meet de breedte (X) in het kozijn in mm op 3 plaatsen.
 2. Neem de kleinst gemeten breedtemaat (X) – 10 mm speling.
 3. Dit is de bestelbreedte (B).
 1. Meet de hoogte (Y) in het kozijn in mm op 3 plaatsen.
 2. Neem de kleinst gemeten hoogtemaat (X) – 10 mm speling.
 3. Dit is de bestelbreedte (H).

Lamellen op de dag monteren

Als u wilt dat het hele kozijn wordt afgesloten, kunt u kiezen voor een montage op de dag. Als u dan ook voor een overlap kiest wordt het hele kozijn afgesloten. Wij raden aan om 5 cm overlap te nemen aan beide zijde.  U bent hier zelf verantwoordelijk voor en bent niet verplicht om speling te nemen.

 1. Meet de breedte (X) in het kozijn in mm op 3 plaatsen.
 2. Neem de kleinst gemeten breedtemaat (X) + overlapping links en rechts (in mm). 
 3. Dit is de bestelbreedte (B).
 4. Wij raden aan om 5 cm aan elke zijde overlap te nemen. U bent echter vrij om dit zelf te bepalen.
 1. Meet de hoogte (Y) in het kozijn in mm op 3 plaatsen.
 2. Neem de kleinst gemeten hoogtemaat + systeemhoogte.
 3. Dit is de bestelbreedte (H).

Berekening aantal lamellen + pakketdikte

Als u de lamellen op de dag gaat monteren dan hangen de lamellen voor het kozijn. In sommige gevallen hangt het lamellen ook voor het raam zelf en niet iedereen vindt dat even mooi. U kunt de lamellenrails dan breder bestellen en dan kunt u het lamellenpakket voor de muur hangen. Het is wel zo dat er meer lamellen komen als de rails breder wordt en zo wordt het lamellenpakket ook weer dikker. U kunt hieronder berekening hoeveel lamellen u krijgt en hoe u de pakketdikte kunt berekenen:

aantal lamellen
pakket lamellen

Handig om te weten

Als u lamellen gaat opmeten en bestellen is het handig om het volgende te weten:

 • Lamellen kunnen tot 6 meter breed gemaakt worden
 • U kunt kiezen uit de volgende lamelbreedtes: 52 mm, 70 mm, 89 mm en 127 mm De rail heeft de volgende afmetingen: 40 mm breed en 25 mm hoog
 • De runners is de rail hebben een breedte van 8,5 mm
 • De levertijd van lamellen bedraagt 5-10 werkdagen