Hoe kies je de juiste gordijnen voor een groot raam of schuifdeur? 10+ tips en oplossingen

Gordijnen zijn niet alleen functioneel maar ook een belangrijk decoratief element in elk huis. Als het aankomt op het kiezen van gordijnen voor grote ramen of schuifdeuren, zijn er echter enkele specifieke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Van de juiste stofkeuze tot de ideale ophangmethode, hier zijn enkele tips om je te helpen de perfecte gordijnen te kiezen voor jouw grote raam of schuifdeur.

Meet de ramen nauwkeurig op voor een goede aansluiting

Het begint allemaal met nauwkeurige metingen. Voor grote ramen of schuifdeuren is het essentieel om de breedte en hoogte zorgvuldig te meten. Gebruik een metalen meetlint voor precisie. Let op de breedte van het raam of de deur, inclusief eventuele overlappende frames. Voor schuifdeuren moet je ook rekening houden met de breedte van het hele deurpaneel, inclusief de ruimte die nodig is voor het openen en sluiten van de deur. Vergeet niet ook de hoogte te meten, vanaf de bovenkant van het raam of de deur tot aan de vloer.

 1. Breedte: Meet de breedte van het raam op drie plaatsen:
  bovenaan, in het midden en onderaan. Noteer de kleinste maat.
 2. Hoogte: Meet de hoogte van het raam op drie plaatsen:
  links, in het midden en rechts. Noteer de kleinste maat.

Tips voor nauwkeurig meten

 • Meet altijd meerdere keren: Herhaal elke meting minstens twee keer om zeker te zijn van de nauwkeurigheid.
 • Gebruik een metalen rolmaat: Dit zorgt voor precieze metingen, omdat een stoffen rolmaat kan rekken.
 • Noteer de afmetingen duidelijk: Vermeld of de afmetingen “in de dag” of “op de dag” zijn genomen.
 • Controleer op obstakels: Let op eventuele handgrepen of obstakels die de installatie kunnen beïnvloeden en meet hier omheen indien nodig.

Hulp bij het inmeten?

Mocht je toch twijfelen of hulp nodig hebben, bieden wij een gratis meetservice aan huis. Ons team van raamdecoratie-experts komt bij je langs om de ramen nauwkeurig op te meten en je te adviseren over de beste oplossingen.

Kies een stof die zowel stijlvol als functioneel is

Bij het kiezen van gordijnstoffen voor grote ramen of schuifdeuren is het belangrijk om zowel functionaliteit als esthetiek in gedachten te houden. Voor een groot raam dat veel natuurlijk licht binnenlaat, kunnen lichtere stoffen zoals linnen of zijde een goede keuze zijn, omdat ze het licht filteren terwijl ze toch een luchtige uitstraling behouden. Voor meer privacy en verduistering ’s nachts kunnen dikkere stoffen zoals fluweel of dichte katoen een betere optie zijn. Overweeg ook de kleur en patroon van de stof om ervoor te zorgen dat deze past bij de rest van het interieur.

 • Lichte stoffen zoals linnen of zijde voor een luchtige uitstraling en natuurlijk licht.
 • Dikkere stoffen zoals fluweel of dichte katoen voor meer privacy en verduistering.

Kies de juiste ophangmethode voor de gordijnen

Voor grote ramen of schuifdeuren zijn de ophangmethoden van de gordijnen van cruciaal belang. Traditionele gordijnroeden kunnen een goede keuze zijn voor ramen, terwijl plafondmontage of spoorrails ideaal zijn voor schuifdeuren, omdat ze de gordijnen gemakkelijk open en dicht laten schuiven zonder belemmeringen. Zorg ervoor dat de gordijnroeden of rails stevig genoeg zijn om het gewicht van de gordijnen te dragen en dat ze voldoende steun hebben, vooral voor bredere ramen of deuren.

XL jaloezieën op maat gemaakt voor brede ramen.

Met jaloezieën bepaal je zelf eenvoudig de gewenste mate van lichtinval en privacy, zélfs bij grote ramen. De maximale breedte van onze jaloezieën is 400 cm, de maximale hoogte is 300 cm. Met jaloezieën als raambekleding voor een groot raam geef je de ruimte een unieke, sfeervolle uitstraling. Je hebt zelf invloed op de prijs van de jaloezieën. Je kunt zelf bepaalde opties kiezen om zo tot jouw gewenste jaloezie op maat te komen.

Bedieningsopties bij grote jaloezieën

Je krijgt bij jaloezieën altijd twee soorten bedieningen:

 • Kantelkoord: een koord om de lamellen te kantelen.
 • Bedieningskoord: een koord om de lamellen op en neer te halen.

Ook handig: Plisséhordeur op maat gemaakt zonder boren!

Onze plisséhordeuren zijn volledig op maat gemaakt en passen perfect op bijna elke schuifpui en deur, zowel binnen als buiten. Ze kunnen tot 240 cm breed en 290 cm hoog zijn, waardoor ze geschikt zijn voor diverse deurformaten. Het mooiste is dat je ze kunt monteren zonder te boren of schroeven; ze worden eenvoudig bevestigd met plakstrips of tape.

Het zwarte, geplisseerde gaas beweegt soepel als een harmonica wanneer je de trekbalk bedient. Dit systeem werkt geruisloos en biedt zowel functionele als esthetische voordelen voor je huis.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

 • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
 • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
 • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
 • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis