Gordijnen als akoestische oplossing: Geluidsabsorptie in stijl + top 3 gordijnen

Geluidsoverlast kan een storende factor zijn in onze leef- en werkomgevingen. Of het nu gaat om een lawaaierige kantoorruimte, een galmende vergaderzaal of een echoënde thuisstudio, het beheersen van het geluidsniveau is essentieel voor comfort en productiviteit. Gelukkig kunnen gordijnen dienen als een stijlvolle en effectieve akoestische oplossing. Naast het creëren van een sfeervolle ambiance bieden gordijnen de mogelijkheid om geluid te absorberen en de akoestiek van een ruimte te verbeteren. Of je nu op zoek bent naar functionele gordijnen voor een professionele omgeving of naar decoratieve gordijnen voor een huiselijke setting, er zijn verschillende opties beschikbaar die zowel esthetisch aantrekkelijk als geluidsabsorberend zijn. In deze blogpost zullen we de voordelen van het gebruik van gordijnen als akoestische oplossing bespreken en enkele tips geven voor het kiezen van de juiste gordijnen voor jouw specifieke behoeften.

Overgordijnen voor de ramen voor optimale geluidsisolatie

Gordijnen kunnen een effectief hulpmiddel zijn bij het weren van geluid. Geluidsdempende gordijnen zijn hierbij essentieel, maar het is belangrijk om te beseffen dat deze geen 100% geluidsisolatie bieden. Vaak zijn meerdere lagen, zoals geluidswerend glas en kozijnen, nodig om een significant verschil te maken. Het is ook belangrijk om te kiezen voor gordijnen met stof, omdat deze het geluid dempen en de akoestiek verbeteren. Voor optimale geluidsisolatie zijn overgordijnen de beste keuze, omdat ze perfect passend kunnen worden gemaakt voor jouw raam. Online kun je onze overgordijnen op maat samenstellen voor een oplossing op maat.

Slimme tips voor het gebruik van gordijnen als akoestische oplossing

Om te beginnen kun je kiezen voor dikke en zware stoffen die van nature geluid absorberen, zoals fluweel, velours of dikke katoenen stoffen. Deze stoffen helpen om geluidstrillingen te dempen en te voorkomen dat ze zich door de ruimte verspreiden. Daarnaast kun je de volheid van de gordijnen vergroten door ze te voeren met een extra laag stof, wat bijdraagt aan extra geluidsabsorptie. Het is ook belangrijk om de gordijnen van vloer tot plafond te laten hangen en zo de ruimte volledig te bedekken, zodat er geen geluid door kieren of openingen kan ontsnappen.

Een andere handige tip is het combineren van gordijnen met andere akoestische elementen, zoals vloerkleden, wandpanelen of boekenplanken met boeken. Deze objecten helpen ook bij het absorberen van geluidsgolven en verminderen de galm in de ruimte. Verder kun je overwegen om gordijnen te plaatsen voor harde oppervlakken, zoals ramen of glazen wanden, omdat deze oppervlakken geluid weerkaatsen en de akoestiek kunnen verslechteren.

  • Dikke stoffen: absorptie
  • Volle gordijnen: geluidsdemping
  • Vloer tot plafond: volledige dekking
  • Combinatie met andere elementen: synergie
  • Plaatsing voor harde oppervlakken: weerkaatsing verminderen

Belangrijk voor de beste geluidsisolatie: 100% op maat gemaakt

Voor optimale geluiddemping is het belangrijk dat het volledige raam bedekt wordt. Maatwerk is dan ook absoluut een vereiste. Zo weet je zeker dat de gordijnen perfect aansluiten op het raam. Het enige wat je nodig hebt zijn de gewenste hoogte en breedte.deze kun je zelf opmeten, maar als je dit nog lastig vind, kun je gratis een afspraak maken om deze door onze specialisten te laten inmeten.

Twijfel je over de kleur? Of wil je de stof eerst in het echt voelen? Dat begrijpen we. Daarom kun je hier gratis en eenvoudig kleurstalen aanvragen. In de meeste gevallen worden ze nog dezelfde werkdag verzonden.

Top 4 gordijnen die het beste geluid kunnen dempen

Het kan lastig zijn uit te zoeken welk gordijn het beste isoleert en bij jouw interieur past. Om jou daarom een eindje op weg te helpen hebben wij deze top 3 gordijnen samen gesteld die het beste geluid kunnen isoleren.

1. Overgordijnen met een dubbele plooi.

Laat de gordijnen tot de grond lopen en bedek de hele muur. Dan heb je het optimale effect. Het type overgordijn heeft de volgende kenmerken: verduisteren, isoleren en sfeer creëren. Kies je voor een verduisterende voering, dan verduister & isoleer jij je raam extra goed. Ideaal voor in de slaapkamer.

  • Verduisterende blackout stof (100% verduisterend)
  • Verduisterende dim-out stof
  • Brandvertragende stof
  • Lichtdoorlatende stof (deels verduisterend)
  • Veloursstof (80% verduisterend)

2. Overgordijnen uit de collectie Chicago

De collectie Chicago heeft een hoge lichtdichtheid en is van zeer hoge kwaliteit. De stof heeft een ribstof structuur en hierdoor een unieke uitstraling. Deze stof is gemaakt van 92% Polyester (PES) en 8% Polyamide/Nylon (PA). Ideaal voor de huiskamer, maar ook veel gebruikt in slaapkamer. Kies het gewenste ophangsysteem (rails of roede), kleur stof, gewenste plooi (enkel of dubbel) en afwerking.

  • Collectie: Chicago (ribstof) 
  • Hoge kwaliteit stof 92% PES & 8% PA
  • Wasbaar
  • Hoog slijtvast percentage

3. Blackout gordijn collectie California

Een sterke, volle en verduisterende stof die niet alleen geluidswerend is, maar ook de akoestiek in de kamer verbeterd. Onze best isolerende & energiebesparende stof (A++). De uni collectie California is een 100% verduisterende stof van zeer hoge kwaliteit. De stof heeft een mooi profiel en een luxe uitstraling. Ideaal voor de slaapkamer maar ook veel gekocht voor de huiskamer of ruimtes waar veel tocht is.

Let op: deze stof heeft een lichtdichtheid van 100% en hoeft dus niet gevoerd te worden (hierdoor zijn onze gordijnen gemiddeld 40%-50% goedkoper dan gevoerde gordijnen).

  • Collectie: california
  • Best verkochte stof
  • 100% verduisterende black-out stof
  • Hoge kwaliteit stof

Extra tips om een kamer geluidsdicht te maken

Naast raamdecoratie is het verstandig om nog wat extra maatregelen te nemen om de geluiden van buiten te weren. Met deze eenvoudige aanpassingen isoleer je je woning in een handomdraai nog meer voor geluiden:

  • Kies voor vloerbedekking of een hoogpolig vloerkleed. Voor extra isolatie kun je er ook voor kiezen om een dik wandkleed aan de muur te hangen.
  •  Zorg voor ramen met (drie)dubbel glas en dicht alle scheuren en gaten netjes af.
  •  Kies voor deuren van een stevig materiaal.
  •  Plaats een aantal goed gevulde boekenkasten tegen de muur.
  •  Plaats tochtstrips onder de deuren.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

  • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
  • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
  • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
  • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis