Hoe kan ik mijn huis isoleren zonder verbouwen?

Isoleren kun je op verschillende eenvoudige manieren binnenshuis aanpakken. Je hoeft niet altijd direct een verbouwing te ondergaan wanneer jij je huis beter wilt isoleren. Dit is namelijk vaak erg duur en er zijn ook andere manieren om een huis toch goed te kunnen isoleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dichten van naden en kieren, schuimhoesjes en isolerende gordijnen. 

Naden en kieren dichten

Naden en kieren rondom ramen en deuren dicht je met een tochtstrip. Let wel op dat je de onderkant van de binnendeuren overslaat, want deze kieren zijn nodig voor een goede luchtcirculatie in huis. Een plek om dan juist niet te vergeten, is de brievenbus in de voordeur. Door het geklepper kan er koude lucht in huis stromen, of juist warme lucht ontsnappen. Door een tochtborstel of tochtklep aan te brengen, kun je ook de brievenbus goed isoleren.

Isolerende gordijnen voor de ramen

warmte verlies in m3 gas

Een andere effectieve isolatieoplossing, is het aanbrengen van isolerende gordijnen. 37% tot 50% van het warmteverlies gaat via de ramen en deuren. Door goede isolerende gordijnen voor ramen te hangen kan de lucht tussen het raam en de gordijnen nergens naartoe, waardoor het simpelweg stil blijft staan. Tocht en kou worden tegengehouden in de winter maanden en ook in de zomer houden isolerende gordijnen juist warmte buiten. Zo heb je in zowel de winter en zomer een aangenamen tempratuur in huis, zonder dat je de airco of verwarming veel hoeft te gebruiken.

Bekijk hier isolerende gordijnen

Welk gordijn isoleerd het beste?

Verduisterende gordijnen bevatten vaak een coating die naast een verduisterende werking ook een isolerende functie hebben. Verduisterende gordijnen heb je allerlei soorten en maten. Zware gordijnen van een dikke stof zorgen voor een warmer huis. Hoe dikker de stof, hoe beter de isolatiewaarde en hoe beter de warmte in huis wordt vastgehouden. Hierom isoleren black-out verduisterende gordijnen het beste. Deze zijn 100% verduisterend. De stof is erg dik en zwaar en heeft een speciale coating aan de achterzijde met een isolerende werking.

Deze gordijnen zorgen ervoor dat warmte in de winter wordt vastgehouden en tocht en kou juist buiten. Terwijl in de zomer juist warmte buiten wordt gehouden. Gedurende beide seizoenen behoud je daardoor een prettige tempratuur, zonder de airco of verwarming te veel te gebruiken. Black-out gordijnen hebben daarnaast een geluiddempende werking.


Bekijk hier black-out gordijnen

Andere soorten raamdecoratie die ook goed kunnen isoleren zijn:

  1.        Dubbele honingraat plisségordijnen
  2.        Verduisterende rolgordijnen, het liefste met U-profiel (zo worden kieren afgesloten)
  3.        Rolgordijnen met screendoeken
  4.        Aluminium jaloezieën
  5.        Verduisterende vouwgordijnen

Waarom moet een woning goed geïsoleerd zijn?

Er zijn twee goede redenen voor een goede isolatie: energiebesparing en wooncomfort. Een goed geïsoleerde woning drukt de kosten van energie behoorlijk om laag. Een slecht geïsoleerd huis verbruikt ongeveer 2.150 m³ gas voor de verwarming. Bij een goed geïsoleerd huis ligt dit verbruik op ongeveer 700 m³. Dit scheelt enorm en dat zul je ook merken aan de energierekening.

Daarnaast verliest een goed geïsoleerde woning veel minder warmte. Dit draagt bij aan het wooncomfort. Door de woning goed te isoleren, wordt het prettiger wonen in huis. Je zult dan minder last ervaren van harde geluiden of veel tocht en vocht.