Hoe kies je de juiste kleur gordijnen voor elk interieur?

Kleuren zijn echte sfeermakers. Toch wonen de meeste mensen opmerkelijk kleurloos. Vaak willen wij wel kleur, maar we weten niet welke kleur we het beste kunnen kiezen. Dit is een gemiste kans. Gelukkig hoeft het kiezen van kleuren helemaal niet moeilijk te zijn, als je maar de juiste tips toepast.

Wat zijn de voordelen van woonkamer gordijnen?

Binnen de categorie gordijnen zijn er drie subcategoriën: overgordijnen, inbetweens en vitragegordijnen. Overgordijnen werden voorheen als extra raamdecoratie gebruikt, die vóór andere raamdecoratie hingen, puur voor de sfeer (decoratie). Het type overgordijn heeft de volgende kenmerken: verduisteren, isoleren en sfeer creëren. Het is bovendien de meest verkochte soort gordijnen. 

Welke sfeer wil je creëren in jouw interieur?

Kleur heeft een grote impact op je humeur en productiviteit. Je kan de sfeer van een ruimte aansturen met kleur. Daardoor zijn er voor bijna elke kamer in huis andere kleuren die daar beter passen. De juiste kleur voor een energieke werkplek kan een andere kleur zijn dan die van een rustige slaapkamer.

Het is daarom handig om te beginnen met een onderzoek naar de functie van de kamer waar je graag meer kleur wilt. Vraag jezelf hierbij af wat je daar graag doet en hoe jij je daar graag voelt. Een voorbeeld: Je wil graag meer kleur in je woonkamer. Eigenlijk gebruik je alleen je woonkamer na het eten, voordat je naar bed gaat. De gordijnen zijn dicht en je zit op de bank TV te kijken. Een rustige, intieme en warme sfeer, waar je kunt bijkomen van een drukke dag. Met deze informatie kun je de felle, frisse en lichte kleuren, waar je energiek van wordt, wegstrepen en op zoek gaan naar een warme kleur met een donkere tint.

Welke kleur gordijnen kies je?

Kleur is heel persoonlijk. Wat de ene een mooie kleur vind, kan de ander niet uitstaan. Als je samenwoont, overleg dan eerst met elkaar waar jullie behoeftes liggen en kies samen een kleur uit.

Warme kleuren roepen ook warme emoties op. Dat maakt warme kleuren geschikt voor gezellige en sociale ruimtes, zoals de eetkamer en de woonkamer. Donkere tinten creëren een intieme sfeer en werken goed op rustige en gezellige plekken in huis.

Koude kleuren stimuleren concentratie en rust. Deze kleur zou dus goed passen bij de werk- of slaapkamer. Lichte tinten en pastellen doen een ruimte groter en lichter lijken. Als je klein en donker woont, kan je dus beter geen opvallende kleuren gebruiken.

Extra tip: Als je de gordijnen vanaf het plafond tot aan de grond plaatst, lijkt de ruimte optisch gelijk een stuk groter.

Back to basic met neutrale tinten

Neutrale kleuren zoals wit, beige, taupe, lichtgrijs en antraciet komen allemaal in een warme of koele tint. Je kan ze goed combineren met bijna alle andere kleuren die misschien in jouw interieur voorkomen. Probeer ook om donkere tinten te gebruiken. Een gordijn in de kleur antraciet maakt niet alleen de sfeer heel stoer en chic, maar heeft ook de eigenschap om andere kleuren in de ruimte te accentueren.

Wel of niet meedoen met kleurtrends onder gordijnen?

Kleurentrends zijn leuk als inspiratie, maar trends komen en gaan. Het is handig dat de kleur die je kiest langer mee kan gaan. Kies daarom liever een kleur die jij mooi vindt en die precies past bij de sfeer die je wilt creëren.

zeker bij gordijnen is dit beolangrijuk om te doen. je wilt immer sniet elk jaar een nieuw paar gordijnen kopen, omdat de kleur van jouw oude gordijnen niet meer in de trend is. Vaak hebben mensen liever dat ze toch een paar jaar gebruik kunnen maken van hun gordijnen.

Let op wanneer je kleuren online uitzoekt. De kleuren online kunnen afwijken van hoe de kleur in het echt er uit ziet. Daarom is het handig om eerst kleurstalen te bestellen. Bestel hier jouw gratis kleurstalen.

Waar gebruik je verder kleur in jouw interieur?

Je hebt gekeken naar welke sfeer je wilt creëren en een mooie kleur uitgezocht die daar precies bij past. Wil je nog wat extra kleur toevoegen? Lees dan deze tips:

  • Eén accentmuur schilderen of behangen is voor de meeste mensen een manier om snel en gemakkelijk kleur te geven aan de woning. Net zoals het aanschaffen van een paar nieuwe kussens, een lampenkap, een poef, een plaid of een vloerkleed.

  • Meubels komen meestal in neutrale tinten, omdat ze dan makkelijker bij elkaar passen. Toch kan het heel leuk zijn om een indigoblauwe fauteuil of een kanariegele eetkamerstoel toe te voegen in je kamer. De grote investeringen zoals zitbanken, inbouwkasten, apparatuur, badkamertegels en vloeren, gaan het langste mee wanneer ze een neutrale kleur hebben.

  • Kleur kan je beter doseren, anders wordt het snel ‘too much’ en raak je het effect kwijt. Een vuistregel is om in maximaal 20% van de inrichting één opvallende kleur te gebruiken en in de resterende 80% neutrale kleuren. In een gemiddelde woonkamer zou dat gelijk staan aan één muur okergeel schilderen en een paar okergele kussens kopen voor op de bank. Je gebruikt dus maar kleur op een paar plekken in de inrichting om sfeer te geven aan de ruimte. Het idee is dat je met een kleine inspanning je woonkamer toch enorme sfeer geeft.