De invloed van gordijnen op de akoestiek in huis: 3 tips voor een betere geluidsisolatie

Gordijnen zijn niet alleen decoratieve elementen in huis, maar kunnen ook een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de akoestiek. Het juiste type gordijn kan helpen bij het absorberen van geluid en het verminderen van nagalm, waardoor een aangenamere en rustigere leefomgeving ontstaat. Of je nu woont in een appartement met luidruchtige buren, in een drukke straat, of gewoon wilt genieten van een rustige en comfortabele sfeer, deze tips kunnen je helpen om de juiste gordijnen te kiezen om de akoestiek in huis te optimaliseren.

Hoe goed werken gordijnen voor de geluidsisolatie in huis?

Gordijnen spelen een belangrijke rol bij de akoestiek in huis. Wanneer je last hebt van geluidsoverlast in huis, kan het ophangen van gordijnen een positieve invloed hebben op de geluidsisolatie. Gordijnen zijn namelijk in staat om geluid te absorberen en de nagalm te verminderen, waardoor het geluid in huis zachter klinkt en minder weerkaatst. Dit geldt met name voor overgordijnen van dichte stof, omdat deze het meeste geluid tegenhouden. Hoewel gordijnen niet alle geluid tegenhouden, kunnen ze wel bijdragen aan een rustigere en comfortabelere leefomgeving. Door het dempen van het geluid wordt het mogelijk om beter te verstaan wat er wordt gezegd, waardoor communiceren in huis gemakkelijker wordt.

Overgordijnen voor de ramen voor optimale geluidsisolatie

Gordijnen kunnen een effectief hulpmiddel zijn bij het weren van geluid. Geluidsdempende gordijnen zijn hierbij essentieel, maar het is belangrijk om te beseffen dat deze geen 100% geluidsisolatie bieden. Vaak zijn meerdere lagen, zoals geluidswerend glas en kozijnen, nodig om een significant verschil te maken. Het is ook belangrijk om te kiezen voor gordijnen met stof, omdat deze het geluid dempen en de akoestiek verbeteren. Voor optimale geluidsisolatie zijn overgordijnen de beste keuze, omdat ze perfect passend kunnen worden gemaakt voor jouw raam. Online kun je onze overgordijnen op maat samenstellen voor een oplossing op maat.

De top 3 geluidsdempende gordijnen

1. Overgordijnen met een dubbele plooi.

Laat de gordijnen tot de grond lopen en bedek de hele muur. Dan heb je het optimale effect. Het type overgordijn heeft de volgende kenmerken: verduisteren, isoleren en sfeer creëren. Kies je voor een verduisterende voering, dan verduister & isoleer jij je raam extra goed. Ideaal voor in de slaapkamer.

  • Verduisterende blackout stof (100% verduisterend)
  • Verduisterende dim-out stof
  • Brandvertragende stof
  • Lichtdoorlatende stof (deels verduisterend)
  • Veloursstof (80% verduisterend)

2. Blackout gordijn California collectie.

Een sterke, volle en verduisterende stof die niet alleen geluidswerend is, maar ook de akoestiek in de kamer verbeterd. Onze best isolerende & energiebesparende stof (A++). De uni collectie California is een 100% verduisterende stof van zeer hoge kwaliteit. De stof heeft een mooi profiel & luxe uitstraling.

3. Velours gordijnen uit de Naples collectie.

Een veloursstof, maar iets goedkoper dan de blackout gordijnen. De verduisterende gordijnen zijn dimout en dus niet 100% lichtdicht. Onze velours gordijnen worden op maat gemaakt voor jouw raam. Meest verkocht voor de woonkamer, maar ook voor de slaapkamer door de hoge lichtdichtheid van circa 80%.

Extra tips om je huis het meest geluidsdicht te maken

Naast raamdecoratie is het verstandig om nog wat extra maatregelen te nemen om de geluiden van buiten te weren. Met deze eenvoudige aanpassingen isoleer je je woning in een handomdraai nog meer voor geluiden:

  • Kies voor vloerbedekking of een hoogpolig vloerkleed. Voor extra isolatie kun je er ook voor kiezen om een dik wandkleed aan de muur te hangen.
  •  Zorg voor ramen met (drie)dubbel glas en dicht alle scheuren en gaten netjes af.
  •  Kies voor deuren van een stevig materiaal.
  •  Plaats een aantal goed gevulde boekenkasten tegen de muur.
  •  Plaats tochtstrips onder de deuren.

Gratis inmeetservice aan huis

Geheel vrijblijvend en tijdelijk gratis inmeetservice aan huis. Voor alle type raamdecoratie kunt u een afspraak inplannen en profiteren van de volgende voordelen:

  • Professioneel inmeten bij u thuis met 100% meetgarantie
  • Advies op maat (productkeuze, kleurkeuze, opties)
  • Onze adviseur neemt ook kleurstalen mee zodat u deze rustig kunt bekijken
  • Voor alle type raamdecoratie

Normaal €‎49,00

Nu gratis